Afgelopen weekend.
Als onze jongste een weekendje komt en ze weer terug gaat dan heeft ze meestal en zeker nu wintergroentes bij zich naast andere eigen groentes uit onze moestuin. Boerenkool en palmkool neemt ze dan het liefst mee als in een bloemenbos van bladeren in een oude krant gewikkeld om ze zo lang mogelijk vers te houden. Dan steken ze wel met kop en schouders boven haar boodschappen tas uit.
Verbaas je niet, Verwonder je slechts.
Ze word dan wel eens bijzonder, verbaasd aangekeken door andere, mede reizigers. Wat is dat, vragen ze dan ook wel eens. Ze legt dat dan uit, maar verwondert zich wel dat er mensen zijn die boerenkool ook al niet meer herkennen. Zijn we al zover weg van groente zoals die is en herkennen we dan alleen maar de gesneden, de diepvries of de snel kant en klare versie? Okay van Palmkool kan ze en ik ook dat nog wel begrijpen, maar een stronk verse boerenkool. De laatste keer was het weer raak en vroeg iemand aan haar: Dat groene in je tas is dat eetbaar met een echt vragende verwonderde blik.
En dan.
Jammer dat er medemensen zijn die dat gewoon weg niet meer weten en/of herkennen. Ze licht het het dan maar toe, vertelt wat het is en hoe of wat. Evenzo als mensen vragen? Hoe maak je dat dan klaar? Ook dat word regelmatig gevraagd en ook dat legt ze dan ook gewoon geduldig uit.En voor je het weet ben je bijna op je station waar je naartoe onderweg bent, vertelt ze ons dan later.
De Italiaanse boerenkool.
Maar wat is palmkool dan eigenlijk waar komt het vandaan en waarom zo veel minder bekend in Nederland. Palmkool is een zo geheten stengelkool, evenals de boerenkool. Het blad kan meerdere malen geoogst worden. Het blad is niet allen zeer smakelijk net wat zachter als het blad van de boerenkool, het ziet er ook bijzonder uit. Het blad heeft een ietwat groenachtig, blauwachtige kleur en krult heel licht aan de randen. Met enige fantasie lijkt die ook wel op een palm. Als je regelmatig de onderste bladen plukt als oogst, kan die wel wel doorgroeien tot het voorjaar en gaat dan ook steeds meer op een mini-palmboom lijken.
Herkomst.
Evenals de boerenkool komt die waarschijnlijk uit het middellandse zeegebied. De palmkool of zwarte kool is nog steeds een delicatesse uit Italië. Hij wordt ook wel Cavolo Nero, zwarte kool, of Lacinato genoemd. In Nederland kwam die tot aan eind 19e eeuw ook veel voor maar werd toen langzaam “vervangen” door de boerenkool. Op de fresco “Storie di Santa Barbara”, uit 1524 van Lorenzo Lotto, is op de afbeelding ook kool te zien en die lijkt vrij veel op palmkool. Palmkool werd rond 1590 voor het eerst in Frankrijk genoemd. Begin twintigste eeuw werd het zelfs als uitgestorven genoemd, totdat men ze in de 80er jaren vorige eeuw vond in een moestuin in Toscane.
Kokkerellen met.
Je kan de palmkool net zo bereiden als de boerenkool, rauw in een salade, in een stamppot, gedroogd als chippie of in de wok. In Toscane word die ook gebruikt door de pasta en in de minestrone soep en ook in de Toscaanse maaltijdsoep, (ribolitta). Palmkool maak je schoon in water en dan verwijder je de dikke harde nerf in het midden. Die kan je dan bijvoorbeeld in kleine stukjes gesneden en ook prima wokken met een gesnipperd ui, wat paddenstoelen of spek.
Gezond?
Maar waarom zou je palmkool willen eten? Wel Palmkool word door sommige voedingsdeskundigen als supergezond bestempeld. Ze bevat veel calcium, meer dan in melk en ook nog redelijk veel vitamine C, (bijna 1½ keer zoveel als in een sinaasappel), ook nog de vitamines A en K en de mineralen foliumzuur, fosfor, kalium, koper en ijzer.
Makkelijk te telen?
Jawel deze kool is als die eenmaal goed is aangegaan goed zelf te telen. Ze vraagt wel om een zeer goed doorvoede bodem, rijk aan voedingsstoffen en lucht, vocht doorlatend. Jonge plantjes zijn wel een feestmaal voor slakken en vogels dus enige bescherming kan geen kwaad. En ook de koolvlieg en het koolwitje mogen graag deze plant als voedsel zien voor hun kroost. Dus beschermen, voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Door combinatieteelt met andere kolen en sterk ruikende gewassen er tussen en omheen evenals zorgen dat je gezonde planten teelt kan je veel voorkomen.
Smikkelen.
Vandaag hier ook boerenkool stamppot met spekjes en rookworst, tis er tenslotte weer voor
Meer lezen van Lekker van Eigen Land volg ons dan op Facebook,
Eerdere Blogs van Lekker van Eigen Land
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in