selecteren vijverplanten en aanplanting advies voor vijvers

09 Mar 2021 in Vijvertuin

Door Jan de B



De aanschaf van vijverplanten. 

Waterplanten groeien snel en een klein stekje zal zich doorgaans snel ontwikkelen tot een goed groeiende waterplant. Toch is het beter om vanaf het begin naar mooie planten te zoeken. Ga voor goede waterplanten naar een gespecialiseerde kweker voor vijver beplanting.  Waterplanten koop je niet bij een tuincentrum deze groep planten blijft een mysterie voor het personeel. 

Waterplanten in de vijver plaatsen in welk seizoen. 

Het plantseizoen voor waterplanten strekt zich uit van het voorjaar tot de late zomer. De tweede helft hiervan is minder geschikt dan de eerste. Later geplante exemplaren zullen minder snel aanslaan en de planten zijn vaak van minder goede kwaliteit, vooral als ze al lang in de bakken bij de kweker hebben gestaan. Ze zullen dan vaak in en uit de bak zijn gehaald door potentiele kopers, en de groei is beperkt door de afmetingen van de potjes waarin ze staan. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. 

Gezonde waterplanten aankopen

Het herkennen van goede planten is bij waterplanten moeilijker dan bij bomen of struiken. Anders dan bij houtachtige planten hebben waterplanten weinig structuur totdat ze zich in de zomer volledig hebben ontwikkeld. De structuur is ook niet blijvend. Een goede plant herken je vooral aan zijn krachtige uiterlijk en algehele aanblik. Het belangrijkst bij de keuze van waterplanten zijn gezondheid en groeikracht. Natuurlijk moet je ook weten of je de juiste plant voor je hebt. Dat laatste kan een groot probleem vormen, omdat niet gespecialiseerde winkels vaak weinig van waterplanten weten en zich in de namen kunnen vergissen, al dan niet opzettelijk.  Een voorbeeld van een zoon misstap: Waterlelie is de verzamelnaam voor twee geslachten Nuphar en Nymphaea. Nuphars (plompen zijn de sterk groeiende soorten die alleen in het vroege seizoen zeer fraai zijn. Ze zijn uitsluitend geschikt voor donkere, zwaar beschaduwde vijvers. Hun bladgroei is overweldigend; hun bloemen zijn klein en geel. Uiteindelijk blijken ze niet de waterlelie te zijn waar jij op had gehoopt. Voor de echte waterlelie schaf je een Nymphaea aan. Deze plant groeit in het begin vaak langzaam en ziet er dan niet zo aantrekkelijk uit als een Nuphar vroeg in het seizoen, Maar uiteindelijk zal dit een veel mooiere plant blijken te zijn. Schaf daarom altijd waterplanten aan die geschikt zijn voor jouw vijver. 

 

Vijverplantjes gekocht, maar dan.. hoe plaats je deze het beste in de vijver?


Plantmandjes zijn in de vijver onmisbaar. Als planten niet onder controle worden gehouden, raak je snel de controle kwijt. Plantmandjes beperken de nieuwe vijverplanten in hun groei, maar als de planten goed worden gevoed en onderhouden, zal dit ze niet of nauwelijks negatief beinvloeden. We zien het nog weleens gebeuren dat een waterplant in een bloempot wordt geplaatst i.p.v in de originele plastic vijvermandje. De meeste waterplanten zullen het in een bloempot inderdaad een tijdje best goed doen. Sommige zuurstofplanten die hun wortels vooral al verankering gebruiken en die voedsel via hun bladeren opnemen, zullen volmaakt gelukkig zijn in een bloempot. Sommige sterke oeverplanten groeien ook goed in potten, maar door zijn vorm en afmeting valt de bloempot gemakkelijk om. 
Voor de meeste waterplanten, vooral waterlelies en andere diepwaterplanten, is een mandje met een vrij open raster belangrijk. De gaswisseling die deze planten nodig hebben, wordt in een dichte pot te veel beperkt. de voeding wordt dan ook een stuk slechter. 

Waterplanten aanplanten in plastic vijvermandjes 

Vul de vijvermand losjes tot bovenaan met compost of speciale vijveraarde en zet de plant hierin. Bevochtig de compost met een gieter met een fijne sproeikop. Zo verdrijf je de lucht; de compost in het mandje zal inzakken. Vul de mand bij met compost/vijveraarde en water nogmaals tot het niet verder inzakt en de bovenlaag 2 cm onder de de mandrand blijft. Vul dan het mandje met een laag fijn grind (brekerszand) en giet hier weer water op. Door het besproeien zal de plant stevig blijven staan als hij in de vijver wordt gezet. Het grind zorgt ervoor dat er geen compost/vijveraarde uit de mand ontsnapt en dat de vissen dit niet kunnen omwoelen. Plant mandjes worden snel een broedplaats voor allerlei soorten insecten, die op hun beurt weer een waardevolle voedselbron vormen voor de vissen. De vissen zullen zeker in de mandjes op zoek willen gaan naar deze voedselbronnen, maar als ze daarvoor eerst door een laag grind moeten woelen wordt de zoektocht snel elders voortgezet.


Op welke diepte plaats je de diverse waterplanten - moerasplanten - overplanten

Waterplanten die geschikt zijn voor een natuurlijke vijver: 

1.    Aponogeton distachyos - Kaapse waterlelie
- De bloemen hebben een sterke vanillegeur. Ze drijven op het water of komen daar net bovenuit. De drijvende bladeren zijn langwerpig en afgerond, donker olijfgroen met soms dieppaarse vlekken. Bloeitijd - zomer.  
2.    Calla palustris - Slangenwortel 
- De slangenwortel is een kruipende plant die goed kan dienen om de vijverrand te camoufleren. Zijn sterke kruipende stengel zijn met helder glanzendgroen, hartvormig blad. Tussen de bladeren verschijnen kleine witte bloemen die op aronskelken lijken. Later krijgt de plant aren met oranjerode, vlezige bessen die tot in de herfst zichtbaar blijven. Bloeitijd - laat in de lente tot vroege zomer. 
3.    Veronica beccabunga - Beekpunge
- Een nuttige groenblijvende oeverplant met overhangende stengels waarmee je uitstekend vijverranden kunt verbergen. De bladeren zijn donkergroen en bijzonder talrijk. Donkerblauwe bloemen met een wit hart bedekkend de plant een groot deel van de zomer
4.    Ceratophyllum demersum - Grof Hoornblad 
- Belangrijke zuurstofleverancier: onder water levende plant, dichte bossige waterplant een ideale broedplaats/schuilplaats. Grof hoornblad is een flexibele plant die het ook goed doet in moeilijke vijvers met veel schaduw.
5.    Hottonia palustris - Waterviolier
- Dit is volgens vele vijverliefhebbers de mooiste zuurstof plant. Hij heeft fraaie aren met bloemen in gebroken wit of lila, die een flink eind boven het water uitsteken. Het ondergedompelde blad is heldergroen en fijn geveerd. De stengels zijn stevig. Aan het eind van het seizoen laten de stengels los en wordt de plant drijvend aangetroffen. Door dit natuurlijke gedrag verspreid deze waterplant zijn winterknoppen. 
 

Aanvullend is het belangrijk om te weten dat elke waterplant geplaatst moet worden in de juiste zone (diepte)  lees hier meer over op

> uitleg waterplanten en plaatsen in de vijver

Extra: Verdiep je in de kleurrijke soorten waterplanten de meest bekende hebben we beschreven.

> ga naar database waterplanten< 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vijvertuin

Hoe maak je een natuurlijke waterval?

Een echte waterval in de tuin! Waar het water lekker rustgevend van af klettert. Een prachtige toevoegingen aan je tuin, maar hoe maak je dit?


Vijvertuin

Zuurstofplanten voor helder vijverwater en een natuurlijke biodiversiteit

Algen gedijen het best in zuurstofarm water. Door te zorgen dat het water veel zuurstof bevat, krijgen algen nauwelijks een kans en zal de kwaliteit van het water op een natuurlijke manier helder blijven.


Door Tuindingen

Vijvertuin

Groen of Bruin vijverwater helder krijgen.

Natuurlijke vijverfilters voor helder water - Zuurstofplanten doen dit voor jou


Door Jan de B

Vijvertuin

selecteren vijverplanten en aanplanting advies voor vijvers

Het plantseizoen voor vijverplanten - gezonde vijverplanten aanschaffen


Door Jan de B

Vijvertuin

Badderende vogels

Een ondiep waterpartijtje met stromend water is een genot voor de vogels.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox