Honingzwammen: het gouden gevaar voor je bomen


Afbeelding bij Honingzwammen: het gouden gevaar voor je bomen


In de vorige blog gingen we uitgebreid in op ziektes en aantastingen in bomen. We concludeerden toen al dat de ene aantasting de ander niet is: waar de één relatief onschuldig is, is de ander in staat je boom in mum van tijd te vermoorden. In deze blog gaan we in op een aantasting van dat laatste soort: de Honingzwam.

De Echte en Sombere Honingzwam herkennen

De Echte Honingzwam groeit in bundels op zowel dood als levend loof – en naaldhout. De hoed van de zwam is honinggeel en bevat donkere, vezelige kleine schubjes. De steel is meestal lichter dan de hoed en heeft een dikke, witte ring met een gele randzone aan de onderkant. De hoed van de Sombere Honingzwam is iets donkerder van kleur en heeft doorgaans grovere schubben. Daarnaast bevat deze geen gele randzone, maar een ring met donkere vlokjes. 

Hoe gaat de Honingzwam te werk?

Beide Honingzwammen zijn niet direct gevaarlijk en zijn in eerste instantie meestal saprotoof: ze werken in symbiose met de boom en zijn deze dus niet tot last. Tot het moment dat de boom niet meer in staat is de zwam van haar benodigde suikers te voorzien. Wanneer dat gebeurt, verandert de Honingzwam van tactiek. In plaats van met de boom samen te werken, valt hij deze aan. Op dat moment wordt de schimmel necrotoof, parasitair. Dit wordt zichtbaar wanneer de schimmel rhizomorfen gaat vormen: zwarte, schoenveterachtige draden die net onder de bast van de boom (in de cambiumlaag) groeien. Met deze draden consumeert de zwam binnen mum van tijd een groot gedeelte van het binnenwerk van de boom. Daarnaast zijn de rhizomorfen in staat om wortels die stresshormonen afscheiden op afstand te detecteren. Ze groeien naar deze wortels toe en kunnen zo een volgende boom aanvallen. Het gevolg? De bomen verzwakken en overleven de parasiet niet.

 

De Honingzwam bestrijden en voorkomen

Helaas zijn er (nog) geen manieren om de Echte of Sombere Honingzwam te bestrijden. Toch is het heel belangrijk om direct een boomtechnisch adviseur in te schakelen, als je vermoedt dat jouw boom last heeft van de Honingzwam. Door de boom tijdig te (laten) verwijderen, voorkom je namelijk dat deze via zijn rhizomorfen andere bomen in de buurt infecteert. 

Je kunt de honingzwam nooit helemaal voorkomen. Wel helpt het als de boom in goede conditie is. Als een boom in stress raakt, bijvoorbeeld doordat de wortels beschadigd zijn, er zwaar gesnoeid is of als er gif of teveel of verkeerde bemesting is gebruikt, scheidt de boom stresshormonen af die de Honingzwam kan detecteren, waarna hij zijn kans grijpt. Ook is een gezonde boom beter in staat zich te weren tegen parasieten. Een tevreden boom, is een gezonde boom!

Bomen over Alles in een boomtechnisch adviesbureau in de regio Katwijk, Den Haag en Amsterdam. Bij ons kunt u terecht voor onder andere boomveiligheidscontroles, projectbegeleiding, onderzoek en advies. Meer weten of direct contact? Kijk op www.bomenoveralles.nl


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Liss Avatar

Liss 1 jaar geleden
Is een boom de aangetast is met de honingzwam altijd ten dode opgeschreven ?


Wim Peeters Avatar

Wim Peeters 2 jaar geleden
Honingzwammen zijn echt geen symbionten die met de boom samen werken. Het zijn parasieten die facultatief parasitair zijn. In laboratoriumomstandheden kunnen ze zich voordoen als symbionten, het is alleen maar de vraag of ze dat buiten het labo ook doen en of dat dan een truc is om een boom via de wortels binnen te dringen. Maar van honningzwammen die als symbiont met een boom kunnen samenleven is nog niks bekend.


Afbeelding bij Herstel het groene hart van Nederland: plant je eigen 'Streetwood
Bomen

Herstel het groene hart van Nederland: plant je eigen 'Streetwood

Stel je voor dat Nederland weer een 'Houtland' wordt, zoals vroeger. Bossen zouden regen brengen, hitte verminderen en vol zitten met leven. In dit bericht ontdek je hoe we dat kunnen bereiken, zelfs in onze tuinen en straten.


Door Marjo.H

Afbeelding bij Geniale manier om de stad te vergroenen
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom
Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen
Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Afbeelding bij Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres
Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Afbeelding bij Berkenbomen zijn inheemse bomen
Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox