Diervriendelijke tuininrichting

Een paradijs voor onze tuinvrienden

Diervriendelijk tuinieren, dat is toch iets waar we allemaal naar streven? We willen onze tuinen zo inrichten dat we kunnen genieten van vlinders die door de lucht fladderen en zoemende bijen die van bloem naar bloem dartelen. Er is niets mooiers dan het moment waarop je een vlinder je tuin ziet binnenwaaien. En wat een geluksmomentje wanneer je na het schoonmaken van het nestkastje in het voorjaar ziet dat een tuinvogel zijn intrede doet en met takjes aan komt vliegen om zijn nest te bouwen.

Diervriendelijk tuinieren betekent ook dat je je tuin misschien wat rommeliger moet laten zijn. Nee, dat betekent niet dat je alles maar aan het lot moet overlaten. Tuinvogels, egels, vlinders, bijen en hommels hebben specifieke voorkeuren als het gaat om hun leefomgeving. Ze hebben bepaalde basisbehoeften nodig om je tuin als voederplaats of nestgelegenheid te zien. Dit vraagt om een specifieke aanpak en in de onderstaande blogs geven we je handige tips om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe-maak-ik-mijn-tuin-diervriendelijk-de-inrichting-op-tuindingen-delen-we-onze-ervaringen-leer

Het is prachtig om te genieten van vlinders die voorbij vliegen, maar o wee als een rups aan de bladeren van je planten begint te knabbelen. We willen dat onze tuin kind- en huisdiervriendelijk is, maar ondertussen spuiten we chemische bestrijdingsmiddelen op onze verhardingen om alles steriel te houden. Of we strooien slakkenkorrels in de border omdat we geen slakken willen. Maar wat als de egel, een geliefde tuinbewoner, die slakken eet die net gestorven zijn door een overdosis slakkenkorrels?

Het gaat erom door de ogen van deze tuinvriendjes te kijken. Het vraagt om bewustwording en een verandering in ons denken. Laten we onze tuinen inrichten met de basisbehoeften van deze dieren in gedachten te nemen, zodat ze een veilige en gastvrije omgeving vinden.

tuindingen-om-te-leren-hoe-je-een-tuin-geschikt-maakt-diervriendlijk-inrichting-tuinblogs-leren-informeren-van-elkaar

Diervriendelijk tuinieren: harmonie tussen mens en natuur

Het gaat verder dan dat. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over het belang van inheemse planten in je tuin? Deze planten dienen als waardplanten voor vlinders, zodat ze hun eitjes erop kunnen afzetten. En wat dacht je van een mulchlaag die het bodemleven voedt, insecten beschermt en de vogelstand bevordert?

diervriendelijke-tuinieren-en-huisdieren-je-tuin-inrichting-afstemmen-vogels-kinderen-dieren-in-de-tuin

Onze geschreven tuinblogs geven je al een mooi inzicht in de basis van een diervriendelijke tuin. Hoe je bijen en hommels in het vroege voorjaar van voedsel kunnen voorzien. En hoe kunnen we het lieveheersbeestje helpen aan een winterverblijf? Welke materialen kunnen we het beste gebruiken voor de inrichting van een insectenhotel? En wat moeten we precies op de bodem leggen van een egelhuis en waar moeten we deze plaatsen?


Laten we samenwerken, onze kennis delen en onze passie voor diervriendelijk tuinieren verspreiden.

Samen kunnen we een verschil maken en onze tuinen transformeren tot prachtige en gastvrije plekken voor al onze geliefde tuinvrienden.

Om volop mee te genieten van Tuindingen dien je geregistreerd te zijn. Maak nu gratis je account aan.

Afbeelding bij Topbomen zijn drachtbomen voor insecten, van vlinders tot wilde bijen.

Topbomen zijn drachtbomen voor insecten, van vlinders tot wilde bijen.

Verschillende boomsoorten bieden essentiële voeding voor bijen en andere insecten, wat bijdraagt aan een levendige tuin. Kies verstandig om de variëteit aan planten en dieren in je omgeving te vergroten.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Maak van je tuin een egelparadijs

Maak van je tuin een egelparadijs

Het najaar is dé tijd voor egels om een veilig en warm plekje te zoeken om de winterslaap door te brengen.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Vogelvoederplank met walnoten maken.

Vogelvoederplank met walnoten maken.

Ondersteun de vogels in je tuin met een zelfgemaakte vogelvoederplank van walnoten. Eenvoudig zelf te maken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Diervriendelijk tuinieren

Diervriendelijk tuinieren

Hoe komen we toch aan het idee dat alles opgeruimd en netjes moet zijn?


Door Tuindingen

Afbeelding bij Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)

Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)

Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.


Door Jan de B

Afbeelding bij Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.

Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.

Het is fijn om jaarrond bloeiende planten te hebben. Dan hebben vlinders en bijen altijd wat te eten. Naast de bollen in het voorjaar kun je met je beplantingsplan rekening houden met de seizoenen.


Door Roel

Afbeelding bij Handboek voor diervriendelijk en natuurlijk tuinieren (Aanrader)

Handboek voor diervriendelijk en natuurlijk tuinieren (Aanrader)

'Een duurzame tuin' van Albert Vliegenthart is een inspirerend boek dat laat zien hoe je jouw tuin, balkon of terras aantrekkelijk kunt maken voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door eenvoudige maatregelen en gebruik van de juiste planten zal het natuurleven in je eigen stukje groen snel toenemen. Met heel praktische informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en concrete tips om van je eigen stukje groen een diervriendelijk paradijsje te maken. Deze uitgave sluit aan bij het feit dat er steeds meer aandacht is voor wat wij zelf kunnen doen voor het behoud van alle nuttige insecten.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Winterverblijf lieveheersbeestje

Winterverblijf lieveheersbeestje

Om de lieveheersbeestjes van dienst te zijn tijdens het overwinteren, zodat zij een veilige en droge schuilplaats hebben alsmede een verblijf voor voortplanting en overwintering.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Groene aanslagreiniger Action zeer gevaarlijk voor huisdieren

Groene aanslagreiniger Action zeer gevaarlijk voor huisdieren

PAS OP: onverdunde algenreiniger van de Action gevaarlijk voor huisdieren.


Door Ilse

Afbeelding bij Hoe maak ik mijn tuin aantrekkelijk voor vlinders en bijen

Hoe maak ik mijn tuin aantrekkelijk voor vlinders en bijen

jij kunt bijen vlinders en andere insecten een thuis geven in jouw tuin


Door Tuindingen

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox