Tuininrichting voor de Eekhoorn

13 Jan 2022 in Dieren

Door TuindingenEekhoorntjes in de tuin

Wanneer je de eekhoorn door de bomen ziet vliegen, van tak naar tak met zijn scherpe klauwtjes kriskras naar boven ziet klimmen, slaat de verwondering vaak toe. De beste kans om er een te spotten is ’s morgens vroeg of in de middag, omdat ze dan het meest actief zijn met het zoeken van voedsel. De eekhoorn houdt geen winterslaap, in plaats daarvan houdt hij zich bij koude dagen in zijn nest verborgen en bezoekt hij op betere dagen 's ochtends zijn wintervoorraad.

Eekhoorn-in-de-tuin

Heb je een eekhoorn in de tuin dan heb je een acrobaatje die je blijft verrassen.

De eekhoorn wordt als een schattig diertje beschouwd. Eekhoorntjes zijn slim, behendig en hebben lef. Ook zijn het een beetje einzelgängers, die zich prima vermaken in hun eentje. Ze hebben aan niemand verantwoording af te leggen. Er zijn wereldwijd ongeveer 40 soorten eekhoorns maar in ons land komt officieel alleen de rode - of gewone eekhoorn voor. Ze variëren van kleur van oranjerood tot kastanje- of donkerbruin, veelal met een helder witte buik. Daarnaast hebben ze een grote pluimstaart. In het najaar hebben ze grote pluimen op hun oren. Het is een knaagdier en zijn Latijnse naam Sciurus Vulgaris betekent 'gewone schaduwstaart'.

Eekhoorn-in-de-diervriendelijke-tuininrichting

Eekhoorn lokken met een diervriendelijke tuininrichting

  • Zorg dat je voldoende grote bomen in je tuin hebt waarin de eekhoorn kan huizen, naar eten zoeken en kan schuilen. Aaneengesloten bomen vindt de eekhoorn het leukst. Zijn favorieten zijn eikenbomen, beukenbomen en hazelaars.
  • Hang een voedersilo met aangepast eekhoornvoer.
    Wat je ook mag aanbieden: ongezouten pinda's, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes.
  • De eekhoorn maakt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant gemaakt van twijgen en bladeren, en de binnenzijde zacht bekleed met bast, mos en gras. Het zijn bollen, ca. 30 cm in diameter. In boomholtes en nestkasten is de zachte binnenlaag meestal voldoende, zeker als er maar weinig plaats is. Zorg ervoor dat de eekhoorn nestmateriaal kan vinden in je tuin. Je kunt dus overwegen een nestkast voor eekhoorns op te hangen. Belangrijk daarbij is dat deze vooral hoog moet hangen, zeker op 5 meter hoogte (in een boom). Je kunt de inrichting ook al wat comfort geven door er gras, mos of wol in te leggen.
  • Eekhoorns en vele andere dieren kunnen niet voldoende vocht uit hun voedsel halen, en moeten dus regelmatig drinken. Maak daarom een drinkplaats met water op een veilige plek.

Eekhoorn verstopt zaden en noten wintervoorraad

Hoe je eekhoorns naar je tuin lokt 

Het zal je niet verrassen, maar eekhoorns lok je inderdaad met voedsel. Vooral in het voorjaar en de zomer is een eekhoorn volop bezig met het zoeken van verschillende soorten voedsel, voor zichzelf maar ook voor zijn jongen.

Als je wil dat het voedsel écht alleen bij de eekhoorns terecht komt, en niet bij eksters, kraaien en gaaien, dan kun je ervoor kiezen om een speciaal eekhoorn voederhuisje op te hangen in plaats van het los in de tuin te strooien. Deze huisjes zijn op zo’n manier ontworpen dat alleen eekhoorns het voer uit het huisje kunnen halen door het dakje op te tillen.
Eekhoorn-voederhuisje-met-deksel

In de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen. Ook verzamelen ze extra voedsel om de wintermaanden door te komen. Ze verstoppen eten in boomholtes of in de grond.

Boomholten-nest-ingang-eekhoorn-

Dankzij hun reukvermogen kunnen zij dit verstopte voedsel weer terugvinden.Maar doordat ze niet alles terug kunnen vinden dragen Eekhoorns bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos of landelijke tuinen.

Eekhoorn-voeren-met-walnoten-voederhuisjes-walnoten

Jonge eekhoorns in de tuin 

De eekhoorn is een zoogdier, de draagtijd is ongeveer 38 dagen. De 2 tot 6 jongen worden naakt, blind en hulpeloos geboren. Na zeven weken verlaten de jongen het nest en kunnen dan als zelfstandig worden beschouwd.

Hoe ziet een eekhoorn nest eruit

Welke provincies komen eekhoorns voor

De eekhoorn komt in grote delen van Nederland voor maar vooral in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Ook in de duinen van Noord- en Zuid-Holland komen eekhoorns voor.

Dick van Duijn visboer en natuurfotograaf maakte een foto van een eekhoorn welke de hele wereld overging. 
bekijk hier de prachtige fotoserie


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marie Mul Avatar

Marie Mul 3 jaar geleden
Wat leuk dit artikel over eekhoorns. Jammergenoeg is mijn tuin niet groot genoeg om dit te realiseren. Dank voor het delen!


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
Graag gedaan Marie.

Het ligt niet aan de grote van de tuin ze komen je zelfs opzoeken in een postzegeltuintje als er maar iets van eten te vinden is.


Dieren

Diersporen in de tuin herkennen

Weet jij van welk dier deze uitwerpselen zijn.


Door Tuindingen

Dieren

Wolf zorgt voor rijke biodiversiteit - de grote kringloop die in de natuur plaatsvindt

(Video) In een ecosysteem is er een web van voedselketens: de ene soort eet de andere soort en is zelf weer voedsel voor een andere soort.


Door Jan de B

Dieren

De Ringslang in eigen tuin

maak een diervriendelijke tuin en ontmoet amfibieën en reptielen


Door Tuindingen

Dieren

Tuininrichting voor de Eekhoorn

Lok Eekhoorntjes naar je tuin met een diervriendelijke inrichting


Door Tuindingen

Dieren

De Pissebed aan het woord

De pissebed en al zijn geweldige weetjes


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox