De eeuwige schoonheid van het Madeliefje


Afbeelding bij De eeuwige schoonheid van het Madeliefje


Eeuwige schoonheid

Ik geloof niet dat ik je hoef te vragen of je madeliefjes in je tuin of in de nabije omgeving hebt groeien, want het antwoord is meestal 'ja'; tenzij je midden in het bos of pal aan zee woont, want madeliefjes houden van zon en gras. Madeliefje is misschien wel het meest onderschatte bloemetje dat er bestaat, we nemen haar al gauw voor lief omdat ze zo klein is en het hele jaar door nieuwe bloemetjes produceert. Daar komt de Latijnse naam 'Bellis Perennis' ook vandaan. 'Bellus' betekent 'mooi' en 'lief' en 'perennis' betekent 'door het hele jaar heen'. Kort samengevat: Eeuwige schoonheid. 

Het signatuur van Bellis Perennis

Madeliefjes hebben een stevig bladrozet, waarmee ze zich vastzetten in het gras en daar nauwelijks uit te roeien zijn. Sterker nog, de grasmaaier zorgt er alleen maar voor dat ze zich verder verspreidt. Met haar gele hartje, witte straalbloemetjes en rood- roze uitlopers zal ze zich steeds weer opnieuw laten zien. Zowel de kleuren als haar 'gedrag' zeggen veel over de aard van het bloemetje, en dan bedoel ik met name de eetbaarheid en geneeskrachtige werking. Je kan namelijk heel veel zeggen over de werking van een kruid door haar of hem te observeren.

Het Madeliefje is een echt vrouwelijk typetje. In de Volksmond wordt zij ook wel 'Mariabloempje' genoemd, omdat ze is toegewijd aan de Maagd Maria en eeuwige schoonheid. Misschien is dat wel leuk om eens bij stil te staan wanneer je op een dag voorbij een veld met Madeliefjes wandelt. Denk er dan ook eens aan dat ze tot 17 graden vorst kan verdragen en meedraait met de zon om zoveel mogelijk zonne energie op te kunnen nemen. Is dat niet ontzettend inventief?

Wat zegt dat dan over de geneeskrachtige werking van het Madeliefje?

Madeliefje oogt fragiel, maar dat is ze zeker niet. Qua inhoudsstoffen beschikt ze zowel over Looistoffen, Etherische olie als Slijmstoffen, ze behoort daarmee tot de zogenaamde LES kruiden. LES kruiden hebben een weerstandsverhogende werking, ze werken op het gehele lichaam.  Ze verlaagt koorts en ruimt ontstekingsresten op, vooral geschikt dus bij griep.

Maar dat is zeker nog niet alles. Ik noemde al even de kleuren die in het Madeliefje samenkomen: wit, geel en rood. Wit verwijst naar de ontstekingsremmende en harmoniserende werking, geel verwijst naar de werking op het hart, lever en gal en rood verwijst naar de werking op het hart, bloed en bloedsomloop. De werking van het Madeliefje op het hart, bloed en bloedsomloop is veelzijdig; ze is zowel bloedverrijkend als bloedreinigend, het verwijdt de bloedvaten en maakt ze schoon. Madeliefje is een heel geschikt kruid bij hartaanvallen, het ontspant de hartspier en kan tevens langdurig na een hartinfarct worden gebruikt om aan te sterken. 

Het blad van het Madeliefje is vlezig en licht behaard, dit duidt op de werking op de huid en slijmvliezen, bij geelzucht, slecht genezende wonden, open been, steenpuisten en kinderziektes met koorts die gepaard gaan met huiduitslag. Denk aan rode hond, de mazelen en zesde ziekte. 

Het Madeliefje behoort tot de familie der Composieten, en is net als haar broertjes en zusjes hoog in de bitterstoffen. Bitterstoffen produceren speeksel, maagsappen en gal en hebben daarmee een zeer gunstige uitwerking op de spijsvertering en darmflora. Madeliefje kan je goed inzetten bij candida en na aan antibiotica kuur. 

Nu is het zo dat er best wel wat kruiden zijn die ofwel koorstverlagend werken (denk aan Echinacea Purpurea), ofwel de hartspier ontspannen (denk aan de Meidoorn), ofwel huid- en wondgenezend zijn (denk aan Calendula Officinalis), ofwel de spijvertering op gang brengen (denk aan Cichorei) maar weinig kruiden doen dit allemaal tegelijkertijd en weinig kruiden zijn zo zachtaardig en langdurige te gebruiken als het Madeliefje.

Had je niet verwacht je?! ;-) 

Medicinale toepassing

In Mei bloeit het Madeliefje op haar krachtigst en dan is tevens de medicinale werking het hoogst. De tinctuur maken we op basis van 35-60% alcohol door hier verse bloempjes gedurende 6-8 weken in te laten weken. De geneeskracht wordt hierdoor met de tijd uit de bloemen onttrokken. Zorg wel dat de pot die je hiervoor gebruikt helemaal schoon is en tot de rand gevuld met alcohol, om bederven te voorkomen. Zet de pot daarom ook op een donkere plaats. Af en toe schudden helpt ook. 

Voor thee oogsten we tevens de verse net geopende bloemen in Mei. Voordat we ze met kokend water overgieten is het raadzaam de bloemetjes even goed af te spoelen en op wat keukenpapier goed te drogen te leggen zodat de slijmstoffen die erin aanwezig zijn niet verloren gaan. 

Voor huidproblemen zoals uitslag, steenpuisten en mazelen kan je een geneeskrachtige olie maken. Voor olie gebruiken we een basis van biologische zonnebloem olie of amandel olie en laten de bloemen goed ondergedompeld tevens 6-8 weken op een lichte en warme plek intrekken. 

Tot slot en niet onbelangrijk: Acuut (bijvoorbeeld bij een hartinfarct) kan een madeliefje onder de tong worden gelegd om direct de hartspier te ontspannen. 

Oh en dan echt echt tot slot: je kan de bloemetjes en blaadjes dus ook heel goed rauw in de salade doen, ze smaken ietwat bitter vanwege de bitterstoffen, maar dat is juist gunstig voor de spijsvertering. 

Waarom deel ik deze informatie?

Al raak ik er zelf niet over uitgepraat, ga ik niet vaak zo gedetailleerd in op de geneeskrachtige werking van een kruid en het hoe en waarom. Maar Madeliefje is makkelijk te herkennen, heeft (bij mijn weten) geen bijwerkingen, kan langdurig worden gebruikt, is alomtegenwoordig en kan levens redden. Mijn advies zou dan ook zijn om een stukje in je tuin vrij te houden voor een grasveldje, zodat madeliefjes en paardenbloemen zich er makkelijk kunnen nestelen. Ik hoop dat je er je voordeel mee kan doen.

Maar let wel, zorg dat je je goed inleest en vraag eventueel advies van een (natuurgeneeskundig) arts bij twijfel en eventuele contra-indicaties met medicijnen die je reeds gebruikt. Neem altijd het zekere voor het onzekere. 

Meer teksten zoals deze lezen? Ga naar mijn Facebook pagina. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Robert A A  van Leeuwen Avatar

Robert A A van Leeuwen 1 jaar geleden
Medewerker!
Graag wil ik een zak met zaad voor in mijn tuin.


Afbeelding bij Ecosystemen in een verharde samenleving | planten op de meest bijzondere plaatsen in de stad
Beplanting

Ecosystemen in een verharde samenleving | planten op de meest bijzondere plaatsen in de stad

Fotoblog: Terwijl asfalt en beton de ruimte domineren, weten planten zich door de kleinste openingen heen te wurmen en creëren ze prachtige contrasten in de stedelijke omgeving.


Door Marjo.H

Afbeelding bij Pelorische topbloem Digitalis
Beplanting

Pelorische topbloem Digitalis

topbloem: een fascinerend fenomeen bij vingerhoedskruid


Door Mellisa

Afbeelding bij Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken
Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Afbeelding bij Nieuw: Rood siergrassen soort.
Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Afbeelding bij Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!
Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox