Een plaag die we afgelopen jaar veelvuldig hebben aangetroffen is de Hydrangea-dopluis ofwel Pulvinaria hydrangae. Ze wordt nogal eens verward met wolluis maar het is een wollige dopluis en de verwarring ontstaat in de maand juni omdat dan de wollige eimassa's opvallen.
Hoewel we mogen stellen dat hortensia's in het algemeen niet erg gevoelig zijn voor ziekten, is een aantasting natuurlijk nooit uit te sluiten. Rijk bemeste hortensia's, die daardoor weelderig groeien en zachte bloemen en bladeren hebben, zijn een aantrekkelijker doelwit voor belagers dan planten die schraal worden gehouden.
Dopluizen zijn luizen met een bolvormig schildje op de rug, de schildjes zijn met de rug vergroeid.
Ze zijn ca. 5 mm groot en ca. 5 mm lang. Uit witte wasdraden maken ze eizakken die soms tot 1500 eieren kunnen bevatten. De aangetaste planten kennen een minder goede groei doordat de dopluizen sap uit de planten zuigen. Bij een grote plaag wordt er vaak veel kleverige honingdauw afgescheiden die op zijn beurt een ideale omgeving voor roetdauwschimmels vormt waardoor de bladeren zwart worden en uiteindelijk afvallen.
Zo bestrijd je de hortensia dopluis.
Als de aantasting gering is en in een beginstadium kunt u overwegen alle bolletjes stuk te knijpen. Is er sprake van een ernstige aantasting van groei en bloei, dan adviseren we direct de aangetaste plant tot de grond toe af te knippen en alle takken en blaadjes af te voeren (beslist niet op de composthoop !). Controleer de andere planten in de tuin en neem ook hierbij de nodige maatregelen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inPeter 1 jaar geleden
Ja ik ga die plant tot de grond afknippen heeft hele goede bloei en prachtige bloemen gehad, maar zit vol met wolluis,hoe is het met de volgend jaar met de bloei