Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

12 Mar 2024 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst


Vaste planten en vooral inheemse vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin

Vaste planten zijn over het algemeen goede bronnen van nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloemen als voedselbron. Inheemse vaste planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied en die zichzelf elk jaar uitbreiden vanuit hun wortelsysteem. Ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, waaronder het klimaat, de bodem en de aanwezige dieren en insecten. Inheemse vaste planten hebben een hoge waarde voor insecten, waaronder wilde bijen en vlinders. Dit komt omdat ze vaak bloemen hebben die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, waardoor ze een belangrijke voedselbron zijn voor deze insecten. Bovendien hebben inheemse planten vaak een specifieke relatie met bepaalde insecten, wat betekent dat deze insecten afhankelijk zijn van deze planten voor hun voedsel, voortplanting en overleving.

Inheemse planten zijn ook vaak de basis van voedselketens in de natuur. Veel soorten insecten eten de bladeren of sap van deze planten, waardoor ze zelf weer voedsel zijn voor vogels en andere dieren. Door het planten van inheemse vaste planten in tuinen en openbare ruimtes, kunnen we deze voedselketens versterken en de biodiversiteit bevorderen.

Er zijn veel inheemse vaste planten die gebruikt worden in Nederlandse tuinen:

  • Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  • Wilde geranium (Geranium sylvaticum)
  • Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
  • Wilde peen (Daucus carota)
  • Wilde cichorei (Cichorium intybus)
  • Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
  • Knoopkruid (Centaurea jacea)
  • Wilde judaspenning (Lunaria annua)

chamomile-tuinblogger-tuinieren-inheemse-vaste-planten-moestuinen-informatief-educatie


Soorten tuinplanten om de biodiversiteit te versterken

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van inheemse vaste planten afhankelijk is van de specifieke regio en omstandigheden waarin ze worden geplant. Het is daarom het beste om te kiezen voor planten die van nature voorkomen in de regio en om advies te vragen aan lokale experts kwekerijen gespecialiseerd op het gebied van inheemse plantensoorten.

Kortom, vaste planten bieden voedsel, onderdak en bescherming voor vlinders en insecten, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op elke tuin. Door het kiezen van de juiste vaste planten en ze op de juiste manier te verzorgen, kun je de tuin transformeren in een oase van biodiversiteit en schoonheid.

Ten slotte hebben inheemse vaste planten ook een esthetische waarde voor onze tuin en omgeving, omdat ze vaak prachtige bloemen hebben die tuin en landschap kunnen verfraaien en aantrekkelijk maken voor mens en dier. Het gebruik van inheemse planten in tuinen kan ook helpen om lokale ecosystemen te herstellen en de negatieve impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen.

Aan de slag met een gezonde tuininrichting bekijk hier de volledige plantlijst


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox