Gezonde voeding onder je voeten


Afbeelding bij Gezonde voeding onder je voeten


Wist jij dat veel mensen verhongeren terwijl ze boven op hun eten staan?

Onze leefomgeving bestaat niet alleen uit eentonige weilanden maar er zijn ook natuurgebieden, bosjes en wilde bermen waar nog een grote verscheidenheid aan planten groeit die meestal ook nog goed te eten zijn. Ook in de stedelijke omgeving is er genoeg te vinden als je weet waar je moet zoeken. Welke soorten dat laat Geral je zien tijdens een wildplukwandeling. Dit doet hij al ruim 4 jaar samen met kok Jarka.

Onkruid bestaat niet meer!

Geral Overbeek is opgegroeid in het groene hart en laat met veel plezier zien wat er allemaal te beleven valt. In zijn werk als tuinontwerper van natuurvriendelijke tuinen ontdekte hij jaren geleden dat veel lastige onkruiden eetbaar en soms ook geneeskrachtig zijn. Na grondig onderzoek heeft hij besloten om deze kennis te delen waardoor meer mensen zich bewust worden van de natuur in tuin en landschap.


Tijdens de wildplukwandeling vertelt hij over de kenmerken van de planten- en dierenwereld maar ook hoe je de wilde planten kunt herkennen. Wat vaak als onkruiden wordt bestempeld blijkt met een ander inzicht ineens een voedzaam en lekker gewas. Denk aan paardenbloem, zevenblad, weegbree of brandnetel allemaal planten die vers geplukt gezonder zijn dan een zakje sla uit de supermarkt. Iedere plant heeft een eigen verhaal, zelfs de romeinen komen nog aan bod.

Jarka is voedingscoach en laat je zien hoe je een frisse salade maakt of een voedzame brandnetelsoep. Ons eten is veel te zoet, te zout of te vet. Een salade is eenvoudig te maken en zit vol met voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben. Als je een basissalade aanvult met wilde kruiden dan geef je de salade een extra upgrade en extra kleur. Door het toevoegen van de oorspronkelijke smaken (zoals het bitter van de paardenbloem) verbeter je de spijsvertering en kan je op een eenvoudige manier gerechten maken die je echt energie geven zonder allerlei onnodige toevoegingen, puur natuur.

Van siertuin tot voedselbos


In de meeste tuinen is een groot deel van de wilde planten als onkruid te vinden die van oorsprong in de omgeving groeien. Ook in groenstroken, moestuinen en natuurgebieden is van alles te vinden.

Een voedselbos bestaat uit een systeem met eetbare heesters en bomen die jaar na jaar meer vruchten en andere eetbare planten kan opleveren. Daarnaast biedt het voedselbos ook veel voeding en leefruimte voor insecten, vogels en andere dieren. Als het natuurlijke ecosysteem optimaal functioneert dan levert het ieder jaar meer op zonder dat je er iets aan toevoegt. Best bijzonder als je het afzet tegen de meest geavanceerde landbouwmethoden.

Heb je niet zo veel ruimte in je eigen tuin dan is een mini-voedselbos in je tuin ook heel goed mogelijk, zelfs veel planten die we alleen als sierplant kennen zijn eetbaar. Het voordeel van het voedselbos-principe is dat je werkt in meerdere lagen, hierdoor kan je meer eetbare planten op hetzelfde grondoppervlak laten groeien. Zelfs in een pot kan je wilde kruiden kweken.

Kom je ook plukken en proeven?


Foto: Oost indische kers, lindeblad, zevenblad, hondsdraf, goudsbloem, lavendel en romanesco sla.

Na de inspirerende wildplukwandeling van ongeveer 1.5 uur gaan we een heerlijke plantaardige lunch maken uit eigen tuin en kan je natuurlijk proeven. Denk aan pesto van zevenblad, een krachtige brandnetelsoep of thee van verse kruiden.
We sluiten af met een kruidige tempura.

Omdat wij kennis van de natuur en gezonde voeding belangrijk vinden, hebben Jarka en Geral hun kennis gebundeld. Zou jij het leuk vinden om te leren wildplukken en ook nog eens lekkere gerechten proeven?

Laat het me weten in een reactie

Met groene groet, Tuinontwerper Geral Overbeek


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Aniek Avatar

Aniek 1 jaar geleden
Leuk zeg.

Doe je dit uit de tuinen en openbaar groen of zijn het wandelingen in de natuur?


Geral Overbeek Avatar

Geral Overbeek 1 jaar geleden
Beste Aniek,

We doen het deze keer in een grote landschapstuin en in het buitengebied van Wassenaar.
Maar het kan ook in een park of groenstrook in de stad.

Met groene groet, Geral Overbeek.


Afbeelding bij Lekker van eigen land op de BBQ
Eten uit eigen tuin

Lekker van eigen land op de BBQ

Wat je allemaal kan doen op de BBQ met gewassen uit jen eigen tuin. Jammie Jammie


Afbeelding bij Bradertjes
Eten uit eigen tuin

Bradertjes

De oogst van eigen piepers geeft vaak ook krieltjes. Oudhollands gebruik om deze in de schil te braden. de Bradertjes


Afbeelding bij Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken
Eten uit eigen tuin

Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken

Wil je genieten van gezonde, biologische thee uit je eigen tuin? In dit artikel ontdek je vijf gemakkelijk te kweken kruidenplanten die perfect zijn voor het maken van je eigen groene thee.


Door Mellisa

Afbeelding bij Gezonde voeding onder je voeten
Eten uit eigen tuin

Gezonde voeding onder je voeten

Wildplukken leren In de meeste tuinen is een groot deel van de wilde planten als onkruid te vinden die van oorsprong in de omgeving groeien. Ook in groenstroken, moestuinen en natuurgebieden is van alles te vinden. Veel van deze planten zijn eetbaar, weet jij welke?


Afbeelding bij Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Afbeelding bij Spinaziesoep met daslook
Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox