Voor onze fauna en flora zijn bomen van levensbelang.

06 Aug 2022 in Bomen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Voor onze fauna en flora zijn bomen van levensbelang.


Door bomen te planten, geven we vogels, vleermuizen en insecten nest- en schuilplaatsen. Zij zorgen er op hun beurt voor dat plaaginsecten worden bestreden. Bomen leveren voedsel in de vorm van bessen voor vogels, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor de rupsen van prachtige vlinders. Met de juiste boomsoort creëren we het juiste biotoop waardoor die ene bij of vlinder zich kan handhaven en voortplanten.

Door bomen aan te planten verhogen we de biodiversiteit in onze leefomgeving.

Bomen produceren zuurstof, houden de temperatuur lager bij warm/heet weer, geven schaduw, zorgen voor biodiversiteit, zijn mooi om te zien, bieden voedsel en leefplekken voor dieren, dempen geluid, houden fijnstof vast, geven stabiliteit aan de boden en nemen water op bij regen, verbeteren het leefklimaat, zorgen voor rust en balans.

Hoe diverser, hoe stabieler

Spijtig genoeg staat die diversiteit vandaag onder druk, net zoals we dat ook elders kunnen waarnemen. De toenemende verstedelijking die de specifieke Habitats van fauna en flora versnippert, vervuiling, klimaatveranderingen, de drukke bezetting van sommige groene ruimten, de komst van invasieve exotische soorten, de opdroging van vochtige zones… zijn allemaal factoren die vele levende soorten kwetsbaar maken of een rechtstreekse bedreiging vormen voor hun overleving.

Gelukkig zijn er nog tuinen met rijke biotopen, maar ook deze zijn kwetsbaar en versnipperd door toenemende verstedelijking. De biotopen zijn klein en vaak onderling niet goed verbonden, of doorsneden door infrastructuur.

Daarbij komt nog een sneeuwbaleffect: omdat er tussen fauna en flora onderling complexe en broze relaties zijn. Sterft er één soort uit, dan is dit misschien voor een leefgebied nog te ‘overzien’. Vaak kan een andere soort de ‘taken’ van de verdwenen soort overnemen. Maar er zijn ook soorten, die niet zomaar vervangen kunnen worden, dit noemen we sleutelsoorten. Zij zijn van cruciaal belang voor het voortbestaan van andere soorten in een leefgebied en soms ook voor het leefgebied zelf. Als sleutelsoorten verdwijnen kan een leefgemeenschap totaal uit evenwicht raken doordat andere soorten ook bedreigd raken, of juist enorm toenemen.

biodiversiteit-tuininrichting-bomen-planten-tips-voor-eengezonde-tuininrichting

Biodiversiteit vergroten met bomen en planten

Lees de blogs van Maarten Wielandt >> diervriendelijk je tuininrichten is meer dan lijstjes volgen << 

De Moederboom 

De mooiste onder ons is de moederboom. Zij is vaak meer dan een eeuw oud, waardoor zij de allerbelangrijkste schakel is in dit planten-internet. 
lees verder >> Bijzondere bomen <<


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Peyra Avatar

Peyra 6 maanden geleden
Fijn om te lezen


Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox