Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels

24 Mar 2023 in Tuinmedia

Door Tuindingen

Afbeelding bij Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels


Moeras en stinzentuin van Wim Baas

Veel stinzenplanten, hoofdzakelijk knol-, bol- en wortelstokgewassen, zijn oorspronkelijk afkomstig uit bossen en bergweiden in Midden- en Zuidoost Europa. Met inheemse begeleiders vormen stinzenplanten een ecologische eenheid die in Nederland alleen kan overleven dankzij de specifieke eigenschappen van het "stinzenplanten milieu": een relatief warme, voedselrijke, vaak kalk- en humusrijke leemachtige bodem met een losse structuur. Een milieu waar de mens een handje bij geholpen heeft.

De natuurrijke, ecologisch beheerde ‘Moeras- en Stinzenplantentuin’ ligt aan de rand van het SBB-natuurreservaat ‘De Westbroekse Zodden’. Het moerasgedeelte van de educatieve tuin is dan ook grotendeels natuurlijk. Op een brede, niet-verveende voormalige veenweide zijn sinds 1992 diverse biotopen aangelegd: een voedselarm veenmoeras, een heldere veenvijver en diverse biotopen voor stinzenplanten. In de ‘stinzenplantenbiotopen’ zijn tientallen vrachten klei, kalkhoudend puin, zand, schelpengruis en natuursteen verwerkt. Door keermuren en taluds tot ca. 3 m hoog ontstonden veel gradiënten die aan vrijwel alle stinzenplanten groeimogelijkheden bieden. Naast inheemse moerasplanten en stinzenplanten staan in de tuin ook bijzondere niet-inheemse bomen, heesters, moeras- en bosplanten.

Planten, mieren en schimmels zijn een driehoek die van essentieel belang is voor ons voortbestaan.

Moeras- en Stinzenplantentuin van Wim Baas bezoeken

Adresgegevens:
Kerkdijk, 126 
3615 BJ Westbroek
Utrecht

Openstelling: Toegang vrij elke laatste zaterdag van februari t/m september tussen 10.00 - 17:00 uur 
Tevens tweede zaterdag van maart (hoofdbloei stinzenplanten) en van juni (hoofdbloei wilde orchideen).

Faciliteiten: Rondleidingen mogelijk na afspraak met de eigenaar.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Dani Avatar

Dani 1 jaar geleden
Wat een heerlijke tuin en dat van die schimmels en mieren bij stinzenplanten wist ik niet.


Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
Het is zeker interessant om meer te leren over de symbiotische relaties tussen planten en andere organismen, zoals mieren en schimmels. Het is fascinerend om te zien hoe deze organismen samenwerken om elkaar te helpen overleven in de natuurlijke wereld. En een tuin met stinzenplanten kan daarom niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook een levendige omgeving bieden waarin deze interessante interacties kunnen plaatsvinden.


Tuinmedia

Gardenersworld 2024 - aflevering 7 | zelfgezaaide zaailingen verzamelen naar nieuwste dahlia en ontwerpconcepten en plantenselecties

Ontdek de wereld van tuinieren met bestuivers, heilzame planten en dahlia-creaties, terwijl we een kijkje nemen in volkstuinen en kweekruimtes met inspirerende plantenselecties.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners' World 2024 aflevering 7 | Duurzaam tuinieren: van bosranden tot groene buitenruimtes

In deze aflevering van Gardeners' World concentreert Adam Frost zich op het verbeteren van een bosrand en zijn moestuin. Frances Tophill onderzoekt de Willows-tuin in Buckinghamshire, terwijl Rekha Mistry bijdraagt aan duurzaam tuinieren. Een narcis-expert uit Manchester deelt zijn levenswerk. We kijken mee hoe een echtpaar hun balkon hebben omgebouwd tot een weelderig groene buitenruimte. Ook zien we het integreren van kruidentuinieren, het kweken en oogsten van verschillende kruiden.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners' World 2024 Aflevering 6 terugkijken | praktische tuintips en inspiratie voor zomerse tuinavonturen!

Verrijk je tuinplezier met deskundige tips van Monty Don, een reis naar Dublin met Adam Frost, een tulpententoonstelling in Arundel Castle, gratis planten delen met Carol Klein, en meer inspirerende tuinverhalen voor tuinliefhebbers van alle niveaus


Door Roel

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 5 | Een bewijs van de transformerende kracht van tuinieren.

Ontdek een wereld van betovering en schoonheid in Gardeners World 2024 Aflevering 5. Monty Don creëert een aromatische oase, terwijl Toby Buckland ons meeneemt naar het lentewonderland van The Vann Garden. Sue Kent verrast met een vurig spektakel in haar ‘hot border’, terwijl we worden betoverd door de ruige schoonheid van Patrick Gale's kusttuin in Cornwall. Laat je inspireren door de harmonie van kleuren, geuren en creativiteit, en ontdek de transformerende kracht van tuinieren.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 4 – viert de diversiteit van tuinieren in al zijn vormen.

De vierde aflevering van Gardeners World 2024 neemt ons mee naar een kleurrijke wereld van tuinen ontwakend uit de winter. Van Adam Frost's ontwerptactieken tot Joe Swift's ontmoeting met gepassioneerde tuinders in Birmingham, en van de artistieke pracht van Charleston tot het doorzettingsvermogen van een echtpaar in West Yorkshire, deze aflevering viert de diversiteit van tuinieren en de schoonheid van de natuurlijke wereld


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 3

Ontdek de wereld van tuinieren in Gardeners World. Tuinrenovaties met Monty Don en strategisch planten van gewassen. Verken historische tuinen, duik in de wereld van kamerplanten en krijg een kijkje achter de schermen van het ontwerpen van tuinen.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox