Basilicum kweken in potten


Afbeelding bij Basilicum kweken in potten


Basilicum kweken in potten en dan ook nog in leven houden is voor veel mensen een probleem maar na jaren basilicum zaaien kan ik je nu vertellen hoe ik er succes mee heb en hoe ik dus de hele zomer kan genieten van verse basilicum uit de tuin.

De baslilicum die je in de supermarkt kopt is vaak niet lang levend te houden en als hij een weekje of 2 staat dan zakt hij in en kwijnt weg. Dat komt omdat die basilicum gekweekt is voor eenmalig gebruik en zodra zijn voeding en ruimte op is dan geeft hij ineens de geest. Als je zelf basilicum zaait dan kun je met zon plantje wel het hele seizoen doen!

Het verschil begint al bij de soort. In de supermarkt zie je eigenlijk altijd de "normale" grootbladige basilicum. Dit is een herkenbaar soort want als je aan basilicum denkt dan ziet bijna iedereen die soort voor zich. Deze soort is ook nu net de gevoelligste soort en zakt al in als het te koud, te nat, te droog is en zeker als er een drup water op komt. Gelukkig zijn er ook andere soorten die in ons klimaat beter willen.

Griekse basilicum,

De griekse pot basilicum zet ik zelf graag in mijn tuin omdat hij enorm makkelijk is. Ook Groeit het vanzelf in mooie dikke bossen die je niet hoeft te toppen maar helemaal zelf zo vormen. De smaak komt dichtbij de "normale" grootbladige maar je poot hem en je hebt er geen omkijken meer naar. Zelfs al regent het 2 week dan heb je erna nog steeds mooie verse bassilicum. Het blad is iets anders van vorm maar als je het verwerkt dan vind je hiet niets an weer.

Thaise basilicum,

Deze soort smaakt iets anders dan je gewend bent van bassilicum maar combineert toch heerlijk in ale gerechten waat je basilicum in doet. Het grote verschil is wel de kleur want deze soort is rood tot donker paars en kleurt dus ook mooi in het eten.

Het zaaien van bacilicum in pot,

Het zaaien begint een dag van tevoren want ik zet altijd eerst de potjes een nacht in het water. Basilicum wil goed vochtig zitten en in de natte aarde staan ze er zo. Ook kies ik daarom voor een kist met een dichte bodem om ze in te zetten zodat ze altijd in een laagje water kunnen staan. Let er wel op dat de potjes ook op temteratuur zijn want als ze te koud zijn dan komt er niets op van het zaad.

Ik maak eerst de grond even los in de potjes en zaai de basilicum over de pot. 1 zakje is meer dan genoeg voor een kist vol potjes dus zaai ze niet te vol. Als het zaad goed verdeeld is dan druk je het licht aan en doe je en dun laagje potgrond over de gezaaide potjes. Niet teveel want het zaadje moet zo diep als dat het zaadje dik is.

Dan is het afwachten en over 1 a 2 week zul je de eerste plantjes boven zien komen. Hou de plantjes dan goed warm en zorg er voor dat je altijd van onder water geeft. Ookal groeit de griekse potbacilicum gewoon door als er water op komt heeft hij toch liever water van onder en niet op het blad. De thaise en de grootbladige kun je op 2 bladen hoogte toppen voor vertakking zodat je mooie volle bossen krijgt.

Als je deze stappen violgt dan zul je de hele zomer kunnen genieten van je eigen gekweekte basilicum.

Heb je nog vragen over het zaaien? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  Moestuinieren met Ronald

Facebook:  Moestuinieren met Ronald

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn YouTube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
jo stassen Avatar

jo stassen 1 jaar geleden
leuke video's en tips top !


Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox