10 Planten voor meer vlinders in je tuin volgend jaar


Door Tuindingen

Afbeelding bij 10 Planten voor meer vlinders in je tuin volgend jaar


10 onmisbare planten om nu te planten voor meer vlinders in je tuin volgend jaar

Ontdek welke inheemse bloemen en planten je nu kunt planten om volgend jaar meer vlinders in je tuin te verwelkomen. Leer welke soorten aantrekkelijk zijn voor verschillende vlinders en hoe je je tuin duurzaam en vlindervriendelijk kunt maken.

Wil je je tuin transformeren in een toevluchtsoord voor vlinders? Het planten van de juiste bloemen en struiken speelt een cruciale rol in het aantrekken van deze prachtige insecten. Dit is niet alleen een lust voor het oog, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit in je tuin. Hier zijn tien planten die, als je ze nu plant, volgend voorjaar vlinders naar je tuin lokken.

1. Koninginnepage's favoriet: witte peen

Deze charmante plant, met haar delicate schermbloemen, is een magneet voor de indrukwekkende koninginnepage, een van de grootste vlinders in ons land. Ze bloeit langdurig, van juni tot november, en biedt de perfecte plek voor de vlinder om haar eitjes te leggen. De rupsen zullen zich te goed doen aan de bladeren terwijl jij geniet van de sierlijke bloemen die ook nog eens eetbaar zijn!

machaon-vlinderplanten- koninginnepage-waardplantendaucus-koninginnepage-schermbloemen-wit-inheems-vlinderplant

2. Pinksterbloem: de perfecte plant voor oranje-tipjes

De pinksterbloem is een laagblijvende plant met subtiele paarse bloemetjes die in het voorjaar verschijnen. De oranjetipjes, een vlindersoort met opvallende oranje vleugeluiteinden, kiezen deze plant als broedplaats. Het is belangrijk om je gras tussen mei en juli niet te maaien, zodat de rupsen kunnen uitgroeien tot vlinders.

Cardamine pratensis - vlinderbloemen - voor de tuin - laagblijvend - inheemsaurora-butterfly-Anthocharis cardamines - wilde planten- waardplanten - tuinieren - natuurlijke- methode

3. Geurige damastbloem voor koolwitjes

De damastbloem, met haar geurige paarse bloemen, is een uitstekende keuze voor wie zowel schoonheid als functionaliteit in de tuin wil. Koolwitjes en oranjetipjes maken dankbaar gebruik van deze plant. Zorg voor een vochtige plek in de halfschaduw en je wordt beloond met een vlinderparadijs.

Hesperis matronalis - paarse vlinderbloemen - inheemse soorten - vaste planten winterhardpieris-rapae- koolwitje - vlinderplanten - inheemse soorten

4. Judaspenning: de magneet voor oranjetipjes

Deze tweejarige plant met zijn opvallende roze bloemen is een favoriet onder het oranjetipje en verschillende witjes. De judaspenning houdt van een kalkrijke, vochtige bodem en biedt van mei tot juni een mooi schouwspel.

Wilde Judaspenning - Lunaria rediviva - vlinderplanten- tuinplanten inheemsaurora-falter-vlinderplanten-met-veel-nectar-stuifmeel-voor-inheemse-vlindersoorten

5. Driekleurig viooltje: eetbare schoonheid voor vlinders

Het driekleurig viooltje is niet alleen een kleurrijke toevoeging aan je tuin, maar trekt ook verschillende soorten parelmoervlinders aan. Deze plant bloeit vroeg in het seizoen, wat perfect is voor de vlinders om eitjes te leggen. De viooltjes doen het goed op droge, voedselrijke grond in de schaduw.

Viola tricolor - laag groeiende - bodembedekkende -vlinderplanten - inheemsSpeyeria aglaja - parelmoervlinder - vlinderplanten - soorten - inheems - borderplantenpakket

Clematis vitalba: de nachtvlindermagneet

Deze inheemse klimplant, ook bekend als bosrank, kan wel vijf meter hoog worden en biedt een thuis aan maar liefst 16 soorten nachtvlinders. Met zijn sierlijke witte bloemen, bloeiend van juni tot augustus, is deze plant een verrijking voor elke tuin.

Clematis vitalba - biedt - een - thuis - aan - maar - liefst - 16 soorten - nachtvlinders
witte-harige-vlinders-nachtvlinder-soorten-planten

7. Beemdooievaarsbek: voedzame grond voor het bruin blauwtje

De lila bloemen van de beemdooievaarsbek, die van juni tot augustus bloeien, trekken het bruin blauwtje aan. Deze vlinder legt zijn eitjes op deze plant, en de rupsen overwinteren erin, wat betekent dat je tuin al vroeg in het seizoen wordt bezocht door vlinders.

meadow-cranes-bill-Geranium pratense-vlinderplanten-voor-inheemse-soortenbutterfly-Aricia agestis -bruin blauwtje - vlinderplant soorten - inheemse

8. Kroonkruid: bodembedekker voor blauwtjes

Met zijn wit-roze bloemen is het kroonkruid niet alleen mooi om te zien, maar ook essentieel voor het heideblauwtje en icarusblauwtje. Deze plant bloeit van juni tot september en gedijt het best in de volle zon

Securigera varia - bodembedekker - vlinderplant - inheemsPlebejus argus- heideblauwtje - blauwe kleine vlinders - vlindertuin planten soorten

9. Meidoorn: een paradijs voor vlinders en vogels

De meidoorn is een struik uit de rozenfamilie die in het voorjaar witte bloemen en later rode besjes draagt. Deze struik is een waar vlinderparadijs, aangezien het de waardplant is voor een groot aantal vlinders, waaronder het groot geaderd witje en de koningspage.

tree-white-butterfly-Aporia crataegi - vlinders - soorten - meidoornhawthorn-meidoorn-witte-bloemen-vlinderstruik-boom

10. Hazelaar: groots in zijn bijdrage aan de biodiversiteit

De hazelaar is een robuuste struik die in de winter al begint te bloeien en daarna hazelnoten produceert. Deze plant is de perfecte waardplant voor de gehakkelde aurelia, een vlinder die in het vroege voorjaar tevoorschijn komt. Daarnaast ondersteunt hij een groot aantal nachtvlinders.

common-hazel-Corylus avellana - boom / struik voor zowel dag als nachtvlinders comma- Polygonia c-album - gehakelde aurelia - waardplant - hazelaar

Bonusplant: grote brandnetel

Misschien niet je favoriete plant, maar de grote brandnetel is cruciaal voor verschillende vlindersoorten, zoals de dagpauwoog en atalanta. Overweeg om een klein stukje van je tuin te reserveren voor deze plant, zodat je het hele seizoen door vlinders kunt verwelkomen.



Met deze planten maak je van je tuin een vlinderparadijs en draag je tegelijkertijd bij aan de bescherming van onze biodiversiteit.

Heb je al ervaring met een van de bovengenoemde planten, of ken je nog andere bloemen of struiken die vlinders aantrekken? Deel je tips en ervaringen in de reacties hieronder, zodat we samen onze tuinen nóg vlindervriendelijker kunnen maken!"

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Topbomen zijn drachtbomen voor insecten, van vlinders tot wilde bijen.
Diervriendelijke tuininrichting

Topbomen zijn drachtbomen voor insecten, van vlinders tot wilde bijen.

Verschillende boomsoorten bieden essentiële voeding voor bijen en andere insecten, wat bijdraagt aan een levendige tuin. Kies verstandig om de variëteit aan planten en dieren in je omgeving te vergroten.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Maak van je tuin een egelparadijs
Diervriendelijke tuininrichting

Maak van je tuin een egelparadijs

Het najaar is dé tijd voor egels om een veilig en warm plekje te zoeken om de winterslaap door te brengen.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Vogelvoederplank met walnoten maken.
Diervriendelijke tuininrichting

Vogelvoederplank met walnoten maken.

Ondersteun de vogels in je tuin met een zelfgemaakte vogelvoederplank van walnoten. Eenvoudig zelf te maken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Diervriendelijk tuinieren
Diervriendelijke tuininrichting

Diervriendelijk tuinieren

Hoe komen we toch aan het idee dat alles opgeruimd en netjes moet zijn?


Door Tuindingen

Afbeelding bij Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)
Diervriendelijke tuininrichting

Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)

Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.


Door Jan de B

Afbeelding bij Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.
Diervriendelijke tuininrichting

Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.

Het is fijn om jaarrond bloeiende planten te hebben. Dan hebben vlinders en bijen altijd wat te eten. Naast de bollen in het voorjaar kun je met je beplantingsplan rekening houden met de seizoenen.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox