De gele framboos – zoete smaakmaker – gele zonnebommetjes
Frambozen luisteren in het Latijn naar de naam ’Rubus idaeus’.
De rode framboos kennen we allemaal, de gele framboos moet nog wat meer bekendheid krijgen.
De Rubus Idaeus “Fall Gold” is een gele framboos met een lekkere zoete smaak. Deze plant draagt vruchten tot laat in de herfst. Deze zijn veel zoeter dan de rode Framboos. Ze hoeven niet geleid of aangebonden te worden. De gele framboos is voor een herfstframboos vroeg rijp, en heeft doorgaans een grote opbrengst. Heeft baat bij wat extra vocht tijdens de groei van de vruchten, dat geeft extra sappig fruit.
Rubus Idaeus “Fall Gold” is een bekende gele herfstframboos die goed verkrijgbaar is.
Beste planttijd: herfstdragende frambozen in het voorjaar, zomerdragende frambozen in de herfst.
Beste standplaats: Frambozen houden erg van een zonnige standplaats, schaduw kunnen ze slecht verdragen.
Bodemstructuur te verbeteren. Framboos houdt niet van natte en zware grond. De struik wortelt oppervlakkig dus geef een mulchlaag en schoffel niet want dan beschadig je de wortels.
Verschillen tussen het snoeien van herfstframbozen en zomerframbozen
Om te weten hoe je moet snoeien, moet je eerst begrijpen dat een zomerframboos vrucht draagt op takken die in de afgelopen zomer zijn gegroeid.
En een herfstframboos draagt vrucht op takken die dit jaar in het voorjaar en de herfst gaan groeien.
Herfstframboos snoeien
Snoei alle takken weg tot op de grond zodra alle bladeren gevallen zijn (in de periode van december tot maart).
Wanneer de scheuten in de lente uitlopen laat ik 6-8 scheuten per meter groeien (hangt af van de groeikracht van het ras). Deze scheuten worden aangebonden om de aanplanting netjes te houden.
Zomerframboos snoeien
Snoei na de oogst alle oude stengels, die vrucht hebben gedragen, helemaal weg. Onder aan de tuinplant staan al jonge, frisse scheuten. Laat de dikste scheuten staan en bind ze alvast op; deze scheuten zullen het volgende jaar zorgen voor een nieuwe, rijke oogst. In het voorjaar kunnen zwakke, nieuwe scheuten ook worden weggeknipt.
Bewaren frambozen
In de koelkast bewaar je frambozen slechts twee dagen. Maar je kan dit fruit prima invriezen. Frambozen zijn ingevroren tot wel een jaar houdbaar.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inJos van R 1 jaar geleden
Kunt u gedetailleerd uitleggen wat de beste verzorgings- en snoeitechnieken zijn voor gele frambozen in het voorjaar?
Welke bemesting raadt u aan en hoe vaak moet dit worden toegepast?
Zijn er nog andere belangrijke zaken waar we rekening mee moeten houden bij het verzorgen van gele frambozen?
Tuindingen 1 jaar geleden
Verzorging:
Gele frambozen hebben voldoende water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de grond rond de planten niet te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een goede afwatering te hebben.
Snoeien:
Frambozen moeten in het voorjaar worden gesnoeid, voordat ze beginnen te groeien. Verwijder alle oude, dode takken tot aan de grond. Gele frambozen produceren hun vruchten op eenjarige takken, dus het is belangrijk om de planten elk jaar te snoeien om de vruchtproductie te stimuleren.
Bemesting:
Frambozen hebben voldoende voedingsstoffen nodig om te groeien en te produceren. Geef in het voorjaar een goede organische meststof, zoals compost of verouderde mest, aan de planten. Gebruik ongeveer 1 tot 2 kilogram mest per vierkante meter.
Andere belangrijke zaken:
Gele frambozen groeien het beste op een zonnige locatie met een goede afwatering. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en te verspreiden. Het is ook belangrijk om de planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Houd de planten vrij van onkruid door er een lekker mulchlaag onder aan te brengen en verwijder eventuele beschadigde of zieke delen van de planten.
Door deze tips te volgen, kunt u genieten van gezonde, goed producerende gele frambozen in uw tuin.
Succes
Vlinderspotter 3 jaar geleden
Gaaf, die gele framboos moet ik nog proeven!
Tuindingen 1 jaar geleden
En hoe smaakte ze ?