Alles over de pannenkoekenplant

27 Sep 2020 in Planten stekken

Door DaniekDeG



Alle informatie die jij nodig hebt voor de pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant... één van de meest populaire kamerplanten. Waarom zijn ze dan zo populair vraag je je misschien af. Heel simpel... Ze passen bij elke stijl interieur, hij is niet giftig voor huisdieren, ze zijn makkelijk te onderhouden.... en stekken? Ja dat is ook een eitje. Wij vinden dan ook dat de Pilea peperomioides oftewel de pannenkoekenplant in elk huishouden thuis hoort. Wanneer is de bloeiperiode van de pannenkoekenplant? en welke ziektes komen er voor bij de Pilea peperomioides? We gaan het je allemaal uitleggen!🌿

 

Waar komt de pannenkoekenplant eigenlijk vandaan?

De Pilea peperomioides oftewel de pannenkoekenplant is als eerst gevonden door George Forrest. Hij kwam deze mooie plant tegen in het Cang Shan gebergte in China. Dit was in het jaar 1906. Later werd de Pannenkoekenplant voor het eerst officieel beschreven door de Duitse Friedrich Diels in het jaar 1912. Deze meneer nam stekjes mee en zo is de Pannenkoekenplant verspreid over de hele wereld. Eerst nam hij ze mee om te verkopen. Het geld wat hij er aan verdiende bracht hij naar de kerk. Het woord ''pannenkoeken'' wordt afgeleid van de vorm van de bladeren... plat en rond.

De pannenkoekenplant bereikt een maximale hoogte van 30 centimeter. De bladeren ''hangen'' op de stengels. Deze bladeren hebben een diameter van ongeveer 6 á 7 centimeter. Jonge bladeren zijn mooi glanzend maar naarmate ze ouder worden zul je zien dat ze iets doffer worden. De bloeiperiode van de Pannenkoekenplant valt in de maanden mei en juni. Zorg ervoor dat deze sierlijk plant niet in de volle zon staat. Hij vind het heerlijk om op een lichte plek te staan maar dus niet in de volle zon.

Is de pannenkoekenplant giftig voor mijn huisdieren

De pannenkoekenplant bevat geen giftige onderdelen voor huisdieren (en ook voor mensen uiteraard niet). Katten voornamelijk vinden het heerlijk (helaas) om te knagen aan planten. Met de pannenkoekenplant hoef je je dus geen zorgen te maken, misschien alleen een beetje hoe je plant eruit gaat zien als de katten er aan blijven knagen... Kortom... Katten blij.. wellicht jij iets minder :)

Is de Pannenkoekenplant giftig voor katten huisdieren

Ziektes die voorkomen bij de Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant heeft vrijwel geen ziektes. Het enige wat voor kan komen is Spint. Dit zijn kleine mijten op de plant die voedingsstoffen onttrekken aan de kamerplant. Je kunt dit voorkomen door de plant zo nu en dan te besproeien met water. Er zijn ook speciale middeltjes hiervoor op de markt.

Is de pannenkoekenplant te stekken? Zo ja... Hoe stek ik de Pannenkoekenplant?

Ja! hij is goed te stekken. Steker nog.. Het is heel makkelijk. Hieronder ga ik je uitleggen hoe je dit doet.

Stap 1:  Mijn Pannenkoekenplant heeft baby's!!!!
Aan de zijkant van de Pannenkoekenplant groeien nieuwe kleine pannekoekenplantjes. Je kunt deze afknippen bij de stam. Het voordeel is dat ze dan gelijk al worteltjes hebben. Nu zijn ze het makkelijkst om te stekken.
Stekken van de PannenkoekenplantStekje van de Pannenkoekenplant

Stap 2: Stekjes van de Pannenkoekenplant laten wortelen
Nu is het tijd om de stammen worteltjes te laten krijgen. Dit doe je door de stam met de blaadjes in een glaasje/kommetje te zetten. Zorg wel dat de bladeren boven het water hangen. Hou het stekje ongeveer 2 weken in het water en ververs het water zo nu en dan, want hoe verser het water des te sneller er worteltjes komen. Hieronder zie je hoe de stam er uitziet na 2 weken in het water.
Pannenkoekenplant stekje in waterStekje van een Pannenkoekenplant met wortels

Stap 3: Zo verpot ik een stekje van een Pannenkoekenplant

Heeft het stekje wortels gekregen? Dan is het tijd om het stekje van de Pannenkoekenplant te verpotten. Het klinkt heel simpel... maar dat is het ook! :)
Pak een potje, doe  er wat potgrond in (of een gevorderde soort grond, waar ik niet zoveel verstand van heb), graaf het stekje iets in en geef hem wat water.
Verpotten van de Pannenkoekenplant - stekken

Zo simpel is het. Heel veel plezier met jouw Pannenkoekenplant.

Is het jou gelukt om hem goed te stekken? Ik ben erg benieuwd naar de ''stekcreaties''.


Laat in de reacties zien hoe jouw Pannenkoekenplant is geworden!


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Monique Verhaegen Avatar

Monique Verhaegen 6 maanden geleden
Mijn plant geeft n vreemde geur af
Kan er nergens wat over lezen
Hoe komt dat?


Daniek Avatar

Daniek 1 jaar geleden
Hoi Esmay, dat is volkomen normaal. Dat is namelijk kalk van het water dat je de plant geeft. Om dat even toe te lichten: Het kalk komt uit de huidmondjes van de plant. Die zijn van grote waarde omdat deze koolstofdioxide uit de lucht opnemen (in combinatie met zuurstof is dit belangrijk voor de fotosynthese reactie). De mondjes ''ademen'' als het ware., ze nemen op en ze stoten uit (dus ook vocht en kalk).

Dus inderdaad wat @Jan de B zegt: Niks om je zorgen over te maken :)


Esmay Avatar

Esmay 1 jaar geleden
Dankje


Esmay Avatar

Esmay 1 jaar geleden
Hi Daniek. Mijn pannenkoekplant krijgt op de onderkant van de blaadjes witte stipjes, wat zou dit kunnen zijn?


Leoni Avatar

Leoni 4 jaar geleden


iemand enig idee wat de witte stipjes aan de onderkant van de bladeren zijn van mijn pannenkoekplant? 


Planten stekken

Alles over de pannenkoekenplant

Meest populaire kamerplant die in elk huishouden thuis hoort


Door DaniekDeG

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox