Wat zijn de verschillen tussen de kraaiachtigen kauwen, kraaien, raven en roeken

13 Jul 2022 in Vogels

Door Tuindingen

Afbeelding bij Wat zijn de verschillen tussen de kraaiachtigen kauwen, kraaien, raven en roeken


Vaak zie je van die zwarte vogels vliegen en die noemen we kraaien, maar zijn het werkelijk wel kraaien? In de meeste gevallen hebben we te maken met kauwtjes en niet met kraaien. Maar hoe zien kraaien er dan wel uit? Wat zijn nou de verschillen tussen de kraaiachtigen kauwen, kraaien, raven en roeken?

Raaf

De raaf (Corvus corax) is 65 cm lang en heeft een spanwijdte van 1,2 meter. De raaf is de grootste zangvogel van Europa en de grootste kraaiachtigen. De raaf komt op sommige plaatsten voor in Nederland.

verschil-kraaiachtige-vogels-in-de-tuin-kauw-kraai-raaf-roeken-determineren

Roek

De roek (Corvus frugilegus) is gemakkelijk te herkennen aan de kale snavelbasis, de snavel lijkt hierdoor een stuk langer. Bij de poten is het verenkleed door de loshangende veren minder glad, hierdoor lijkt de roek dikker dan de kraai.

verschil-kraaiachtige-vogels-in-de-tuin-kauw-kraai-raaf-roeken

Kraai

De kraai (Corvus corone) is een geheel zwarte vogel, met soms een groene glans. de Kraai is 45 tot 50 cm lang en heeft een spanwijdte van 1 meter. Meestal zie je de kraai alleen en soms in een klein groepje.

verschil-kraaiachtige-vogels-in-de-tuin-kauw-kraai-raaf-roeken-uiterlijke-kenmerken

Kauwtje

Het kauwtje (Corvus monedula) is de kleinste kraaiachtige van deze vier en komt van deze vier het meest voor in Nederland. Een kauw is te herkennen aan de opvallende grijze hals en aan de blauwwitte oogcirkel. Kauwtjes zijn ongeveer 32 cm lang en hebben een spanwijdte van 72 cm. Kauwen worden vaak aangetroffen in grotere groepen.

verschil-kraaiachtige-vogels-in-de-tuin-kauw-kraai-raaf-roeken-Herkennen

Herkennen verschillen 

verschil-kraaiachtige-vogels-in-de-tuin-kauw-kraai-raaf


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Theo de la Ruelle Avatar

Theo de la Ruelle 5 maanden geleden
Interessant, maar de naam “kraai” is onvoldoende. De Corvus corone is de zwarte kraai. Er is immer ook nog de bonte kraai, Corvus cornix. Weliswaar een zeldzame wintergast tegenwoordig, maar wel te zien in ons land. Vroeger kwam deze in grotere aantallen voor in de winter, maar onder andere door de zachte winters blijven ze lekker in hun broedgebieden.


willem heitlager Avatar

willem heitlager 8 maanden geleden
prachtige vogels allemaal welkom in mijn tuin zou best een raafwees willen opvoeden


Tuindingen Avatar

Tuindingen 8 maanden geleden
Het zijn hele boeiende vogels de raven. Ze hebben zelfs een eigen taal onderling om elkaar te wijzen op voedsel.

Een raafwees opvoeden zou ik niet aanbevelen gezien de beschermde status kun je hier problemen mee krijgen


Janine Avatar

Janine 9 maanden geleden
Ik ervaar ontzettend veel plezier van kauwtjes. Ik voed ze al 10 jaar bij mij in de tuin en zodra ik hun waterbakjes ververs of hun voer (2x per dag), zitten ze al klaar. Je krijgt er echt een band mee. Ze zijn dol op walnoten, pecannoten, pinda's, havermoutvlokken, stukjes kaas, appels, ... alles koop ik bio en zonder zout. Elke nacht overnachten ze in een boom in onze tuin, zo'n 80 kauwen, echt prachtig. En bij schemering nog even zwermen met zijn allen, spiritueel bijna ... Ik heb alle jongen groot zien worden. Het is heel bijzonder, die band.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 8 maanden geleden
Prachtig om ze te mogen aanschouwen inderdaad.


Zlatko Avatar

Zlatko 10 maanden geleden
Intéressant om bij te leren, de onderverdeling


Tuindingen Avatar

Tuindingen 8 maanden geleden
Ja ze zijn super interessant


Marijne Jonkers Avatar

Marijne Jonkers 11 maanden geleden
Hoe zit het met de populatie raven in Nederland en waar komen ze het meest voor?


Roel Avatar

Roel 11 maanden geleden
De raaf is terug van weggeweest in Nederland. Na een periode waarin de raaf volledig was uitgeroeid in ons land, zijn er in de jaren zestig inspanningen verricht om de vogel opnieuw te introduceren. Deze herintroductie-inspanningen hebben succes gehad, en tegenwoordig zijn er meer dan 150 broedparen van raven in Nederland. Dit is een geweldige prestatie en laat zien dat natuurbeschermingsmaatregelen kunnen leiden tot het herstel van populaties van bedreigde diersoorten

Tegenwoordig kun je raven dus op verschillende plekken in Nederland tegenkomen, maar ze zijn nog steeds het meest geconcentreerd in gebieden met veel bos en natuur.


Cees Verstraeten Avatar

Cees Verstraeten 11 maanden geleden
Waarom zijn de kauwen en roeken beschermt ze komen in helegrote getalen voor maar zorgen ook voor veel overlast en verjagen de kleinere zangvogels


Tuindingen Avatar

Tuindingen 11 maanden geleden
Kraaien (Corvus corone) en roeken (Corvus frugilegus) zijn inderdaad beschermde inheemse diersoorten in Nederland. Deze bescherming is gebaseerd op de Flora- en Faunawet, die inmiddels is opgegaan in de Wet natuurbescherming.

Er zijn verschillende redenen waarom kraaien en roeken beschermd zijn in Nederland:

Ecologische waarde: Kraaien en roeken spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze zijn alleseters en voeden zich met een gevarieerd dieet, waaronder insecten, wormen, kleine zoogdieren, kadavers en plantaardig materiaal. Ze helpen bij het opruimen van kadavers en insectenplagen, waardoor ze bijdragen aan het ecologische evenwicht.
Culturele en historische waarde: Kraaien en roeken hebben een lange geschiedenis van interactie met de mens en zijn vaak geassocieerd met folklore, literatuur en kunst. Ze worden vaak beschouwd als intelligente en sociale vogels, en hun aanwezigheid wordt gewaardeerd door veel mensen.
Internationale verplichtingen: Nederland is lid van verschillende internationale verdragen en overeenkomsten die de bescherming van inheemse diersoorten waarborgen. Een voorbeeld hiervan is de Vogelrichtlijn van de Europese Unie, die de bescherming van vogelsoorten en hun leefgebieden regelt.
Het beschermen van kraaien en roeken betekent niet dat er geen beheersmaatregelen kunnen worden genomen in situaties waarin hun aanwezigheid overlast of schade veroorzaakt. Er zijn echter regels en procedures vastgesteld om ervoor te zorgen dat eventuele maatregelen in overeenstemming zijn met de wetgeving en de belangen van natuurbehoud. Deze maatregelen moeten op een zorgvuldige en verantwoorde manier worden uitgevoerd om de populaties van kraaien en roeken te behouden, terwijl rekening wordt gehouden met mogelijke negatieve effecten op andere soorten of het ecosysteem als geheel.


Myriam Avatar

Myriam 10 maanden geleden
Fijn zo’n helder antwoord. Dit geeft me meer inzicht in hoe dit geregeld is


Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox