Intro.
De eerste in een vervolgreeks, aantal columns, epistels die ik voornemens ben te gaan schrijven voor beginnende, minder ervaren moestuinliefhebbers.
Waarom een serie epistels over mijn manier van moestuinieren?
Dit dankzij een vraag van een lezer en tevens mede doordat ik denk en proef dat het tegenwoordig in deze (duurdere) maar ook milieubewuste tijden meer en meer opgang vindt bij de Nederlander en bij onze zuiderburen.
Moestuin onderwerpen die voorbij gaan komen.
Vanuit mijn ervaring en hoe wij het doen zijn onderstaand in elk geval een aantal onderwerpen, thema’s die ik heb uitgeschreven en in elk geval nog wil aantippen:
Waarom een moestuin? lees verder >>> gepubliceerd op 31 januari<<<
Het volgende moestuinblog gaat over
- Je grond (de eerste keer) voorbereiden, welke grond heb je.
- Je zaadplan hoe, wanneer, wat wel, wat niet en waar.
- Wat doe je met de grond in het na-voorjaar, compost/mest/mulch.
- Welke groenten zijn makkelijk om mee te starten als beginnende moestuinder.
- Wissel-, en combinatie teelt
- Zaai je ze voor in kweekbakjes of direct buiten, wacht je totdat de temperatuur goed is.
- Hoe ver zet, poot je de gewassen uit elkaar, hoeveel groentes per persoon.
- Hoe “bewaak”, bescherm je de groentes tegen plaagdieren.
- Schoffel je tussen de groenten of dek je de grond af met mulch.
Meer, minder
En wie weet wat meer, of minder of combineer ik een aantal onderwerpen, dat is nog niet uitgekristalliseerd. Wie weet hier en daar eens een epistel over een moestuinrecept op basis van eigen geoogste seizoensgebonden groentes. Gewoon de basis, praktische dingen inzake het voeren van een moes- fruittuin.
Aannames
Voor mij en menig andere die al jaren telen, lijkt dat allemaal zo vanzelfsprekend dat moestuinieren, dat je haast vergeet dat je dat ook hebt moeten leren en ervaren. Soms krijg ik de indruk dat er best wel behoefte is aan wat kennis-, ervaring deling. Mochten er onderwerpen zijn wat u als lezer wel eens zou zien uitgewerkt, dan verneem ik dat graag.
Wat wel en wat niet
Wat mag je verwachten. Over het algemeen duidelijk teksten wel vanuit mijn ervaring en kennisgebied. Ik schrijf over wat ik doe en kweek, met hier en daar een zijstap, afbuiging naar wel bekende technieken, maar die ik dan niet altijd zelf gebruik of toepas.Wat mag je niet verwachten: Wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken, ellenlange uitweidingen, beschrijving van telen van gewassen die ik niet ken.
Oftewel gewoon, tenminste in mijn ogen, koude grond manieren van werken, telen van gewassen die je dagelijks kan eten Geen propagatoren, geen hydrocultuur, wel ecologisch, bodem verzorgend, de natuur volgend en “van bij ons” zoals onze zuiderburen dat zo mooi weten te zeggen.
Tot slot
Binnenkort de tweede column: “Je grond (de eerste keer) voorbereiden welke grond heb je”. Ik heb er zin an zeggen we dan hier in Drenthe
Zijn er vragen stel ze gerust onder dit blog
Blog berichten van Lekker van Eigen Land
- Een Moestuin beginnen, of ben je een beginnende moestuinder: Wat komt er allemaal bij kijken
- Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin
- Weeuwenteelt. Niet echt vergeten groente, maar wel vergeten moestuin.
- Zaad voor je tuin een gemeengoed? Of straks nog slechts een paar varianten te koop?
- Tomaten bewaren of bewaartomaat
- Hoeveel redenen heb je nodig om een moes- fruittuin te beginnen.
- zelfvoorzienend moestuinieren op 100 m2
- Tuinbonen zaaien
- Hügelkultur moestuinieren en waarom deze uitleg.
- Bataat, zoete pieper of geen pieper, in elk geval zoetjes an
Meer lezen van Lekker van Eigen L:and? Kijk of volg mijn FB pagina.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inRoel 1 jaar geleden
Leuk ik kijk er naar uit om je tuinervaring over het moestuinieren te lezen.