Hoe maak je een natuurlijke waterval?

13 Mar 2023 in Vijvertuin


Het begin van een waterval maken

Het zal je misschien niet verbazen, maar voor een waterval heb je een hoogteverschil nodig. Deze moet je in je tuin maken voordat je een waterval kunt maken. Dit kun je gelukkig op veel manieren doen! Voor de grotere tuinen adviseer ik een deel van de grond stevig op te hogen. Let erop dat je als je dit gaat doen een leiding door de hoop grond heen legt om hiermee later de waterval te kunnen voeden. Deze hoop met grond kun je vervolgens afwerken met rivierkeien, gras en/of beplanting. 

Is de ruimte in je tuin beperkt? Dan kun je er ook voor kiezen om van bijvoorbeeld hout een bak te maken waarmee je de leiding wegwerkt. Deze kun je bijvoorbeeld tegen de schutting of schuur plaatsen. 

Hoe maak je de vorm van een natuurlijke waterval?

Bij het maken van een natuurlijke waterval is het belangrijk de waterval met beekloop goed te vormen. In de natuur loopt een waterval maar zelden recht, en onder de zelfde schuinte. Je kunt dus het beste werken met hoogteverschillen en bochten. Teken voor jezelf goed uit hoe je deze vormen wil maken en hoe deze het mooiste in de tuin passen. maak de bochten niet te scherp zodat het water altijd een goede doorstroming heeft. 

Je kunt bij een bestaand hoogte verschil ook een emmer water leeg gieten vanaf het hoogste punt en hoe het water dan loopt maak je je waterval. 

Hoe moet je vijverfolie leggen.

Het grote voordeel van een waterval is dat de vijverfolie niet direct in een grote bak hoeft te vallen. Hierdoor heb je weinig hoeken die je uit de folie moet vormen. Het beste leg je een grote lap vijverfolie op de plek waar je de waterval gaat maken, tot aan de vijver of het waterreservoir (afhankelijk van hoe je dit maakt) Knip vervolgens de vijverfolie ruim uit (je moet hem namelijk goed vast kunnen maken en door de goot van de waterval kunnen leggen). Graaf dan de waterval uit (dit hoeft maar tussen de 10 en 20 centimeter te zijn, afhankelijk van hoeveel stenen en aankleding je in de waterval wil plaatsen.) Op sommige stukken zorg je voor een wat groter ''gat'' naar de volgende etage, dit zorgt voor een natuurlijk effect. 

Zorg dat er water is. 

Een cruciaal onderdeel van een waterval is water.... om dit bovenaan de waterval te krijgen zul je op een lager gelegen stuk aan het eind van de waterval een vijver moeten maken, of een grote bak ingraven die je eventueel met hout of steen weer af kan dekken. In deze grote bak (bijvoorbeeld speciekuip) zit de wateropslag voor de vijver en in deze bak plaats je de pomp die ervoor zorgt dat het water bovenaan de waterval komt. Eventueel maak je op deze vijver of bak een vlottersysteem zodat de waterval automatisch wordt gevuld.

waterval-vijver-natuurlijke-beekloop-tuininspiratie-watervalvijver

De waterval aankleden

Zodra je alles hebt aangelegd ga je de waterval aankleden. Dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf zou willen! Bij het aankleden van een waterval ga je er allereerst voor zorgen dat je geen vijverfolie meer ziet en dat de vijverfolie vast blijft liggen. Zo kun je de buitenste randen bijvoorbeeld ingraven zodat ze stevig op zijn plek blijven en niet kunnen verplaatsen. Daarna ga je aan de slag met keien, grind, steentjes en vijvergranulaat om de beekloop helemaal aan te kleden! Het gebruik van grote platte keien of natuurlijk gevormde staltegels kun je het beste bij de grote hoogte verschillen leggen. Zo loopt het water er bij de bovenste onderdoor en klettert het zo lekker op de verdieping lager. De stenen werken ook gelijk als filter. Zorg er dus voor dat je bovenaan het water eerst langs een aantal grote keien laat lopen en vervolgens steeds een stukje kleiner. Zo kun je het water mooi schoon houden. Begin met de grote stenen en ga zo stapje voor stapje door tot je bij de kleinste kiezeltjes bent om de laatste gaatjes te kunnen dichten. 

Planten bij een waterval

In en rondom een waterval kun je verschillende prachtige planten plaatsen om het geheel verder aan te kleden. Je kunt dit helemaal naar je eigen smaak bepalen, of je hiervoor laten adviseren. Je kunt er voor kiezen om in de diepere stukjes een aantal kleine waterplantjes te zetten (waterlelies hebben wel iets meer nodig als een klein dieper stukje) om zo ook echt het groen in de waterval te gebruiken. Langs de kant kun je tussen de keien kiezen voor prachtige rotsbeplanting die het geheel net wat meer groen en natuurlijke uitstraling geven. En rondom de waterval kun je een aantal planten zetten die een stukje over de waterval heen groeien om het geheel zo nog net een extra dimensie gegeven. Een goed voorbeeld hiervan is een acer palmatum die bovenaan de waterval staat en zijn prachtige fijne blad sierlijk over het water laat waaien. 

Hoe hebben wij een waterval met beekloop gemaakt?

Op de foto's en in de video zie je een praktijkvoorbeeld wat wij met Fijn Tuinadvies hebben mogen renoveren en opnieuw aan hebben gelegd. Deze waterval in het Vlaamse Hoogstraten op een natuurlijk hoogteverschil is volledig vernieuwd. De oude beekloop was gaan lekken en was zodanig slecht onderhouden dat door de algen en het mos geen doorstroming van het water meer mogelijk was. In deze beekloop was gebruik gemaakt van een voorgevormde waterval. Deze hebben wij vanwege lekkage verwijderd en opnieuw zelf gemaakt met EPDM folie. De waterval wordt hier vanuit een speciekuip met een leiding naar een kei gebracht boven aan de waterval. Hierin is de toevoerleiding weg gewerkt waardoor de bron van deze waterval op natuurlijke wijze lijkt te ontspringen. Vervolgens hebben wij de waterval aangekleed en de bestaande keien schoongemaakt en aangevuld. Voor een betere filtrerende werking hebben we vijvergranulaat gebruikt. Rondom de beekloop was een verouderde border die we hebben onderhouden en aangevuld hebben met nieuwe frisse beplanting. 
Voor het aankleden van de waterval en de border hebben we zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van bestaande materialen. 


Meer over Fijn Tuinadvies weten? 

Bezoek dan onze website www.fijntuinadvies.nl en bekijk onze projecten, diensten en handige actuele tuintips! 

tuinvijver-waterval-natuurlijke-beekloop-vijverbouwer



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Mark Avatar

Mark 1 jaar geleden
Ziet er mooi uit. Wat voor pomp heb je hiervoor gebruikt?


Niels Treffers - Fijn Tuinadvies Avatar

Niels Treffers - Fijn Tuinadvies 1 jaar geleden
Dit kun je maken met fonteinpompen. Deze is van oase. De fontein aan de onderkant zit verbonden met een splitsing naar een toevoer van de waterval. In dit geval hebben we een pomp van het merk Oase gebruikt. Het is zaak de juiste druk voor de opvoerhoogte en de juiste hoeveelheid water voor wat je wil bereiken hierop in te stellen. Deze pomp bevat ook een filter om het water te zuiveren


Vijvertuin

Hoe maak je een natuurlijke waterval?

Een echte waterval in de tuin! Waar het water lekker rustgevend van af klettert. Een prachtige toevoegingen aan je tuin, maar hoe maak je dit?


Vijvertuin

Zuurstofplanten voor helder vijverwater en een natuurlijke biodiversiteit

Algen gedijen het best in zuurstofarm water. Door te zorgen dat het water veel zuurstof bevat, krijgen algen nauwelijks een kans en zal de kwaliteit van het water op een natuurlijke manier helder blijven.


Door Tuindingen

Vijvertuin

Groen of Bruin vijverwater helder krijgen.

Natuurlijke vijverfilters voor helder water - Zuurstofplanten doen dit voor jou


Door Jan de B

Vijvertuin

selecteren vijverplanten en aanplanting advies voor vijvers

Het plantseizoen voor vijverplanten - gezonde vijverplanten aanschaffen


Door Jan de B

Vijvertuin

Badderende vogels

Een ondiep waterpartijtje met stromend water is een genot voor de vogels.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox