Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)


Door Jan de B



We zitten nog in de winter, maar het hommelseizoen is stilletjes al begonnen. 

Vroeg in het voorjaar wanneer de dagtemperatuur ongeveer 10 graden is kun je de eerste hommelkoninginnen waarnemen. Ze gaan op zoek naar bloemen om hun energie voorraad aan te vullen. Daarom is het belangrijk om vroeg bloeiende voedselplanten in de tuin te hebben zoals krokus, blauw druifje, hondsdraf, paarse- en witte dovenetel. Zodra ze wat is aangesterkt gaat ze op zoek naar een nestplek.

hommelkoningin-helpen-met-een-nestkastje-hommelnest-in-eigen-tuin

Veel mensen weten het niet hommels behoren tot de bijenfamilie. Ze vallen onder de wilde bijensoorten en in ons land tellen we 29 verschillende soorten hommels. 

Waar solitaire bijen alles alleen doen voor hun nestje en nageslacht, vindt de hommel het een stuk fijner om samen te werken. Een nieuwe koningin zal dus eerst een nestje bouwen en dan direct eitjes leggen. Uit haar eerste broedsel komen werksters, dit zijn de hommels die haar helpen om het nestje mooi en schoon te houden en het nest te voorzien van voldoende voedsel. Zo kan de hommelkoningin zich volledig gaan focussen op het leggen van meer eitjes. Eerst zal ze alleen werksters uit laten komen, later in het jaar ook de mannetjes en de nieuwe koninginnen.  Net als bijen zijn ze zeer belangrijk voor de bestuiving van planten. Met speciale planten, hommelkasten en door niet alle holtes in muren op te vullen, krijg je deze knuffelbare insecten in de tuin. 

Maak een nestplek voor hommels in de tuin

Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Sommige soorten hommels gebruiken holletjes in de grond, zoals oude muizenholletjes, als nestgelegenheid. Andere hommelsoorten nemen vogelnestkasjes over om een nest te maken; handig zoon ingericht en gespreid bedje want hommels kunnen niet zelf nestmateriaal verzamelen. Als je graag wilt dat een hommelkoningin zich op een bepaalde plaats in je tuin gaat vestigen, dan kun je een geschikte nestplaats maken: zet hiervoor een omgekeerde bloempot in de grond. 

Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.

Extra NUTTIG: Help een uitgeputte hommel aan een extra energie boost in het vroege voorjaar.

De eerste paar weken zijn vermoeiend voor de koningin. Het zijn lompe vliegers door de verhouding van het lijf en lichaam. Ze verzamelen 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel tijdens hun 2-uur durende vlucht. Hommels kunnen alleen goed vliegen als de vleugelspieren goed genoeg zijn opgewarmd. De spieren moeten tenminste 30 graden zijn om goed te kunnen vliegen. Hoe kouder de temperatuur buiten, hoe meer moeite het de Hommel-koningin kost. Het gevolg is dat de hommel niet verder kan vliegen waardoor je haar uitgeput aantreft op de grond.

Zo help je de hommel?

Neem een hommel heel voorzichtig op met een papiertje en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water. Laat de hommel uit het water drinken. Je zult zien dat de hommel langzaam weer kracht opdoet. Je helpt niet alleen het diertje, maar ook het hele nageslacht


Wilde bijen en hommels zijn ontzettend belangrijk. We mogen ze dus best een beetje verwennen.

Succes 



Meer tuintips 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Topbomen zijn drachtbomen voor insecten, van vlinders tot wilde bijen.
Diervriendelijke tuininrichting

Topbomen zijn drachtbomen voor insecten, van vlinders tot wilde bijen.

Verschillende boomsoorten bieden essentiële voeding voor bijen en andere insecten, wat bijdraagt aan een levendige tuin. Kies verstandig om de variëteit aan planten en dieren in je omgeving te vergroten.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Maak van je tuin een egelparadijs
Diervriendelijke tuininrichting

Maak van je tuin een egelparadijs

Het najaar is dé tijd voor egels om een veilig en warm plekje te zoeken om de winterslaap door te brengen.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Vogelvoederplank met walnoten maken.
Diervriendelijke tuininrichting

Vogelvoederplank met walnoten maken.

Ondersteun de vogels in je tuin met een zelfgemaakte vogelvoederplank van walnoten. Eenvoudig zelf te maken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Diervriendelijk tuinieren
Diervriendelijke tuininrichting

Diervriendelijk tuinieren

Hoe komen we toch aan het idee dat alles opgeruimd en netjes moet zijn?


Door Tuindingen

Afbeelding bij Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)
Diervriendelijke tuininrichting

Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)

Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.


Door Jan de B

Afbeelding bij Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.
Diervriendelijke tuininrichting

Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.

Het is fijn om jaarrond bloeiende planten te hebben. Dan hebben vlinders en bijen altijd wat te eten. Naast de bollen in het voorjaar kun je met je beplantingsplan rekening houden met de seizoenen.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox