Zevenblad bestrijden of opeten?


Door Marie Mul



Heb je mijn vorige blog ook gelezen? 
Over de haagwinde en de heermoes 

Zoals beloofd zou ik het in deze Tuinsoep over een plant hebben die ook zeker thuishoort in het rijtje ongewenst groen.

Nou vooruit dan, zeer ongewenst groen en dat is wis en waarachtig niet zonder reden, zeker als je naar zijn bijnaam kijkt: Tuinmansverdriet. Dat betekent dat hij heel wat op zijn kerfstok heeft en menig tuinierder tot wanhoop drijft. Doordeweeks heet hij Zevenblad maar zijn deftige Latijnse familienaam luidt: Aegopodium Podagraria. Hij behoort tot de schermbloemigen, de Apiaceae, een grote tuinfamilie waar onder andere ook zijn nichtje en neefje, de peterselie en de selderij,deel van uitmaken. Maar wat doet deze jongen nou zo verkeerd, terwijl zijn geurige familieleden alom gekweekt, gewaardeerd en geroemd worden om hun smaak en aroma? Zij mogen immers wel in slaatjes, soepen en stoofpotjes belanden, terwijl er juist op het Zevenblad neergekeken en gemopperd wordt. Zonder enige bedenktijd maakt de snoeischaar hem een kopje kleiner, wordt er flink aan z’n wortels getrokken om daarna onverbiddelijk in de groenbak te verdwijnen tussen oude sinaasappelschillen, beschimmelde tomaten en jonge takjes vol plakkerige bladluis.

Ik ga het je vertellen...

Dat Zevenblad heeft meterslange wortelstokken die horizontaal door de hele tuin gaan en verticaal overal weer opdoemen. En dat is nou net iets wat jij niet wilt. Met duim en wijsvinger knijp je venijnig zijn steeltje eraf, ondertussen ook nog gretig zoekend naar zijn miserabele wortels die jou elke keer weer het leven zo zuur maken. Omdat hij je na deze actie op een dagtoch weer fris en stralend begroet, maakt je dat helemaal moedeloos. Maar toch gebeurt er ondergronds iets heel belangrijks. Door hem voortdurend te verwijderen, krijgen zijn wortels geen energie meer van het bladgroen van de blaadjes. En als je hem daarbij dan ook nog eens geen water meer geeft, verzwakt hij op den duur waardoor hij niet meer in staat is om nieuwe groei aan te maken. Dat water is heel belangrijk voor hem, want op plekken met een lagere grondvochtigheid komt dat Zevenblad nauwelijks voor!!! Je berooft hem dus van essentiële voedingsstoffen. Dat is aan zijn gedrag weliswaar niet onmiddellijk te zien maar hij legt op een dag toch het loodje. Ik geef toe dat je hier veel engelengeduld in moet steken, maar je gaat het uiteindelijk winnen. Heb deze film namelijk al eens eerder gezien!!

De rose vijand van zevenblad

Zevenblad  bestrijden of opeten?


Zevenblad bestrijden met bodembedekker die het winnen

Een andere methode om hem uit te roeien is een beroep te doen op de concurrentie. Zoek een plant die het tegen hem op kan nemen en bereid is elke centimeter van zijn grondgebied te annexeren. En die plant is er. Het is de Geranium Macrorrhize, lief en eenvoudig van bloem, gekleed in zachte pasteltintjes van wit tot lichtrose en cyclaamrose, maar wel eentje met een duidelijke missie. Ze staat ‘m geen centimeter toe en van lieverlee gaat zij het heft in handen nemen en schuift hem zacht doch dringend aan de kant. Maar er zijn nog meer planten die voor dit doel inzetbaar zijn: Lieve-vrouwe-bedstro, Lampionplant, Maagdenpalm en Kruipend Zenegroen (Ajuga Reptans). Allemaal planten die graag aan grensoverschrijdend gedrag doen.

En dan die derde mogelijkheid. Die is gebaseerd op een Engels gezegde: If you can’t beat it, eat it.

En dat zou je met dat Zevenblad ook gewoon moeten doen. Opeten! Ga dus je tuin in en neem je vergiet mee. Een beetje grote als het kan want voor gebruik in sommige schotels kan dat Zevenblad aardig slinken. Pluk alleen de jonge blaadjes, die zijn het lekkerste. Nadat je ze goed gewassen hebt zijn ze in talloze recepten te verwerken. Hieronder volgen een paar suggesties:

Stamppot: Maak een fluweelzachte puree, doe daar wat uitgebakken spekjes en blokjes oude kaas doorheen en op het laatste moment een paar handjes jong Zevenblad. Misschien nog wat zout (niet te veel want in de spekjes en kaas zit al zout!), peper en een beetje nootmuskaat. Maak het geheel af met crème fraiche.

Recept zevenblad pesto - bestrijden of opeten
Salade: Olijfolie, zout, peper, citroensap, geraspte knoflook, fijngesneden bieslook en Griekse yoghurt door elkaar mengen. Ondertussen de inhoud van een zakje pijnboompitten even in een koekenpan lichtbruin roosteren en apart wegzetten. Maak een bord op met Zevenblad, giet daar het olijfoliemengsel op, kleine tomaatjes erbij, verder 2 hardgekookte eieren in partjes gesneden, strooi de geroosterde pijnboompitten erop en rasp er als laatste wat Parmesesaanse kaas over.

Pesto: Eigenlijk op dezelfde wijze als dat je het van basilicum maakt, dus ook met olijfolie, Pecorinokaas, zout (matig, de Pecorino is al hartig van zichzelf), peper uit de molen, 2 knoflookteentjes (die ik altijd over een speciale rasp haal) en geroosterde pijnboompitten.

En dan kun je er ook nog een heilzaam theetje van trekken door ongeveer 30 gram jonge blaadjes 10 minuten te laten trekken. Het geeft een licht kalmerende werking.

Behalve deze culinaire kant van het Zevenblad is het ook nog een bron van vitamine A en C, bevat het Calcium, Kalium, Magnesium en Kiezelzuur. Het is goed voor de nieren die hij stimuleert om de opgeslagen gifstoffen uit het lichaam af te voeren.Bovendien helpt Zevenblad tegen reuma, artritis en jicht. En dat is al met al toch ook niet niks.

Met dat Zevenblad is het dus helemaal goed gekomen. Want nu kan ook hij tegen z’n familie zeggen dat-ie helemáál om op te vreten is.

Eet smakelijk en tot de volgende soep!

Zevenblad recepten pesto ter bestrijding van onkruiden


Ontwerpt tuinen voor particuliere en zakelijke klanten

• Auteur en illustrator van het boek 'Applaus voor de Dahlia'
uitgegeven in samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden

• Illustraties gemaakt voor de tijdschriften Groei & Bloei, Tuinieren en Seasons en ook voor het TV-programma 'Per seconde wijzer'

• Ontwerpt stoffen en behang

• Maakt beelden en poppen van papier-maché

• Last but not least is zij ook een gepassioneerd tuinierster

Ben je nu al nieuwsgierig? Bezoek mijn website www.colourandpencil.eu. Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen? Stuur een e-mail naar info@colourandpencil.eu en ik stuur je zo snel mogelijk een berichtje! 


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Mellisa Avatar

Mellisa 4 jaar geleden
Ik heb thuis veel niet bladverliezende geraniums staan die in mei, juni lichtroze bloemen geven.
Het is een zeer goede bodembedekker en je kan hem zelf stekken en die groeit ook zeer vlug. Eens een paar stukjes gekregen van een vriend en overal waar er open plaatsen waren in mijn tuin heb ik die gezet. 
Ook in parken gebruiken ze die zeer veel omdat die wintergroen is. 
Alleen, ik heb er geen flauw idee van wat de juiste naam is van deze plant en er zijn al veel voorbijgangers die mij dat gevraagd hebben.
Kan je mij iemand helpen met de naam van deze zeer dankbare geranium? heeft veel weg van de geranium op de foto


Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
je zou eens kunnen kijken in deze lijst met geranium soorten https://www.tuindingen.nl/blog/vaste-planten/geranium-ooievaarsbek-soorten


Marie Mul Avatar

Marie Mul 1 jaar geleden
Dankjewel Roel voor je reactie.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
dankje


Afbeelding bij Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken
Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Afbeelding bij Nieuw: Rood siergrassen soort.
Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Afbeelding bij Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!
Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Afbeelding bij Hortensia soorten die lang bloeien
Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Akelei een echte tuinnomade
Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox