Maden in de kliko... Hoe komen maden daar? en hoe kom ik van ze af?


Door DaniekDeG

Afbeelding bij Maden in de kliko... Hoe komen maden daar? en hoe kom ik van ze af?


Maden in de kliko... Hoe kom ik er vanaf?

Iedereen is ze wel is tegen gekomen... Maden. Krioelend tussen het vuilnis. Ze geven ook nog is een nare geur af. Ik vind ze maar vies en ik wil er vanaf!
Maar eerst even wat feitjes.

Wat zijn maden eigenlijk?

Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt. Een vlieg kan ongeveer 1000 eitjes leggen maar daarvan komt maar +- 15% uit. Dit gebeurt voornamelijk in de zomermaanden. Bizar eigenlijk.... Zoveel vliegen.. en toch is het maar 15% van de populatie als je nagaat dat 85% niet uitgekomen is..

De eitjes komen al na enkele uren uit. Hier kruipen dan kleine maden uit die opzoek gaan naar voedsel. Maden vervellen 2 keer en daarna vormt het zich tot een pop. Van maden tot een vlieg kan al na 7 dagen.

Wat is de functie van maden?

Maden zijn niet erg. Sterker nog ze zijn best nuttig! Maden breken allereerst dood weefsel af. Ze kunnen enorm veel eten. Éen kilo maden die zich volledig kunnen uitleven kan na een week 300 kilo wegen. Dit geeft wel aan hoeveel deze kleine beestjes kunnen eten. Elk stukje voedsel in de kliko gaan ze bijlangs. Vooral vleesresten is een aangename maaltijd voor maden. Hoe meer ze eten hoe sneller ze een vlieg worden. Als ze eenmaal een vlieg zijn dan verlaten ze de kliko.

Hoe bestrijd ik maden?

Er zijn een aantal manieren om maden te voorkomen en te bestrijden. Hieronder staat wat je kunt doen!

 • Je kunt maden voorkomen in de kliko door oude kranten tegen de wanden aan te plakken, zodat etensresten niet aankoeken.
 • Mochten er al maden in de kliko zitten, dan kun je een tak van de Hedera oftewel de klimop in de kliko leggen. Deze is giftig voor de maden.
 • Maden vinden kokend heet water met azijn of groene zeep niet zo lekker en zullen snel verdwijnen.
 • Je kan etensresten verpakken in iets wat dicht zit. Hierdoor kunnen vliegen niet bij het voedsel om daar eitjes in te leggen.
 • Lavendel is een hele goeie bestrijder. Los van dat het de geur aanpakt, pakt het ook de maden zelf aan. Maden vinden lavendel smerig en gaan er zelfs aan dood! Verse lavendel kan gebruikt worden maar ook een luchtverfrisser met een lavendel geur.
 • Hoe voorkom jij dat er maden in je kliko komen?


  1
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Jetty van Opstal Avatar

  Jetty van Opstal 11 maanden geleden
  Bij het klaarmaken van rauwvlees en vooral kip gooi ik afval in een bodempje gekookt water op het vuur. Wanneer het vlees gaar is komen er minder snel maden. Dan nog sluit ik het af in een zak wanneer ik het weggooi.


  Willem Avatar

  Willem 11 maanden geleden
  Made die worden ook ingezet voor mensen die de onder neem moet afgezet kunnen ze knie behouden Made eten alleen rote vlees is wèl beetje niet zo fris als het maar werkt.


  Albert Avatar

  Albert 11 maanden geleden
  Welke dennenbomen zijn het best bestand wateroverlast?


  Marijke Avatar

  Marijke 11 maanden geleden
  Ik steek een balkje tussen de deksel en bak zodat die beetje open staat. De maden blijven beneden zitten op de etensresten en de vogeltjes kunnen er ook bij.


  Nelleke Avatar

  Nelleke 11 maanden geleden
  Zet een uurtje je container open en je ziet er geen 1 meer.


  Veronique Ramakers Avatar

  Veronique Ramakers 10 maanden geleden
  Dan heb ik geen goede vogels in de tuin... deksel open gedaan en het krioelt nu van de maden wel duizenden van die nuttig maar smerig beestjes en van fruitvliegjes.


  Marlies Avatar

  Marlies 1 jaar geleden
  Gewoon de deksel overdag open zetten ( bij droog weer natuurlijk) . De vogels zijn er dol op en voeren ze aan de jonge vogels.


  Ina Avatar

  Ina 1 jaar geleden
  Een heel andere makkelijke manier waar veel vogels blij mee zijn is: gewoon het deksel open zetten. De maden kruipen naar boven en de vogels pikken ze op en nemen de maden mee naar hun nestjes.


  Lawrence Quaedvlieg Avatar

  Lawrence Quaedvlieg 1 jaar geleden
  Inderdaad is een ombouw heel goed. De vliegen die op het afval afkomen gaan de kliko binnen bij het handvat. Daar zit een ruimte tussen, waarschijnlijk een lucht gleuf. Na een tijd kwam ik daar achter. Ik ga in ieder geval Lavendel en Hedera proberen...


  Jan de B Avatar

  Jan de B 4 jaar geleden
  Mijn schone kliko recept is als volgt: 

  Last van condens en nare geurtjes in je container? Leg op de bodem een paar oude kranten en leg een dunne lat of balk onder het deksel zodat deze iets open staat. De container blijft droog en stinkt niet. Tevens blijft de bodem na het legen schoon omdat de oude kranten eventueel vocht en drap opneemt en mee wordt geleegd!


  Carmen v/d Wetering Avatar

  Carmen v/d Wetering 4 jaar geleden
  Wij hebben een ombouw laten maken om dit hele madenfestijn en sws de lelijke en opzichtige bakken te (camoufleren).  Nadat we  een ombouw hadden laten plaatsen werd het een stuk minder met de stank en ook het madencircus was verhuisd.

  Voor ons is de ombouw de oplossing tegen maden. En de bak wordt eens in de zoveel tijd gereinigd door de cleaning service. 

     Afbeelding bij Diersporen in de tuin herkennen
  Dieren

  Diersporen in de tuin herkennen

  Weet jij van welk dier deze uitwerpselen zijn.


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Wolf zorgt voor rijke biodiversiteit - de grote kringloop die in de natuur plaatsvindt
  Dieren

  Wolf zorgt voor rijke biodiversiteit - de grote kringloop die in de natuur plaatsvindt

  (Video) In een ecosysteem is er een web van voedselketens: de ene soort eet de andere soort en is zelf weer voedsel voor een andere soort.


  Door Jan de B

  Afbeelding bij De Ringslang in eigen tuin
  Dieren

  De Ringslang in eigen tuin

  maak een diervriendelijke tuin en ontmoet amfibieën en reptielen


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Tuininrichting voor de Eekhoorn
  Dieren

  Tuininrichting voor de Eekhoorn

  Lok Eekhoorntjes naar je tuin met een diervriendelijke inrichting


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij De Pissebed aan het woord
  Dieren

  De Pissebed aan het woord

  De pissebed en al zijn geweldige weetjes


  Door Paula kok

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox