Waterlelie - Nymphaea 'Aurora'

23 Apr 2019 in Waterplanten

Door Roel

Afbeelding bij Waterlelie - Nymphaea 'Aurora'


Waterlelie met een als toverbal verkleurende bloemen, van geel naar oranje tot rood met een geel hartje

De waterlelie is misschien wel de bekenste vijverplant die er is. In elke vijver zie je wel een waterlelie. Er zijn erg veel verschillende soorten waterlelies maar ze hebben allemaal veel overeenkomende dingen. Denk hierbij aan de hartvormige tot ronde drijvende bladeren, die algengroei tegengaan doordat er schaduw in de vijver valt. Ook worden deze bladeren gebruikt door kikkers als lanceer platvorm. Daarnaast groeien er sierlijke bloemen boven het wateroppervlak. Deze plant kun je niet missen in de vijver. Het is een multifunctionele plant die ook nog is erg mooi is... Win win situatie toch? Waterlelie - Nymphaea 'Aurora'   is te herkennen aan haar mooie geel-oranje kleuren.

De verzorging van de waterlelie

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. De Waterlelie vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in stilstaand, tot zwakstromend water. De bloeiperiode van de Waterlelie is in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit gemiddeld 5 tot 10 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard maar niet wintergroen.

Hier plaats ik de Waterlelie

De Waterlelie dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 4.

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 5 jaar geleden
Nymphaea Aurorea is ideaal voor een kuipvijver. 

Deze dwergwaterlelie staat bekend als de kameleon met haar aantrekkelijke paarsige groene bladeren. als de knoppen openen met gele bloemen en via oranje verkleuren tot bloedrood. dit proces neemt enkele dagen in beslag.  

 

 

 


Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


Door DaniekDeG

Waterplanten

Potamogeton / Fonteinkruid

Ondergedoken waterplant met lange, forse kruipende wortelstok


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Sagittaria Latifolia / Pijlkruid

De witte bloemen met een paars hart van Sagittaria sagittifolia verschijnen in de periode juni-augustus.


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Schizostylis coccinea / Kafferlelie

waterplant: grasachtig blad en groeit op een warme plaats in de zon


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Stachys palustris / Moerasandoorn

Stachys palustris wordt in het nederlands moerasandoorn genoemd. Het is een bladverliezende vaste plant of moerasplant met een rechtopgaande habitus.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox