Echt inheemse groentes, fruit en noten.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.


Wat is nu daadwerkelijk Hollands voedsel van origine.

De “oorspronkelijke” bewoners van de delta der Lage Landen, de Germanen en de Galliërs, teelden volgens de Romeinse overlevering op zeer beperkte schaal wat wilde granen, voornamelijk voor bier en groente als kool, rapen, wilde peentjes en ook nog peulvruchten waaronder de erwt, de linze en de voorloper van de huidige tuinboon. De maaltijd bestond verder uit wat (kruiden)soep met gejaagd wild, gedroogd vlees, gevogelte en ook nog als het te oogsten was fruit: Diverse soorten bessen als ze er waren wilde appels, peren, hazel- en beukennootjes, dit alles werd dan verzameld.

En toen kwamen die Romeinen.

Zij verrijkten nadat ze hier waren neergestreken het palet met andere graansoorten, druiven, meer soorten rapen, knollen, waaronder de pastinaak )(belangrijk ingrediënt in de diverse hutspotten en meerdere koolsoorten. Er zijn bronnen die vermelden dat de prei, ui en knoflook ook door de Romeinen tot ons zijn gekomen. Ook verrijkten ze de inheemse keuken met meegebrachte en vanaf dat moment ook geteelde kruiden, bonenkruid, dille, look, koriander mosterd en tijm.De boomgaard werd uitgebreid met meerdere soorten appels, peren en nieuwe varianten als kweepeer, pruimen en meerdere soorten kersen.

De 16e eeuw.

Tot aan de ontdekking van Amerika kwamen er eigenlijk niet veel gewassen bij en ook de aardappel, de tomaat etc. die daar vandaan naar Europa zijn gekomen, waren niet echt direct daarna in onze omgeving een bekend verschijnsel. Ook andere al wel bekende groentes, fruit en kruiden bij de Grieken en Romeinen zoals bijvoorbeeld broccoli werden pas in de 16e eeuw door de Italianen geïntroduceerd in de rest van Europa en eigenlijk pas zeer recent (1979) begon het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen de teelt van broccoli in Nederland te stimuleren. Wist je dat waarschijnlijk de bloemkool uit de broccoli is ontwikkeld, dus broccoli was er voor de bloemkool.
We lusten er wel soep van.

Een typisch “Nederlands” gerecht dan, de erwtensoep, jammer, die was al bekend bij de Grieken en daarvoor al vele eeuwen in Azië bereid. Dus hoe echt authentiek, inheems Nederlands is ons nationale gerecht dan? Boerenkool dan? Wel die komt ook uit Turkije en Griekenland. Rond 600 voor Christus werd boerenkool al wel naar Europa gebracht door Keltische nomaden.

VOC

Pas aan het eind achttiende eeuw worden specerijen uit Indonesië bekender in de Nederlandse keuken. Rode kool met kruidnagel of bloemkool met nootmuskaat staan dan ook pas sinds die tijd op ons menu.Ook andijvie wat vaak als echt authentiek Nederlands wordt geduid is dat dus niet en afkomstig uit het middellandse zeegebied wordt verondersteld alhoewel anderen het houden op China als land van herkomst. Dus stamppot andijvie is ook niet echt authentiek Nederlands. Hutspot ontdekten we van de Spanjaarden bij het ontzet van Leiden. Ook de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China.Zo zie je maar weer.


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Guus Coppus Avatar

Guus Coppus 2 maanden geleden
Ook zijn wij bezig bij Openlucht Museum de Locht in Horst-Melderslo met de zoektocht naar Voedsel, kleding en onderdak door de eeuwen heen. In het museum staat ook een originele nagebouwde boerderij van 800 jaar geleden met tuinen en andere voedselvoorzieningen.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


Afbeelding bij Patisson een nichtje van .........
Moestuinen

Patisson een nichtje van .........

Een bijzondere variant van de courgette/pompoen ook wel de Turkse Pompoen genoemd


Afbeelding bij Een moestuin beginnen in maart
Moestuinen

Een moestuin beginnen in maart

Maart is een perfecte maand om je moestuin te gaan beginnen! Start nu en geniet nog dit jaar van je eigen oogst.


Door Feggies

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox