Weer wat mogen leren, nieuwe kennis
Een van mijn trouwe volgers attendeerde mij naar aanleiding van mijn antwoord op het eten van tomaten buiten het eigen oogstseizoen, uit de winkel, van de markt, dat ik dat sinds ik zelf kweek niet meer doe, op de mogelijkheid van het langer bewaren van eigen kweek tomaten zonder ze te drogen, in te vriezen of te pureren. Dank je Beau voor de tip om eens over te gaan nadenken.
Tot nu toe.
Wat ik al wel wist en ook doe is aan het eind van het seizoen (soms pas in november) de nog resterende groene tomaten plukken en in de schuur laten narijpen. Daartoe leg de geplukte vruchten in een met kranten beklede doos met opstaande randjes (zie afbeelding). Ik dek ze dan af met een oude krant. Door een rijpe appel of bananenschil bij de groene tomaten te leggen kan de rijping versneld worden. De smaak van groene vruchten die binnen narijpen is wel iets minder goed dan vruchten, niet zo zoet, dan die op de plant rijpen, maar puree er van maken en dan invriezen voor de saus en soep wil prima.
Afwijkende rassen, soorten.
Maar terug naar de houdbare tomaat. Ik ken dat absoluut niet, weet daar ook (nog ) niets van, heb geen ervaring. Dus eerst maar eens maar wat lezen over die manier van tomaten bewaren. Ik vond o.a. een artikel uit 2013 waar het volgende naar voren kwam. “De meeste gewone tomatenrassen zijn maar beperkt houdbaar in de kelder of op een koele plaats en in de koelkast bewaarde tomaten verliezen vrij snel hun bijzondere smaak en geur.
Afbeelding van de Valencia
Wat kan dan wel.
Sommige tomatenrassen bevatten echter minder water, meer droge stof en zijn derhalve verschillende weken tot soms maanden te bewaren bij een (kelder)temperatuur (3 tot 7°C.). Iets onrijp geplukte tomaten bewaren ook beter dan rijpe (zachte) tomaten. Dan zijn er een aantal tomatenrassen die wekenlang in rijpe toestand mogen blijven hangen en hun smaak grotendeels behouden.”Rassen die daarvoor geschikt zouden zijn, zijn o.a.: Aviro, Black Zebra, Black Keeper, Brandywine Yellow, Brandywine Red, Fuzzy Wuzzy, Granny Smith, Longkeeper, Mount Vesuvius, Sprite, 'White Tomesol' Zapotec Pink Ribed Onbekend maakt onbemind?Geen van die rassen ken ik. Ik heb ik ook nog nooit geteeld en zijn mij dan ook volledig onbekend. Of je ze makkelijk kan kopen weet ik dan ook niet.Ontstaan Van origine zijn deze rassen door toevallige natuurlijke selectie ontstaan. Ze kunnen wel 6 tot 12 maanden na de oogst 'goed' blijven. Het zijn soorten die in de droge Mediterrane zomeromstandigheden vanwege verouderde irrigatiemethodes of slechts afhankelijk van de weinige regenval uit zijn geselecteerd. Ze zijn daardoor tolerant voor de droogte geworden en houden ook minder vocht en daardoor zijn deze beter en veel langer te bewaren.
Dat gaat het dus worden.
Nou zou je denken dat deze rassen onderwerp zijn van allerlei onderzoek, omdat de eigenschappen ook voor Nederlandse tomatenkwekers en consumenten interessant zouden zijn. Hoe langer tomaten perfect van geur, smaak en vorm blijven, hoe minder ze in de vuilnisbak terecht zullen komen. Edoch het tegendeel, zoals wel vaker, is waar. Er wordt veel meer tijd en geld gestoken om tomaten zo genetisch aan te passen dat ze langer bewaren.
Afrijpen van groene tomaten in schuur.
Meer aandacht.
Deze Mediterrane natuurlijk lang houdbare tomatenrassen zouden best wel eens een zeer waardevol blijken, doordat de kwaliteit en houdbaarheid nu al goed gebruikt zou kunnen worden voor het ook 's wingters aanbieden van tomaten van bij onms i.p.v. ze van ver te laten komen.
Nogmaals dank Beau voor het onder de aandacht brengen bij mij. Weer veel nieuwe kennis opgedaan.
Mocht u wel ervaren zijn, tips hebben, reageer gerust.
Note: De afbeeldingen 1 en 2 (bewaar tomaten) zijn afkomstig van zaadhandels waar houdbare soorten worden aangeboden en de andere zijn uit eigen archief.
Een van mijn record tomaten (Coeur de Boeuf)
Wil je meer lezen kijk dan eens rond op mijn FB pagina Lekker van Eigen Land.
Blog berichten van Lekker van Eigen Land
- Hoeveel redenen heb je nodig om een moes- fruittuin te beginnen.
- zelfvoorzienend moestuinieren op 100 m2
- Tuinbonen zaaien
- Hügelkultur moestuinieren en waarom deze uitleg.
- Bataat, zoete pieper of geen pieper, in elk geval zoetjes an
- Combinatieteelt en lokplanten
- Potentiële toekomstige vergeten groentes?
- Erger u niet, verwonder u slechts. Rendement op de moestuin?
- Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in