Blauwe regen voor de schutting - Wat heeft de Wisteria nodig?


Door Linda

Afbeelding bij Blauwe regen voor de schutting - Wat heeft de Wisteria nodig?


De Blauwe regen is een klimplant die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en in Aziatische landen voortkomt. Een prachtige sierplant voor tegen de schutting, pergola of de gevel net zoals de Toscaanse Jasmijn. De klimplant groeit erg snel en is daarom een tuinplant die je goed moet bijhouden. De Blauwe regen ook wel Wisteria genoemd kan 20 meter hoog klimmen en 10 meter in de breedte groeien. 

Wat heeft de Blauweregen nodig?

De Wisteria wil graag in een goed doorlaatbare grond staan en niet droog staan. Maak voor het planten de grond goed los, verwijder stenen en plaatst de klimplant in de zon of half schaduw. De bloemen zullen naar de zon toegroeien, zorg daarom voor een mooie standplaats waarbij de bloemtrossen in de tuin blijven hangen. Plaats je de klimmer op een schaduwplek dan zullen de bloeiers naar de buren toegroeien.

Omdat de Blauweregen snel groeit met mooie zware trossen waar bloemetjes, heeft de klimplant vooral ondersteuning nodig. Zorg daarom voor stevige stalen draden of andere structuur die goed houvast geeft. Het beste kun je de draden plaatsten voordat de klimmer gaat groeien. Want als de klimplant gaat groeien dan zijn de draden niet makkelijk meer aan te brengen.

Hoeveel keer bloeit de Blauweregen?

De eerste bloei is in april-mei, de bloemtrossen geuren heerlijk en de klimplant zal op deze wijze veel insecten naar de tuin toe lokken. Een vaak gehoorde klacht is dat de Wisteria niet bloeit. Het kan soms 2 tot 3 jaar duren voordat de plant bloeit. Koop daarom de Wisteria altijd tijdens de bloei, zodat je zeker weet dat je geen miskoop hebt Een tweede reden waarom de tuinplant niet bloeit is dat de klimplant op een verkeerde wijze is gesnoeid. Snoei je op de juiste wijze dan geeft de Blauweregen in de zomer vaak nog een nabloei. Deze bloei is alleen niet zo uitbundig als de eerste bloei.

Is de Blauweregen winterhard?

De Blauweregen is zeker winterhard en verdraagt een temperatuur van -15 graden. Mocht het toch kouder worden dan kan de tuinplant bij een strenge vorst wel weg vriezen, maar dan bij een temperatuur van -20 graden.

Is de Blauweregen zelfhechtend?

De Blauweregen is niet zelfhechtend wat inhoudt dat de klimmer geen zelf hechtende worteltjes heeft aan nieuwe ranken waardoor de plant zelf de weg naar boven vindt. De Klimop heeft dit bijvoorbeeld wel, de Blauweregen dus niet. De nieuwe ranken groeien alle kanten op en moeten daarom goed begeleid worden. Met bindingen kun je de ranken vastmaken aan staaldraad waardoor de plant de ruimte krijgt om te groeien.   

Hoe snoei je de Blauweregen?

Rond eind augustus kun je de Blauweregen snoeien. Behoud twee zijtakken die je horizontaal laat groeien. Dit noemen we de gesteltakken. De nieuwe scheuten die op de gesteltakken zijn ontstaan snoei je terug. Zorg dat er 5 á 6 ogen bewaard blijven van ongeveer 20 cm. In februari is de tweede snoeibeurt. Wil je de Wisteria laten groeien dan behoud je een paar taken, en begeleid de takken via stalen draad. De scheuten die je al gesnoeid hebt tot 20 cm kun je nu tot 10 cm inkorten.

Misschien heb je ook interesse in 9 bloeiende klimplanten winterhard.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?
Klimplanten

Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?

Ben je op zoek naar een klimplanten soort welke je kan plaatsen bij pergola of schutting? In dit artikel staat een handig overzicht van zelfhechtende, groenblijvende tot bloeiende klimmers


Door Linda

Afbeelding bij Het hele jaar een bloeiende klimplant
Klimplanten

Het hele jaar een bloeiende klimplant

Dus als je een beetje slim kiest, kun je op vrijwel elk moment van het jaar hun prachtige bloemen bewonderen – ook in de winter


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox