Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken


Door Mellisa

Afbeelding bij Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken


5 makkelijke planten voor groene thee uit eigen tuin

Hoe leuk is het om in je eigen tuin gezonde, biologische kruidenplanten te hebben staan die niet alleen mooi en aantrekkelijk zijn voor de fladderende biodiversiteit rondom, maar ook geschikt zijn om je eigen thee van te trekken? Met een paar eenvoudige planten kun je genieten van heerlijke, zelfgemaakte groene thee, terwijl je ook bijdraagt aan een ecologisch vriendelijke tuin. 

Thee lurken uit eigen tuin

Deze 5 soorten theeplanten zijn echt een aanrader voor de echte theeliefhebber vanwege hun heerlijke smaken en het gemak waarmee ze kunnen worden gekweekt. Ze gedijen zowel in vaste plantenborders als in potten, waardoor ze ideaal zijn voor zowel beginnende als ervaren tuiniers die graag hun eigen theetuin willen creëren:

  • Citroenmelisse: Citroenmelisse biedt een verfrissende citroensmaak met een subtiele zoetheid. Het heeft een zachte, citrusachtige aroma dat zowel verkwikkend als kalmerend kan zijn.
  • Citroenverbena: Citroenverbena staat bekend om zijn intense citroenaroma dat je tegemoet komt zodra je de bladeren aanraakt. Het biedt een zeer aromatische en krachtige citroensmaak die diep en verfrissend is.
  • Marokkaanse munt: Marokkaanse munt heeft een verfrissende, scherpe muntsmaak. Het heeft een lichte zoetheid en een verkoelende effect op de mond. Deze muntsoort is perfect voor het maken van verse muntthee.
  • Dropplant (Foeniculum): Dropplant heeft een anijsachtige smaak die doet denken aan zoethout. Het biedt een zoete en kruidige smaak die zeer kenmerkend is voor dit kruid.
  • Echte salie (Berggarten): Echte salie heeft een krachtige, aardse smaak met een lichte bitterheid. Het biedt een unieke combinatie van kruidigheid en aardse tonen die goed samengaan in kruideninfusies en kruidentheeën.
  • theeplanten-kruidenplanten-kweken-welke-soorten

    Bereiding

    Mijn manier om thee te maken van kruiden uit mijn eigen tuin begint met het oogsten van verse kruiden zoals citroenmelisse en munt. Nadat ik de bladeren en bloemen voorzichtig heb afgespoeld onder koud water, breng ik water aan de kook in een waterkoker. Voor kruiden zoals munt en dropplant gebruik ik net gekookt water, terwijl ik voor delicate kruiden zoals citroenmelisse het water iets laat afkoelen.

    Ik bereid de kruiden door ze voorzichtig te hakken om hun smaken vrij te maken. Daarna plaats ik de kruiden in een theepot of theeglas en giet ik het hete water eroverheen. Ik laat de kruiden ongeveer 5-10 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk ik de smaak wil hebben.

    Om de smaak nog verder te verbeteren, voeg ik soms een schijfje citroen toe voor een verfrissende citrusnoot. 's Avonds voeg ik vaak een lepel honing toe voor een zachtere, zoetere smaak. Op deze manier geniet ik op elk moment van de dag van mijn zelfgemaakte kruidenthee, rechtstreeks uit mijn eigen tuin, met alle natuurlijke smaken en gezonde voordelen behouden. Simpel maar erg lekker en gezond!

    ** Een belangrijke tip: gebruik nooit onkruidverdelgers of insecticiden. Hiermee vergiftig je niet alleen nuttige insecten, maar ook jezelf!

    Makkelijke theeplanten biologisch geplukt uit eigen tuin

    Ik ben dol op deze kruidenplanten omdat ze zo gemakkelijk te kweken zijn in je eigen tuin en een breed scala aan thee-smaken bieden. Zodra ik begon met kweken, raakte ik steeds meer gefascineerd door het verbeteren van smaken en het experimenteren met blends. Voor wie echt avontuurlijk is, raad ik aan om op een warme zomerdag eens een verfrissende ijsthee te proberen maken.

    Ik wens je veel succes en deel gerust jouw ervaringen met me!


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Afbeelding bij Lekker van eigen land op de BBQ
    Eten uit eigen tuin

    Lekker van eigen land op de BBQ

    Wat je allemaal kan doen op de BBQ met gewassen uit jen eigen tuin. Jammie Jammie


    Afbeelding bij Bradertjes
    Eten uit eigen tuin

    Bradertjes

    De oogst van eigen piepers geeft vaak ook krieltjes. Oudhollands gebruik om deze in de schil te braden. de Bradertjes


    Afbeelding bij Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken
    Eten uit eigen tuin

    Groene thee uit eigen tuin: 5 makkelijke planten om zelf te kweken

    Wil je genieten van gezonde, biologische thee uit je eigen tuin? In dit artikel ontdek je vijf gemakkelijk te kweken kruidenplanten die perfect zijn voor het maken van je eigen groene thee.


    Door Mellisa

    Afbeelding bij Gezonde voeding onder je voeten
    Eten uit eigen tuin

    Gezonde voeding onder je voeten

    Wildplukken leren In de meeste tuinen is een groot deel van de wilde planten als onkruid te vinden die van oorsprong in de omgeving groeien. Ook in groenstroken, moestuinen en natuurgebieden is van alles te vinden. Veel van deze planten zijn eetbaar, weet jij welke?


    Afbeelding bij Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase
    Eten uit eigen tuin

    Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

    Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


    Door Mellisa

    Afbeelding bij Spinaziesoep met daslook
    Eten uit eigen tuin

    Spinaziesoep met daslook

    Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


    Door Lynda

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox