Onderzoek 2024: tuinplanten nog steeds besmet met dodelijke pesticiden

30 May 2024 in Tuinmedia

Door Jan de B

Afbeelding bij Onderzoek 2024: tuinplanten nog steeds besmet met dodelijke pesticiden


Na 8 jaren Ambities van de Tuinbranche Nederland zijn tuinplanten nog steeds met cocktails en verboden pesticiden besmet, die voor insecten dodelijk zijn.

Zoals in alle voorafgaande onderzoeken van PAN-NL van sierteelt producten, zijn ook in 2024 weer veel en ook verboden pesticiden gevonden: van de 14 onderzochte tuinplanten zijn 40 verschillende bestrijdingsmiddelen, inclusief 6 omzettingsproducten

aangetroffen en in 3 planten verboden middelen. In de lavendula van Welkoop en Intratuin de verboden pesticiden imidacloprid en hexazinone; daarnaast in de dianthus (anjer) van Intratuin het verboden middel indoxacarb.

In de 14 onderzochte 14 tuinplanten Van de aangetroffen stoffen heeft 47,5% een insecticide werking, 50% een fungicide werking en 2,5% een herbicide werking.

In deze steekproef zijn 79% van de onderzochte planten met 1 tot 8 verschillende insecticiden, inclusief metabolieten besmet. Insecticiden hebben het doel om insecten te doden. In totaal zijn in de 14 tuinplanten 13 verschillende insecticiden, inclusief omzettingsproducten, gevonden. In 50% van de monsters is flonicamid, een insecticide tegen zuigende insecten zoals bladluizen, trips en witte vlieg gevonden. Het middel verspreidt zich door de hele plant en is giftig voor vele niet-doel insecten. In 21% van de monsters het zeer giftige flupyradifurone aangetroffen. Dit middel verspreidt zich door de hele plant en is voor alle insecten giftig.

In totaal zijn van de 40 gevonden stoffen 27 (67,5%) geclassificeerd als insecticide, als KvV of als een HHP. Dit betekent, dat twee derde van de gevonden stoffen gevaarlijk zijn voor mens en /of natuur (insecten).

De in Nederland geteelde lavendel van Praxis spant de kroon met 20 verschillende stoffen.

PAN-NL concludeert dat de gangbare tuinsector tuinplanten produceert die voor insecten een bedreiging zijn en daarmee mede verantwoordelijk is voor de teruggang van insecten.

PAN-NL adviseert met klem de consument en gemeenten om op het balkon, in tuinen en openbaar groen alleen planten te planten die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.


Lees hier het volledige onderzoeksrapport

👉  https://www.pan-netherlands.org/wp-content/uploads/2024/05/onderzoeksrapport.pdf?


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinmedia

Gardenersworld 2024 - aflevering 7 | zelfgezaaide zaailingen verzamelen naar nieuwste dahlia en ontwerpconcepten en plantenselecties

Ontdek de wereld van tuinieren met bestuivers, heilzame planten en dahlia-creaties, terwijl we een kijkje nemen in volkstuinen en kweekruimtes met inspirerende plantenselecties.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners' World 2024 aflevering 7 | Duurzaam tuinieren: van bosranden tot groene buitenruimtes

In deze aflevering van Gardeners' World concentreert Adam Frost zich op het verbeteren van een bosrand en zijn moestuin. Frances Tophill onderzoekt de Willows-tuin in Buckinghamshire, terwijl Rekha Mistry bijdraagt aan duurzaam tuinieren. Een narcis-expert uit Manchester deelt zijn levenswerk. We kijken mee hoe een echtpaar hun balkon hebben omgebouwd tot een weelderig groene buitenruimte. Ook zien we het integreren van kruidentuinieren, het kweken en oogsten van verschillende kruiden.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners' World 2024 Aflevering 6 terugkijken | praktische tuintips en inspiratie voor zomerse tuinavonturen!

Verrijk je tuinplezier met deskundige tips van Monty Don, een reis naar Dublin met Adam Frost, een tulpententoonstelling in Arundel Castle, gratis planten delen met Carol Klein, en meer inspirerende tuinverhalen voor tuinliefhebbers van alle niveaus


Door Roel

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 5 | Een bewijs van de transformerende kracht van tuinieren.

Ontdek een wereld van betovering en schoonheid in Gardeners World 2024 Aflevering 5. Monty Don creëert een aromatische oase, terwijl Toby Buckland ons meeneemt naar het lentewonderland van The Vann Garden. Sue Kent verrast met een vurig spektakel in haar ‘hot border’, terwijl we worden betoverd door de ruige schoonheid van Patrick Gale's kusttuin in Cornwall. Laat je inspireren door de harmonie van kleuren, geuren en creativiteit, en ontdek de transformerende kracht van tuinieren.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 4 – viert de diversiteit van tuinieren in al zijn vormen.

De vierde aflevering van Gardeners World 2024 neemt ons mee naar een kleurrijke wereld van tuinen ontwakend uit de winter. Van Adam Frost's ontwerptactieken tot Joe Swift's ontmoeting met gepassioneerde tuinders in Birmingham, en van de artistieke pracht van Charleston tot het doorzettingsvermogen van een echtpaar in West Yorkshire, deze aflevering viert de diversiteit van tuinieren en de schoonheid van de natuurlijke wereld


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 3

Ontdek de wereld van tuinieren in Gardeners World. Tuinrenovaties met Monty Don en strategisch planten van gewassen. Verken historische tuinen, duik in de wereld van kamerplanten en krijg een kijkje achter de schermen van het ontwerpen van tuinen.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox