Nog meer winterkost.




De “roemloze” spruit of toch niet
Ondanks dat in de Engelstalige landen deze okselkooltjes worden geduid als “Brussels sprouts”, in Frankrijk als “choux de Bruxelles, Italië (cavolini di Bruxelles), Pools (brukselka), Turks (Brüksel lahanası) en het Zweeds (Brysselkål) en er duidelijk een link is naar Brussel, komen ze echter daar dus niet oorspronkelijk vandaan. De spruitjes werden vanaf de 13e eeuw wel veel in de Brusselse regio geteeld.

Hoe te bereiden.
Tot de jaren 60-70 van de vorige eeuw werden spruiten voornamelijk (door)gekookt gegeten en verspreiden ze bij het koken echt die zogeheten spruitjeslucht, die niet echt werd geassocieerd met frisheid. Je kan die lucht enigszins tegengaan door wat ui of melk mee te koken. Mijn oma zei dan: buitenste blaadjes er af en kruisje in het kontje van de spruit en dan werden ze langdurig gekookt tot ze zacht waren, het zo geheten kapot koken. Maar er kan veel meer mee”. Bijvoorbeeld als Rauwkost: Spruiten met een honing-mosterddressing met appel en/of wat gehakte hazel-, walnoten uit eigen tuin. In de wok met uitgebakken spekjes of in een mooie stamppot. Wokken, grillen (in kwartjes) en ook stomen, ja zelfs dat kan allemaal met die mini kooltjes.

Gezond?
Ja dus, dat begint al met 2 tot 3 keer zóveel Vitamine C als een sinaasappel. Spruitjes is de echte nummer 1 van de kolen in relatie met meer vezels, foliumzuur en vitamine K dan die andere varianten en ook nog een rijke bron van vitamine B1, B2, B6 en K alsmede foliumzuur.

Voedingswaarde technisch een top product dus.
Per 100 gram slechts 43 kcal, een verwaarloosbare hoeveelheid vetten en dan het hoge vezelgehalte in spruitjes 3,8 gram per 100 gram wat deze minikool tot een echt gezonde aanvulling in je voedingspatroon maakt. Bij de 250-300 gram heb je bij spruiten al gauw 10-12 gram aan vezels.

Kostenbewust.
De spruit is in de winkel echt wel een van de goedkopere groentes, zeker in het seizoen. Maar heb je de ruimte en voor ongeveer € 3,00 een zakje bio zaad, 250 zaden kost een plant je dan 1,2 eurocent. Een goede plant geeft om en nabij de 80 spruitjes, wat 700 tot 800 gram spruiten is. Per kilo kosten ze in een bio winkel nu tussen de € 5,00 en € 7,. Rechtstreeks bij een lokale boerenwinkel tussen de € 3,00 en € 5,00 per dezelfde kilo. Dus tel uit je niet uitgegeven eurotjes. Niet alleen een supergroente dus maar ook een superdeal. Eet je des winters tweewekelijks spruitjes dan bespaar je dus op je spruitje al tussen de € 30,00 en € 70,00. P.s. in de reguliere winkel, supermarkt niet specifiek biologisch gaan ze vanaf de € 1,98 de kilo.

Bodem.
De spruiten is evenals andere kolen een gewas dat best wel wat van je bodem vraagt. Dus verrijk je bodem het liefst in het najaar met veel compost en organisch materiaal wat je opbrengt en daarop bijvoorbeeld een mulchlaag van houtsnippers Maar voor wat betreft de plek hebben ze wat minder specifieke eisen. Ze groeien zowel op zonnige als een halfschaduw plekje in je tuin. Oh ja ze doen het prima op zand-, leem en kleibodems, vermits wel mooi rul en goed voedzaam. Gemiddeld duurt het zo’n 5-6 maanden alvorens je de eerste spruiten kan oogsten.

Afbeelding: Spruiten wok schotel met gele paprika en taugé.

Per persoon: 100-125 gram gekookte spruitjes, 100 gram taugé en 1 gele paprika. wat olijfolie en peper en zout naar smaak.Warm de olie in een wok, hapjes pan en bak de schoongemaakte paprika (in stukjes gesneden tot ze beetgaar zijn. Peper en zout naar smaak toevoegen.Voeg dan de gekookt spruitjes toe en op het laatst de taugé. Even mee laten wokken tot het geheel mooi warm is.Je kan het ook laten afkoelen tot een lauwe of koude salade.

Eet smakelijk.

Blog berichten van Lekker van Eigen Land

Wil je meer van Lekker van Eigen Land lezen op Facebook klik dan hier



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Augurken
Eten uit eigen tuin

Augurken

Het inmaken van augurken zoals het vorige eeuw regelmatig werd gedaan in Amsterdam


Afbeelding bij Lekker van eigen land op de BBQ
Eten uit eigen tuin

Lekker van eigen land op de BBQ

Wat je allemaal kan doen op de BBQ met gewassen uit jen eigen tuin. Jammie Jammie


Afbeelding bij Bradertjes
Eten uit eigen tuin

Bradertjes

De oogst van eigen piepers geeft vaak ook krieltjes. Oudhollands gebruik om deze in de schil te braden. de Bradertjes


Afbeelding bij Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken
Eten uit eigen tuin

Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken

Wil je genieten van gezonde, biologische thee uit je eigen tuin? In dit artikel ontdek je vijf gemakkelijk te kweken kruidenplanten die perfect zijn voor het maken van je eigen groene thee.


Door Mellisa

Afbeelding bij Gezonde voeding onder je voeten
Eten uit eigen tuin

Gezonde voeding onder je voeten

Wildplukken leren In de meeste tuinen is een groot deel van de wilde planten als onkruid te vinden die van oorsprong in de omgeving groeien. Ook in groenstroken, moestuinen en natuurgebieden is van alles te vinden. Veel van deze planten zijn eetbaar, weet jij welke?


Afbeelding bij Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox