Blauwe regen bloeit niet. Welke soort bloeit uitbundig

13 Jan 2022 in Klimplanten

Door TuindingenEen blauwe regen of Wisteria wordt meestal als klimplant aangeplant. Maar ook als solitair kan de blauwe regen een echte blikvanger zijn.

Blauwe-regen-bloeit-niet-welke-soort-bloeit-met-veel-bloemen

Tot het geslacht Wisteria behoren tien soorten, waarvan er twee inheems zijn in de Verenigde Staten en de andere afkomstig zijn uit Oost-Azie. Twee soorten zijn populair in tuinen in Europa en de Verenigde Staten, namelijk de blauweregen of Chinese Wisteria (W. sinensis) en de Japanse Wisteria (W. floribunda). De blauweregen bloeit in de maanden mei, juni en juli met prachtige blauwe tot lila bloemen. Er zijn tegenwoordig ook witbloeiende vormen (de varieteit 'Alba') van deze soort. De struik heeft geveerde bladeren, die uit dertien kleinere blaadjes zijn opgebouwd.

Je kunt zien of je een Wisteria Sinensis of Wisteria floribunda hebt door te kijken hoe de ranken draaien. Is dit met de klok mee, omhoog van links naar rechts, dan heb je een Wisteria floribunda. Rankt hij tegen de wijzers van de klok in, van onder naar boven bekeken van rechts naar links windend, dan is het een Wisteria sinensis. Wisteria formosa is een kruising tussen beide.

Blauwe-regen-Wisteria-veel-bloemen-pergola

Blauwe regen is een winterharde, vrij sterk groeiende plant met blauw paarse bloemtrossen. De blauwe regen werd vroeger onder kwekers "Glycine" genoemd. De naam "Wisteria" is afkomstig van een Amerikaans hoogleraar C. Wistar. Eens aangeslagen groeit deze vrij sterk en kan tot 10 meter lange takken geven. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (FABIACEAE) waartoe ook bijvoorbeeld lupine en tuinboon behoren. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemenextra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauwe regen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Wisteria-bloeit-slecht-voeding-grondsoort-geel-blad

Check hieronder een video van een blauwe. Regen van maar liefst 144 jaar oud, hij dateert van ongeveer 1870. Bovendien heeft het een vierkante meter van wel 1990 meter!. Deze plant bevindt zich in Ashikaga, een bloemenpark gelegen in Japan.

Deze plant is zeker niet de grootste van de wereld maar dit neemt niet weg dat het zeer indrukwekkend is!1
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Marie Mul Avatar

Marie Mul 2 jaar geleden
Zeeeeer nuttig artikel voor wie dit nog niet wist. TOP!


Klimplanten

Bosrank' - Clematis montana 'Superba'

Wit bloeiende clematis met naar vanille geurende bloemen


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox