Door bomen te planten, geven we vogels, vleermuizen en insecten nest- en schuilplaatsen. Zij zorgen er op hun beurt voor dat plaaginsecten worden bestreden. Bomen leveren voedsel in de vorm van bessen voor vogels, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor de rupsen van prachtige vlinders. Met de juiste boomsoort creëren we het juiste biotoop waardoor die ene bij of vlinder zich kan handhaven en voortplanten.
Door bomen aan te planten verhogen we de biodiversiteit in onze leefomgeving.
Bomen produceren zuurstof, houden de temperatuur lager bij warm/heet weer, geven schaduw, zorgen voor biodiversiteit, zijn mooi om te zien, bieden voedsel en leefplekken voor dieren, dempen geluid, houden fijnstof vast, geven stabiliteit aan de boden en nemen water op bij regen, verbeteren het leefklimaat, zorgen voor rust en balans.
Hoe diverser, hoe stabieler
Spijtig genoeg staat die diversiteit vandaag onder druk, net zoals we dat ook elders kunnen waarnemen. De toenemende verstedelijking die de specifieke Habitats van fauna en flora versnippert, vervuiling, klimaatveranderingen, de drukke bezetting van sommige groene ruimten, de komst van invasieve exotische soorten, de opdroging van vochtige zones… zijn allemaal factoren die vele levende soorten kwetsbaar maken of een rechtstreekse bedreiging vormen voor hun overleving.
Gelukkig zijn er nog tuinen met rijke biotopen, maar ook deze zijn kwetsbaar en versnipperd door toenemende verstedelijking. De biotopen zijn klein en vaak onderling niet goed verbonden, of doorsneden door infrastructuur.
Daarbij komt nog een sneeuwbaleffect: omdat er tussen fauna en flora onderling complexe en broze relaties zijn. Sterft er één soort uit, dan is dit misschien voor een leefgebied nog te ‘overzien’. Vaak kan een andere soort de ‘taken’ van de verdwenen soort overnemen. Maar er zijn ook soorten, die niet zomaar vervangen kunnen worden, dit noemen we sleutelsoorten. Zij zijn van cruciaal belang voor het voortbestaan van andere soorten in een leefgebied en soms ook voor het leefgebied zelf. Als sleutelsoorten verdwijnen kan een leefgemeenschap totaal uit evenwicht raken doordat andere soorten ook bedreigd raken, of juist enorm toenemen.
Biodiversiteit vergroten met bomen en planten
Lees de blogs van Maarten Wielandt >> diervriendelijk je tuininrichten is meer dan lijstjes volgen <<
De Moederboom
De mooiste onder ons is de moederboom. Zij is vaak meer dan een eeuw oud, waardoor zij de allerbelangrijkste schakel is in dit planten-internet.
lees verder >> Bijzondere bomen <<
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inPeyra 1 jaar geleden
Fijn om te lezen