Alles over pompoenen en kalebassen oogsten

01 Sep 2020 in Moestuinen


September is de maand van de pompoenen en kalebassen oogsten. Overal zie je ze weer liggen in gezellige kraampjes langs de weg waar je de meest gekke vormen kunt vinden. Zelf zet ik pompoenen en kalebassen op een stuk land wat ik over heb door de wisselteelt en houd het zo onkruidvrij want de planten maken een enorm bladerdek waar bijna al het onkruid onder verstikt, een ideaal gewas dus.

Pompoenen en kalebassen zijn niet allemaal tegelijkertijd rijp maar het is wel heel belangrijk dat ze rijp zijn als je ze plukt zodat ze zo lang mogelijk bewaard kunnen worden. Een pompoen of kalebas die je te vroeg plukt gaat al na een paar weken rotten terwijl een rijpe tot het volgende voorjaar bewaard kan worden (mits ze vorstvrij liggen).

Maar hoe kun je zien of een pompoen of kalebas rijp is?

Gelukkig is dat niet zo moeilijk.

De kleur.

Dit werkt vooral goed bij pompoenen want die moeten echt mooi donker oranje kleuren. In de video laat ik dit verschil goed zien. Je moet er wel een beetje een getraind oog voor hebben dus als jij je nog niet helemaal vertrouwd voelt met deze methode probeer het dan te combineren met de volgende methoden zodat je goed het verschil in kleur kan zien.

De klank.

Tik op de pompoen. Klinkt de pompoen hol? Dan is hij rijp en klaar om te oogsten.

De Steel.

Voel jij je niet helemaal vertrouwd met de methodes hierboven dan kun je het ook heel goed zien aan de steel waarmee de pompoen aan de plant zit. Als de steel groen is dan kan de pompoen wel rijp zijn maar als hij want langer ligt te rijpen dan "verkurkt" de steel. Dat wil dus zeggen dat de steel van de pompoen echt op kurk lijkt, qua kleur en structuur. Dit kun je in een oogopslag zien en is dus de makkelijkste manier om te zien of de pompoen rijp is. Bij kalebassen word de steel hard en donkergroen en is dan prima om te oogsten.

Bij kalebassen werkt de kleur en klank methode niet en moet je dus echt op de harde donkergroene steel letten.

Als je de pompoenen lang wil bewaren dan oogst je de pompoenen altijd als de steel "verkurkt" is. Doordat het steeltje zo droog is word de pompoen helemaal afgesloten en gaat hij veel minder snel rotten. Hierdoor kun je ze zelfs bewaren tot het volgende voorjaar op een vorstvrije plek.

Tot slot een leuke tip

Vaak heb je meer dan genoeg pompoenen en kalebassen aan de plant zitten en dan vind ik het leuk om wat te expirimenteren. Je kunt als de pompoen of kalebas bijna rijp is met een mes een letter of een tekening in de schil maken. De plant gaat dit dicht maken en daardoor krijg je een verdikking wat een heel leuk effect geeft. Vaak schrijf ik welkom voor bij de deur waarbij ik in elke kalebas een letter zet.

Ik hoop dat je zo een duidelijk beeld hebt wanneer je de pompoenen en kalebassen kunt oogsten en mocht je nog vragen hebben stel ze dan vooral hieronder en ik zal proberen om je verder te helpen.

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook: HelemaalRonald

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn youtube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Klik hier om gratis te abonneren

 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Moestuinieren met Ronald Avatar

Moestuinieren met Ronald 2 jaar geleden

Maureen schreef op: 1-9-2020 23:59:20

Hey Ronald, 
Wat een enorme moestuin heb je. Hoe hou je dit allemaal zo netjes. 

bedankt voor je tip, weer wat geleerd

IK leg over alles wat ik niet gebruik eigenlijk meteen worteldoek. Zo komt daar geen onkruid en groeit het je niet boven het hoofd. Ook zet ik alles goed dicht op elkaar waardoor er geen ruimte is voor onkruid en dan hoef ik maar 1x per week even te schoffelen :)

 


Maureen Avatar

Maureen 2 jaar geleden

Hey Ronald, 
Wat een enorme moestuin heb je. Hoe hou je dit allemaal zo netjes. 

bedankt voor je tip, weer wat geleerd


Moestuinen

Combinatieteelt en lokplanten

Hoe je optimale opbrengst van je moestuin kan halen met combinatieteelt


Moestuinen

Erger u niet, verwonder u slechts. Rendement op de moestuin?

Mag een moestuin rendement opleveren of alleen uit ideologische overwegingen


Moestuinen

Alles over knoflook planten, 10 10 10 10

Hoe kweek je knoflook? Met deze stappen kweek jij heerlijke biologische knoflook in je eigen tuin of balkon.


Moestuinen

Pittige (winter)kost Kool

Een mooie combinatie van eigen groente uit je tuin in een heerlijk (pittig) gerecht


Moestuinen

Knoflook drogen en vlechten

Video: Knoflookbollen vlechten


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox