Honingzwammen: het gouden gevaar voor je bomen

19 Nov 2020 in Bomen
Afbeelding bij Honingzwammen: het gouden gevaar voor je bomen


In de vorige blog gingen we uitgebreid in op ziektes en aantastingen in bomen. We concludeerden toen al dat de ene aantasting de ander niet is: waar de één relatief onschuldig is, is de ander in staat je boom in mum van tijd te vermoorden. In deze blog gaan we in op een aantasting van dat laatste soort: de Honingzwam.

De Echte en Sombere Honingzwam herkennen

De Echte Honingzwam groeit in bundels op zowel dood als levend loof – en naaldhout. De hoed van de zwam is honinggeel en bevat donkere, vezelige kleine schubjes. De steel is meestal lichter dan de hoed en heeft een dikke, witte ring met een gele randzone aan de onderkant. De hoed van de Sombere Honingzwam is iets donkerder van kleur en heeft doorgaans grovere schubben. Daarnaast bevat deze geen gele randzone, maar een ring met donkere vlokjes. 

Hoe gaat de Honingzwam te werk?

Beide Honingzwammen zijn niet direct gevaarlijk en zijn in eerste instantie meestal saprotoof: ze werken in symbiose met de boom en zijn deze dus niet tot last. Tot het moment dat de boom niet meer in staat is de zwam van haar benodigde suikers te voorzien. Wanneer dat gebeurt, verandert de Honingzwam van tactiek. In plaats van met de boom samen te werken, valt hij deze aan. Op dat moment wordt de schimmel necrotoof, parasitair. Dit wordt zichtbaar wanneer de schimmel rhizomorfen gaat vormen: zwarte, schoenveterachtige draden die net onder de bast van de boom (in de cambiumlaag) groeien. Met deze draden consumeert de zwam binnen mum van tijd een groot gedeelte van het binnenwerk van de boom. Daarnaast zijn de rhizomorfen in staat om wortels die stresshormonen afscheiden op afstand te detecteren. Ze groeien naar deze wortels toe en kunnen zo een volgende boom aanvallen. Het gevolg? De bomen verzwakken en overleven de parasiet niet.

 

De Honingzwam bestrijden en voorkomen

Helaas zijn er (nog) geen manieren om de Echte of Sombere Honingzwam te bestrijden. Toch is het heel belangrijk om direct een boomtechnisch adviseur in te schakelen, als je vermoedt dat jouw boom last heeft van de Honingzwam. Door de boom tijdig te (laten) verwijderen, voorkom je namelijk dat deze via zijn rhizomorfen andere bomen in de buurt infecteert. 

Je kunt de honingzwam nooit helemaal voorkomen. Wel helpt het als de boom in goede conditie is. Als een boom in stress raakt, bijvoorbeeld doordat de wortels beschadigd zijn, er zwaar gesnoeid is of als er gif of teveel of verkeerde bemesting is gebruikt, scheidt de boom stresshormonen af die de Honingzwam kan detecteren, waarna hij zijn kans grijpt. Ook is een gezonde boom beter in staat zich te weren tegen parasieten. Een tevreden boom, is een gezonde boom!

Bomen over Alles in een boomtechnisch adviesbureau in de regio Katwijk, Den Haag en Amsterdam. Bij ons kunt u terecht voor onder andere boomveiligheidscontroles, projectbegeleiding, onderzoek en advies. Meer weten of direct contact? Kijk op www.bomenoveralles.nl


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Liss Avatar

Liss 3 weken geleden
Is een boom de aangetast is met de honingzwam altijd ten dode opgeschreven ?


Wim Peeters Avatar

Wim Peeters 1 maand geleden
Honingzwammen zijn echt geen symbionten die met de boom samen werken. Het zijn parasieten die facultatief parasitair zijn. In laboratoriumomstandheden kunnen ze zich voordoen als symbionten, het is alleen maar de vraag of ze dat buiten het labo ook doen en of dat dan een truc is om een boom via de wortels binnen te dringen. Maar van honningzwammen die als symbiont met een boom kunnen samenleven is nog niks bekend.


Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

Bomen

Herfstverkleuringen van populier tot esdoorn.

Hoe kom je nu als doordeweekse boom aan leuke kleurtjes in je pak? Het groen verandert in schitterend geel/goudgeel. Het geel verandert in oranje en het oranje in allerlei warme tinten rood.


Door Marie Mul

Bomen

Voor onze fauna en flora zijn bomen van levensbelang.

Door bomen te planten, geven we vogels, vleermuizen en insecten nest- en schuilplaatsen.


Door Tuindingen

Bomen

De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) infecteert de boom via wonden en veroorzaakt bruinrot

Je vind deze gele zwammen op levende en dode loofbomen . Voornamelijk op eik en wilg maar ook op (sier)kers en Robinia door bijna heel Nederland.


Door Tuindingen

Bomen

Bomen in de kou

Nederland kleurt wit! Wist je dat bomen daar niet altijd goed tegen kunnen?


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox