Hobbyist Willem Schilder laat ons kennismaken met zijn fraaie handgemaakte keramiek werken

04 Oct 2022 in Tuin inspiratie

Door TuindingenWillem Schilder vrolijkt je tuin op met zijn handgemaakte keramiek werken, we lichten enkele werken uit en gaan stap voor stap zien hoe dit proces tot stand komt. 

Ter kennismaking 2 gratis vetbolhouders 

Een aantal jaar geleden ben ik hobbymatig begonnen in mijn vrije uurtjes, naast mijn baan als hovenier met het maken van keramiek stukken. Nu sinds een paar jaar heb ik me gericht op het maken van keramiekwerk voor de tuin. Waaronder papaverbollen, paddenstoelen, pompoenen en schalen.  Met het werk dat ik maak sta ik heel dicht bij de natuur. Natuurlijke materialen zoals hout, metaal en ook klei passen goed bij mij. De samen gang tussen verweerd hout en de prachtige kleuren van het glazuur doen me elke keer weer versteld staan. Vormen en kleuren die me inspireren zijn er in overvloed en de diverse ideeën probeer ik in mijn keramiek te verwerken. 

Mijn keramiek werken: 

Decoratieve luizen pot.

In de met stro of hooi gevulde pot op stok voelen oorwormen en lieveheersbeestjes zich thuis. Oorwormen en lieveheersbeestjes zijn gek op bladluizen wat er voor zorgt dat je een natuurlijke oplossing  in je tuin hebt tegen bladluizen.Seedpods oriéntal blue, in een mooi diep blauwe kleur. Getekend met brons gekleurde ribbels.

Seedpods-handgemaakt-keramiek-tuinborder-kunstwerken-handgemaakt-

Papaverbollen deep red, de mooie diep rode kleur knalt je tegemoet.

papaverbollen-diep-rood-zaadbollen-zaden-zaaien-klaproos-Hieronder vertel ik hoe een dergelijk werk tot stand komt.


Vetbolhouders gemaakt uit klei.

Benodigdheden; klei, ijzerdraad en een keramiekoven


Als eerste maak ik een bal klei die ik plat rol op de dikte van twee latjes.


Vervolgens maak ik een motief in de klei en snij dit geheel rond uit.

zelf-keramiek-maken-en-afbakken-in-oven-uitleg-glazuren

Daarna leg ik het uitgesneden stuk op een speciaal daarvoor gemaakte steen zodat de vorm erin komt. Op dat moment maak ik ook een gaatje boven in waar straks het ijzerdraad doorheen gaat.

zelf-keramiek-maken-en-afbakken-in-oven-uitleg-glazuren

Dit laat ik 2 weken drogen voordat het geheel in de oven gaat. Daarna worden de werken gebakken op 950 graden in de keramiekoven. Als alles is afgekoeld kan ik glazuren. Elke laag drie keer zodat er straks een mooie diepe kleur ontstaat. 


Glazuren-keramiek-gebakken-tuindecoratie-vetbolhouder-papaverbollen-seedpods-waterschaal

Vervolgens alles nogmaals in de oven, ditmaal op 1050 graden.
Na het afkoelen kan de ijzerdraad samen met de kraal bevestigd worden en kan de vetbol erin gehangen worden.

vetbol-houder-om-vetbollen-te-beschermen-tegen-regen-sneeuw

Het geheel kan nu naar buiten in een boom of iets anders en de vogels kunnen ervan genieten. Op deze manier blijft de vetbol wat beschermd tegen de regen en het ziet er nog fleurig uit ook.

Het geheel kan nu naar buiten in een boom of iets anders en de vogels kunnen ervan genieten. Op deze manier blijft de vetbol wat beschermd tegen de regen en het ziet er nog fleurig uit ook.


Van bovenstaande gemaakte vetbolhouders wil ik 2 stuks gratis aanbieden. 

Wat je moet doen om kans te maken: 
Laat me hieronder weten wat je van mijn decoratie stukken vindt en ik selecteer random 2 personen. 


Meer van mijn werk bewonderen.

Op mijn facebookpagina plaats ik met regelmaat nieuwe stukken. Bekijk ze hier

Voor vragen of suggesties neem contact op via  Email


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 1 maand geleden
De winnares is bekend. Sandra van Voorhuizen is de winnares van de twee vetbolhouders.


E Kobes Avatar

E Kobes 1 maand geleden
Super leuke actie, ik doe graag mee! ✌️ Deze prachtige “ sieraad” zal in de wintermaanden m’n tuin opfleuren! 🤩


C Kreuger Avatar

C Kreuger 1 maand geleden
Wat een fleurige vrolijke hangers en lijkt me ideaal om je vetbolletjes droog en makkelijk op te hangen! En het ziet er stevig duurzaam uit, dat vind ik ook fijn. Ik maak graag kans om er 1 te winnen om “in het echt” te bewonderen en kennis te maken met uw producten☺️


Hanny van Loon Avatar

Hanny van Loon 1 maand geleden
Wat prachtig en fleurig voor in de wintertuin. Die zou ik graag willen ophangen.


Stefanie Avatar

Stefanie 1 maand geleden
Zo ontzettend prachtig. Ik gun t mijn moeder omdat ze een moeilijke tijd en hier wordt ze vast heel blij van. Dus ik doe graag mee met deze winactie voor mijn moeder. ❤️


Monique Avatar

Monique 1 maand geleden
Echt super gaaf!! Zou een welkome blikvanger zijn in onze tuin 🥰


Annelies Van der Sanden Avatar

Annelies Van der Sanden 1 maand geleden
Ze zijn super mooi echte pronkstukken voor in de tuin wat het tijdens de winterdagen toch nog wat opgevrolijkt. Die zou ik graag willen winnen


Caroline Avatar

Caroline 1 maand geleden
Prachtig en de kleuren zijn om blij van te worden. Juist wat we nodig hebben en vooral in de winter!


Josje Buis Avatar

Josje Buis 1 maand geleden
Prachtig. Ronduit prachtig. De meesjes komen alweer de tuin bevolken, het roodborstje zit, als ieder jaar, klaar om de “troep” die de meesjes straks gaan maken, onder de vetbollen, op te pikken. Merel “kip”, onze vaste ouwe huismerel, doet hetzelfde, stellen wij ons voor. Het zou wel heel leuk zijn er een vrolijker boeltje van de maken in de tuin met een vetsbolhouder zo mooi als deze zijn (niet om te slijmen, maar echt leuk!)


Diana Bakker Avatar

Diana Bakker 1 maand geleden
Wat een prachtige en vrolijke luizenbollen. En de vetbolschotels zijn ook schitterend. Binnenkort ga ik verhuizen en krijg een prachtige grote tuin. Dan schaf ik beslist de papaver luizenbol aan. Ook ontzettend leuke werken om kado te doen.


Wies Avatar

Wies 1 maand geleden
Wauw, wat een mooie oplossing voor de natte vetbollen. Super mooie dingen maak jij, daar wil ik wel mee pronken in de tuin. 👍🤗🤞


Silke Avatar

Silke 1 maand geleden
Prachtige kunstwerken! Een eyecatcher voor ieder zijn tuin.


Aletta Kasimier Avatar

Aletta Kasimier 1 maand geleden
Je maakt prachtige stukken. Ik kan mij heel goed vinden in jouw gebruik van natuurlijke materialen. Er steekt veel energie en geduld in jouw werk. Dit is zichtbaar in het resultaat. Ik volg je al een tijdje en er voor elk wat wils. Kleur die er uit springt in de tuin of wat ingetogener wat absoluut een heel interessante verassende tuin kan creëren. Ik ben fan


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 1 maand geleden
Dankjewel voor je complimenten. Erg aardig van je.


Marike leppers Avatar

Marike leppers 1 maand geleden
Je maakt prachtige dingen! Er staan nog veel exemplaren op mijn verlanglijstje!


Mirja Avatar

Mirja 2 maanden geleden
Echt supermooi wat je maakt. Je laat kunst en natuur samenkomen tot 1 geheel. Een heel mooie aanvulling voor de tuin!


Endrizzi Avatar

Endrizzi 2 maanden geleden
Ik vind je voorwerpen prachtig. 😍😍😍


Jacqueline Avatar

Jacqueline 2 maanden geleden
Super leuke dingen maak je .Heb al wat van je en zeker niet t laatste .


Jacqueline Avatar

Jacqueline 2 maanden geleden
We krijgen heel veel complimenten over de prachtige, rode, papaverbollen! Ik zou het wel lekker vinden om weer op te vallen met die prachtige huisjes/afdakjes, voor de vetbollen!


Andrea Avatar

Andrea 2 maanden geleden
Wat een leuke dingen! Hoe fleurig zijn die bollenhouders in een wintertuin! Trouwens… alle andere werken zijn ook prachtig, of t nu zomer of winter is😊


Linda Willekens Avatar

Linda Willekens 2 maanden geleden
geweldig, maar ik heb hier vetbollen met koord zodat ik de groene plastiek eraf kan laten en dan is het zeer zeker nog mooier en beter voor de pootjes van de vogels. Ik kan ze in de voortuin hangen zodat alle wandelaars er van kunnen genieten samen met mij. Een vraagje moet ik ze als het vriest tijdelijk opbergen. Echte kunstwerkjes


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 2 maanden geleden
Dank voor je reply, bij strenge vorst wellicht even naar binnen voor de zekerheid.


Bettina Van Gompel Avatar

Bettina Van Gompel 2 maanden geleden
Ik vind de vetbolhouders erg mooi, maar ik zou ze nog graag in 'natuurlijkere' kleuren zien, herfstbladroodbruin, mossig/varengroen. De seedpots en papaverbollen vind ik dan weer prachtig! Ah, en die schaaltjes...ook erg mooi!


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 2 maanden geleden
Dankjewel Betina, wellicht dat ik er nog maak in wat andere kleuren. Bedankt voor de tip


Sandra van Voorthuizen Avatar

Sandra van Voorthuizen 2 maanden geleden
Supermooie kunstwerken! Die ga ik in de gaten houden. Voral de luitenpot, maar ook die papavers erg gaaf!


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 1 maand geleden
Sandra voorthuizen jij hebt 2 vetbolhouders gewonnen. Neem even contact met me op via info@hartvansteen.nl dan kunnen we het regelen.


Riki Munzebrock Avatar

Riki Munzebrock 2 maanden geleden
Ik vind dat je ontzettend leuke dingen maakt. Zou in onze bostuin prachtig staan allemaal. De decoratieve luizenpot vind ik erg mooi. Ga zeker kijken waar en hoe ik hem kan kopen. 👍😀


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 2 maanden geleden
Dankjewel Riki,ik maak regelmatig nieuwe dingen dus hou t maar in de gaten. Mocht je vragen hebben stuur gerust een bericht 😊


Marleen Mulderij Avatar

Marleen Mulderij 2 maanden geleden
Wauw! Ik vind het ontzettend mooi wat u maakt! Ook de rode bloem, de luizenhuisjes en de gedachtenis vlinder.. Ik ga uw site in mijn favorieten zetten. Echt prachtig!


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 2 maanden geleden
Dankuwel voor de mooie complimenten 😊


Ineke Schroers Avatar

Ineke Schroers 2 maanden geleden
Deze zouden te gek zijn, de kleinkinderen vinden het te gek om hier alle musjes te zien eten. En wat past er beste bij kinderen, paddestoelen en kabouters. Dus zou het wel gaaf vinden om deze hier in de tuin op te hangen. Groetjes Ineke Schroers


Marjo van Ooijen Avatar

Marjo van Ooijen 2 maanden geleden
Wat een originele “tuindingen”. Maar misschien kun je overwegen om de vetbolhouder anders te maken aangezien de vogels met hun pootjes in het netje vast kunnen blijven zitten.


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 2 maanden geleden
Hallo Marjo, dank voor je compliment en je opmerking.


Sandra Haverkamp Avatar

Sandra Haverkamp 2 maanden geleden
Wauw wat een mooie kleurrijke creaties.. het zal de tuin opfleuren en tegelijk help je de dieren ermee.. win-win dus..


Van wesemael Anik Avatar

Van wesemael Anik 2 maanden geleden
Dag Willem, Wouw je hebt prachtige werkstukken in keramiek zeg 👌 ook je glazuren zijn fantastische kleuren. Ik zelf ben ook ongeveer 3 jaar bezig met keramiek als hobby 😊. Werken met klei is zo fascinerend en geef mij vooral veel positieve energie. Groetjes vanuit BELGIË


Anita Driehuis Avatar

Anita Driehuis 2 maanden geleden
Ik ben gewoon weg van de kleuren, prachtig. echt een blikvanger in je tuin bij de wat sombere maanden


Mieke Avatar

Mieke 2 maanden geleden
Beste Willem, Je fraaie werk geeft licht in de duisternis en kleur aan het leven🍂🍁🍃 ❤️


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 2 maanden geleden
Dankjewel Mieke wat lieve woorden. Fijne dag toegewenst


Hertogs Avatar

Hertogs 2 maanden geleden
Zeer mooi in onze oude planten en vergeten groenten tuin.


Ineke Elzes Avatar

Ineke Elzes 2 maanden geleden
Prachtig gemaakt, de vetbolhouders lijken net op paddestoelen. Erg leuk!