Sedum / Hemelsleutel (hoge soorten)

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Sedum is een nazomerbloeier en een plant voor de luie tuinder. Zij kan immers weken zonder water. En meststof hoeft zij al helemaal niet te krijgen. U kunt de planten zowel in volle grond als in een pot houden. Alle Sedums zijn zonaanbidders.

Er zijn meer dan 500 soorten bekend, die vooral voorkomen in de meer gematigde streken van het noordelijk halfrond, oorspronkelijk uit Oost-Azië.
De hoge soorten hebben dikke wortels en vormen 30-60 cm hoge scheuten met vlezige, door een waslaag overtrokken, getande bladeren. Ze staan in kransen rond de dikke, 45/50 centimeter hoge bloemstengels. De vlezige bladeren zijn waterreservoirs die aangesproken worden tijdens lange droogteperiodes. De herfstkleur is geel.

 De roze lila stervormige bloemen bevinden zich in brede tuilen die iets gewelfd zijn. Hij bloeit in augustus-september.
Vaste plant. Winterhard. De bovengrondse delen sterven af, maar de bloeistengels blijven de hele winter stevig staan en hebben een mooi wintersilhouet, vooral met rijp of sneeuw erop.

hemelsleutel-sedum-wintersilhouet-Bevroren Ijzig-Rijp-natuurlijke-vaste-planten-droogtebestendig

Het is een stevige borderplant die veel vlinderbezoek ontvangt. 

Sedum telephium worden 30-60 cm hoog en bloeien van juli tot september in oudroze tot purperen tinten. De grijsgroene bladeren worden in het najaar gelig. Het ras ‘Herbstfreude’ heeft bruinrode bloeiwijzen.
Sedum spectabile bloeit in augustus en september en wordt 50 cm hoog. Van deze populaire soort bestaat een aantal rassen die overwegend karmijnrood bloeien. ‘Rosenteller’ blijft met 30 cm hoogte vrij klein. ‘Brillant’, ‘Carmen’ en ‘Meteor’ kunnen 40 cm hoog worden. De donkerrode bloeiwijzen van ‘Septemberglut’ verschijnen op 50 cm hoge stengels.
Sedum aizoon bloeit in juli en augustus zuivergeel. De planten worden 50-80 cm hoog en groeien vertakt met rechtopstaande scheuten.
Sedum alboroseum ‘Mediovariegatum’ is een echte liefhebber plant, die in september roze wit tot roze bloeit. Aantrekkelijk zijn vooral de geel met groen gevlekte bladeren. De planten worden 40-50 cm hoog. De zuivere soort heeft grijsgroene bladeren en bloeit in een groenachtig witte tint.

Prachtige-sedumplant-Muurpeper-Bladeren-vlindervriendelijk-hemelsleutel

Plantvoorschriften algemeen voor de soort
Koop in het voorjaar compacte jonge planten in potten, met stevige groene bladeren.
Zon - halfschaduw. Plant in het voorjaar hoge vetkruid soorten in diep losgemaakte grond. Werk compost en een volledige meststof door de grond.
Op een zonnige en warme standplaats gedijt vetkruid het best. Groeit op alle grondsoorten, maar liever toch voldoende kalkrijk. Hoge vetkruid soorten kunnen zich aan uiteenlopende condities aanpassen. De grond moet echter goed doorlatend zijn. Gebruikt als vak beplanting, randbeplanting, accentplant, rotstuinen en stapelmuren. 8 st per m².

perennials-hemelsleutel-vaste-plant-voor-droge-tuin-insect-vriendelijk

Onderhoud
Vetkruid is goed bestand tegen droogte, maar de planten bloeien mooier als ze regelmatig water krijgen. In perioden van droogte giet u een keer per week.
U kunt de planten ook in het najaar delen. Laat de uitgebloeide bloeiwijzen bij voorkeur staan. Ze zijn ook in de winter decoratief.
Pas in het voorjaar, als de nieuwe ogen aan de voet van de plant zijn te zien, worden de oude stengels afgeknipt.
Vermenigvuldigen door delen kan ook in het voorjaar.

Ziekten
Hoge vetkruid soorten zijn weinig gevoelig voor aantastingen door ziekten. Als de bladeren aan de rand gelig of rood verkleuren en op de onderkant bruine vlekken vertonen, kan een aantasting door bladaaltjes de oorzaak zijn.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Anita Avatar

Anita 10 maanden geleden
Er zitten bladaaltjes in mijn sedumplanten. Hoe kan ik deze bestrijden? Alvast bedankt. Anita


Roel Avatar

Roel 10 maanden geleden
Bladaaltjes zijn met hun brede waardplantenreeks en levenscyclus, die zich grotendeels binnen de plant afspeelt, lastig te bestrijden plaagorganismen. Daarnaast zijn ze goed aangepast aan extreme omstandigheden.

Meer dan 250 planten uit 50 families zijn waardplant van bladaaltjes.

Aconitum, Anemone, Astilbe, Peonia en Phlox zijn goede waardplanten van het bladaaltje. Matige waardplanten zijn Aster, Campanula en Hosta. Geen waardplanten zijn Delphinium en Hemerocallis.

De waardplantstatus van een soort kan cultivar afhankelijk zijn. Dit is o.a. waargenomen voor chrysanten, Weigela, anemoon en Viburnum (An. Anemoon “Honorine Jobert” is zeer gevoelig. Evenals Viburnum davidii, Viburnum plicatum “Tomentosum” en de cultivars “Dawn” en “Charles Lamont” van Viburnum bodnantense. Telers melden ook dat bladaaltjes in lavendel kunnen voorkomen. Recente bladaaltjesaantastingen zijn gemeld in Campanula en Alstroemeria en Helianthus tuberosus (artisjokken).

Belangrijke symptomen voor het vaststellen van een bladaaltjesaantasting bij planten zijn groeiremming, vroegtijdige bladval en bladverkleuring. Naast bladsymptomen kunnen groeipunten of bloemknoppen misvormd raken en kan, zoals in Azalea en pioenroos, bloemknopverdroging optreden.

Het bestrijden van bladaaltjes is lastig, omdat er geen natuurlijke vijanden beschikbaar zijn.
Middelen hebben vooral een remmende werking, ze beperken vermeerdering van het aaltje. Voor vaste planten en bloemen is dit vaak niet afdoende, omdat bladeren alsnog aangetast raken.

kortom: afscheid nemen, planten verwijderen en afvoeren om verspreiding te voorkomen


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox