Augurken


Afbeelding bij Augurken


Achtergrondinfo.

De augurk is afkomstig uit het Himalayagebergte en werd voor daar het eerst rond 1.000 voor Christus al verbouwd. Via de Grieken kwam de augurk vervolgens in Europa terecht en verspreidde de groente zich naar Oost-Europa. Er word gedacht dat de Joodse bevolking met het inleggen van augurken in het zuur is begonnen aan het einde van de middeleeuwen, Zij brachten de augurk ook naar West-Europa. Eén plant maakt best wel veel vruchten, ongeveer 20-35 stuks, tenminste hier bij ons tot nu toe en groeit als een “malle”

Het zijn ook nog heel gezonde “groente” met weinig calorieën en passen derhalve prima in je eetgewoonte als je wilt afvallen omdat 100 g ingelegde augurken slechts 12 kcal bevatten, 1 gram vezels, 1 gram eiwit en 0% vet. Ze zijn rijk aan vitamine B, C en K.

De naam van dit vruchtje is waarschijnlijk afgeleid van het Oud-Pools ogurek. Het verwante Duitse woord Gurke betekent zowel augurk als komkommer.

Consumptie

Nederlanders eten per jaar gemiddeld twee kilo augurken per persoon. In het vooroorlogse Amsterdam waren zo’n twintig inleggerijen  en ruim 400 straatventers.

Hoe te starten met de inmaak.

Het wereld wijde web staat vol met diverse recepturen, werkwijzen, keuze genoeg zou ik zo zeggen. Dit jaar ga ik het voor het eerst doen. Ingelezen en daar mijn eigen invulling aan gegeven.Ik heb gekozen voor appelazijn vraag niet waarom, gewoon gedaan. Daar mijn inmaakmengsel mee samengesteld waarbij ik de volgende verdeling heb gehanteerd: 3 delen water, 2 delen azijn en 1 deel suiker. Oftewel voor mijn eerste batch, ik denk 2 potten, 600 ml water, 400 ml appelazijn en 200 gram suiker.

Kruiden, specerijen

2 laurierblaadjes, klein beetje zout, jeneverbessen en mosterdzaad is wat ik heb gebruikt. Dat in een thee-ei gedaan. Deze kruiden in mijn zoutzure mengsel gedaan en dat geheel samen 10 minuten laten koken. Bij het vullen, eerst thee-ei eruit gehaald en daarna afgewerkt door nog wat van bovengenoemde kruiden, specerijen aan elke pot toe te voegen. (dit gaat op gevoel)

De Inmaakpotten



Zorg voor steriele, schone potten en goed afsluitbare deksels. Laat die drogen. Je potten moeten echt vrij zijn van bacteriën of andere organismen, anders loop je het risico dat je alles voor niets hebt gedaan. Oftewel werk zo steriel mogelijk.

Potjes vullen

Vul dan je potjes zo vol mogelijk met je augurken. Overdrijf niet met te veel kruiden, specerijen het gaat tenslotte om de augurk en niet het zuurzoete mengsel. Potten echt helemaal aanvullen met je zoutzure mengsel. Tijdens het afkoelen van de gesloten, gevulde potten ontstaat er een soort vacuüm, vergelijkbaar met jam maken, wat je augurken, als het goed is, een heel lange bewaartijd geeft.

En dan geduld

Ik ben van plan ze echt wel 8-12 weken te laten staan alvorens ik ze ga proberen. Dus etiket erop met datumsticker van het in de potten stoppen. Hopelijk word ik daarna aangenaam verrast met heerlijke eigen gekweekte volledig biologische onbespoten ingemaakte augurken uit eigen tuin.

Eerdere Blogs van Lekker van Eigen Land

Wil je meer van Lekker van Eigen Land lezen op Facebook klik dan hier

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Lekker van eigen land op de BBQ
Eten uit eigen tuin

Lekker van eigen land op de BBQ

Wat je allemaal kan doen op de BBQ met gewassen uit jen eigen tuin. Jammie Jammie


Afbeelding bij Bradertjes
Eten uit eigen tuin

Bradertjes

De oogst van eigen piepers geeft vaak ook krieltjes. Oudhollands gebruik om deze in de schil te braden. de Bradertjes


Afbeelding bij Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken
Eten uit eigen tuin

Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken

Wil je genieten van gezonde, biologische thee uit je eigen tuin? In dit artikel ontdek je vijf gemakkelijk te kweken kruidenplanten die perfect zijn voor het maken van je eigen groene thee.


Door Mellisa

Afbeelding bij Gezonde voeding onder je voeten
Eten uit eigen tuin

Gezonde voeding onder je voeten

Wildplukken leren In de meeste tuinen is een groot deel van de wilde planten als onkruid te vinden die van oorsprong in de omgeving groeien. Ook in groenstroken, moestuinen en natuurgebieden is van alles te vinden. Veel van deze planten zijn eetbaar, weet jij welke?


Afbeelding bij Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Afbeelding bij Spinaziesoep met daslook
Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox