Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom


Door Tuindingen

Afbeelding bij Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom


Een monumentale zomereik staat al vele jaren te shinen in het open veld langs de Albartsweg in Hollandscheveld. Hij pronkt zelfs op de gemeentelijke lijst van beschermwaardige bomen. Maar toch moet de zaag erin.

Het begin van de lente is een feest voor de natuur, maar niet voor de 20 meter hoge quercus robur in het open veld langs de Albartsweg. De monumentale zomereik hangt een doodvonnis boven de kruin: kap.

monumentale-bomen-worden-gekapt-mag-dat-hoogeveen-zomereik-riegmeer
Deze monumentale boom wil de gemeente Hoogeveen laten kappen, ondanks dat de zomereik op een lijst met beschermwaardige bomen staat en de eigen inspecteur het kapverzoek afwijst. Foto: DvhN

In de weg
De waardevolle boom staat volgens de gemeente Hoogeveen namelijk hopeloos in de weg. Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. Dat elektriciteitsstation is nodig om nieuwe bedrijven op Riegmeer aan te kunnen sluiten.
Maar dat kan volgens de gemeente alleen als de vitale eik, met een diameter van 65 centimeter, wordt gekapt. Vijf bomen naast hem hebben dat lot al ondergaan. De zomereik heeft echter een andere status: de boom staat op een lijst met met andere exemplaren die het waard zijn om beschermd te worden.

Advies: niet kappen
Vandaar ook dat de afdeling Groen van de gemeente het college adviseert om de boom niet te kappen. Volgens de inspecteur verkeert de boom in goede conditie en heeft hij een levensverwachting van meer dan 15 jaar. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.
Ook is de zomereik volgens hem van ‘cultuurhistorische, natuurwetenschappelijke en landschappelijke waarde’. De boom vormt verder geen gevaar voor de omgeving en is niemand tot last, zo staat in het beoordelingsrapport.

‘Andere plek kan niet’
Maar de wethouders Roelof Bisschop (VVD) en Jan Zwiers (Gemeentebelangen), die over vergunningen en economische zaken gaan, willen de waardevolle zomereik tóch laten kappen. Het elektriciteitsstation moet volgens B en W op deze locatie komen. Dat kan niet op een andere plek op het bedrijventerrein, is de boodschap.
‘Om deze reden kan deze boom met geen mogelijkheid behouden blijven’, schrijft het college aan de raad. Nou ja, die ontsnapping is er wel: verplaatsing van de zomereik. Maar zo’n operatie gaat volgens de gemeente tussen de 25.000 en 50.000 euro kosten.

Behoud bosperceel
En passant wijst het college op ecologische maatregelen in het gebied die juist positief voor flora en fauna uitpakken, zoals het behoud van het bosperceel aan de Albartsweg en een bomenrij met meerdere oude eiken die door het gebied loopt. Ook worden faunapassages aangelegd.
Maar hoe nu verder met de boom? De monumentale zomereik staat er nog fier, klaar voor een nieuwe lente. Maar zijn toekomst is somber. De gemeente gaat een omgevingsvergunning aanvragen om de zomereik te laten kappen. Die aanvraag wordt binnenkort gepubliceerd, met de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar aan te tekenen tegen het omhakken.

Tekst: Hoogeveensche Courant, Harald Buit, 22-03-2023

Help jij mee? Stop de kap van de zomereik op bedrijventerrein in Hoogeveen


Teken de petitie  (klik hier om de petitie te tekenen)


Deel dit bericht door via je eigen kanalen, samen zijn we sterker.   

Knip en plak deze link of gebruik de deelbuttons

https://www.tuindingen.nl/blog/bomen/gezonde-monumentale-zomereik-moet-wijken-om-plaats-te-maken-voor-groene-stroom


Was getekend een hulpbehoevende Zomereik.
0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Koos kip Avatar

Koos kip 1 jaar geleden
Als u als gemeente waardevolle bomen niet op hun huidige standplaats kunt waarderen en met politieke smoesjes uw arrogante ondoordachte beslissingen door te drukken, bent u als desbetreffende gemeente het predicaat duurzame vergroener totaal niet waard!


Johan Avatar

Johan 1 jaar geleden
We hebben meer bomen nodig. Niet minder.


Roelvink Avatar

Roelvink 1 jaar geleden
Niet kappen!!!!!


Linda D Avatar

Linda D 1 jaar geleden
Bomen zijn echt belangrijk en waardevol.


Afbeelding bij Geniale manier om de stad te vergroenen
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom
Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen
Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Afbeelding bij Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres
Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Afbeelding bij Berkenbomen zijn inheemse bomen
Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Verschillende soorten bomen
Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox