Uitleg waterplanten zones
Tuindingen zone 1: Oeverplanten
Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.
Tuindingen zone 2: Moerasplanten
Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.
Tuindingen zone 3: Waterplanten
Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.
Tuindingen zone 4: Waterlelies
In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.
Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten
De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onder water. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.
Tuindingen zone 6: Drijvende planten
Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het wat gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inHenk 1 jaar geleden
Mijn vijver is overal even diep. Zo'n 80/85 cm. Dat maakt het lastig om verschillende zones te hebben. Welke planten zijn geschikt naast waterlelies? Aan een kant wil iets van lisdodde ofzo. Hoe kan ik dat beste doen?
H Wierenga 1 jaar geleden
Geweldig, duidelijkheid . Had dit graag eerder gelezen. De kaartjes bij de te koop staande planten zijn vaak onvolledig of fout. Dit wordt mijn leidraad voor mijn vijver van 8x 4meter
Roel 1 jaar geleden
Bedankt voor je reactie! We zijn blij dat ons blog je duidelijkheid heeft gegeven en van nut kan zijn voor jouw vijverproject. We begrijpen dat het soms moeilijk kan zijn om betrouwbare informatie te vinden over waterplanten en hun geschiktheid voor specifieke zones.
Als je nog meer vragen hebt of specifieke informatie nodig hebt over waterplanten of andere aspecten van vijveronderhoud, aarzel dan niet om ons te laten weten. We staan klaar om je verder te helpen en wensen je veel succes en plezier met het creëren van jouw droomvijver!
Frits 1 jaar geleden
Kunt u een aantal plantennamen geven voor zone 4 en 5?
Ik heb een een vijver van 65 cm diep!
Alvast bedankt
Gy
Frits de Groot
Zeist
Roel 1 jaar geleden
Hier zijn een aantal waterplanten die geschikt zijn voor zone 4 (Waterlelies) en zone 5 (zuurstofplanten) in jouw vijver van 65 cm diep:
Zone 4 - Waterlelies:
Nymphaea 'Gladstoniana' (Witte waterlelie)
Nymphaea 'Attraction' (Roze waterlelie)
Nymphaea 'Marliacea Chromatella' (Gele waterlelie)
Nymphaea 'Red Flare' (Rode waterlelie)
Nymphaea 'Perry's Fire Opal' (Oranje waterlelie)
Zone 5 - Zuurstofplanten:
Ceratophyllum demersum (Hoornblad)
Elodea canadensis (Gewoon waterpest)
Vallisneria spiralis (Gewone kranswier)
Myriophyllum spicatum (Aarvederkruid)
Deze planten gedijen goed in de aangegeven zones en zullen een mooie toevoeging zijn aan jouw vijver.