Achtergrondinfo.
De augurk is afkomstig uit het Himalayagebergte en werd voor daar het eerst rond 1.000 voor Christus al verbouwd. Via de Grieken kwam de augurk vervolgens in Europa terecht en verspreidde de groente zich naar Oost-Europa. Er word gedacht dat de Joodse bevolking met het inleggen van augurken in het zuur is begonnen aan het einde van de middeleeuwen, Zij brachten de augurk ook naar West-Europa. Eén plant maakt best wel veel vruchten, ongeveer 20-35 stuks, tenminste hier bij ons tot nu toe en groeit als een “malle”
Het zijn ook nog heel gezonde “groente” met weinig calorieën en passen derhalve prima in je eetgewoonte als je wilt afvallen omdat 100 g ingelegde augurken slechts 12 kcal bevatten, 1 gram vezels, 1 gram eiwit en 0% vet. Ze zijn rijk aan vitamine B, C en K.
De naam van dit vruchtje is waarschijnlijk afgeleid van het Oud-Pools ogurek. Het verwante Duitse woord Gurke betekent zowel augurk als komkommer.
Consumptie
Nederlanders eten per jaar gemiddeld twee kilo augurken per persoon. In het vooroorlogse Amsterdam waren zo’n twintig inleggerijen en ruim 400 straatventers.
Hoe te starten met de inmaak.
Het wereld wijde web staat vol met diverse recepturen, werkwijzen, keuze genoeg zou ik zo zeggen. Dit jaar ga ik het voor het eerst doen. Ingelezen en daar mijn eigen invulling aan gegeven.Ik heb gekozen voor appelazijn vraag niet waarom, gewoon gedaan. Daar mijn inmaakmengsel mee samengesteld waarbij ik de volgende verdeling heb gehanteerd: 3 delen water, 2 delen azijn en 1 deel suiker. Oftewel voor mijn eerste batch, ik denk 2 potten, 600 ml water, 400 ml appelazijn en 200 gram suiker.
Kruiden, specerijen
2 laurierblaadjes, klein beetje zout, jeneverbessen en mosterdzaad is wat ik heb gebruikt. Dat in een thee-ei gedaan. Deze kruiden in mijn zoutzure mengsel gedaan en dat geheel samen 10 minuten laten koken. Bij het vullen, eerst thee-ei eruit gehaald en daarna afgewerkt door nog wat van bovengenoemde kruiden, specerijen aan elke pot toe te voegen. (dit gaat op gevoel)
De Inmaakpotten
Zorg voor steriele, schone potten en goed afsluitbare deksels. Laat die drogen. Je potten moeten echt vrij zijn van bacteriën of andere organismen, anders loop je het risico dat je alles voor niets hebt gedaan. Oftewel werk zo steriel mogelijk.
Potjes vullen
Vul dan je potjes zo vol mogelijk met je augurken. Overdrijf niet met te veel kruiden, specerijen het gaat tenslotte om de augurk en niet het zuurzoete mengsel. Potten echt helemaal aanvullen met je zoutzure mengsel. Tijdens het afkoelen van de gesloten, gevulde potten ontstaat er een soort vacuüm, vergelijkbaar met jam maken, wat je augurken, als het goed is, een heel lange bewaartijd geeft.
En dan geduld
Ik ben van plan ze echt wel 8-12 weken te laten staan alvorens ik ze ga proberen. Dus etiket erop met datumsticker van het in de potten stoppen. Hopelijk word ik daarna aangenaam verrast met heerlijke eigen gekweekte volledig biologische onbespoten ingemaakte augurken uit eigen tuin.
Eerdere Blogs van Lekker van Eigen Land
- Lekker van eigen land op de BBQ
- Bradertjes
- Onderhoud bessen struiken
- De solo-, bolknoflook
- Hoe vroeg is vroeg | Biologische Annabelle pootaardappelen.
- Wanneer poot ik de aardappel?
- Wat kan, mag je in maart al zaaien.
- Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
- De moestuin in Februari
Wil je meer van Lekker van Eigen Land lezen op Facebook klik dan hier
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in