Berkheya / Afrikaanse distel


Door tuin.fr.grEen van die planten die je zelden ziet omdat de naam vaak afschrikt, is de Afrikaanse distel.


Berkheya is een geslacht van bloeiende planten in de asterfamilie, en de subfamilie Carduoideae of distels. Vaste plant met wortelstok. Maar enigszins vorstgevoelig, vooral in combinatie met vocht. 
De wortelstok gaat heel diep. Soms toont de plant zich pas na half mei, begin juni, als je denkt dat ie weggevallen is.

Afrikaanse distel

Berkheya purpurea is een zeer opvallende plant.
Uit de vlakliggende, donkergroene stekelige rozetten rijzen in het voorjaar de al even stekelige 60-70cm lange scheuten omhoog die bezet zijn met donkergroen, distelachtig blad en trossen wit met zacht mauve-blauwe bloemen en een donkerpurper hart.
De bloei start meestal in juni en gaat door tot september.  


Plantvoorschriften algemeen
Hoewel dit soort oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, zijn de planten voldoende winterhard in ons klimaat. s' Winters beschermen tegen de vorst is meestal noodzakelijk.
De plant groeit best op een zonnige, warme plaats.
Kan een paar jaar duren voor de plant op z'n mooist is.
 
Zaaien: jaarrond in zaaibakje, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22̊ C), vervolgens een koudeperiode geven in bv de koelkast (+4̊ C) voor 4-6 weken, vervolgens weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur, waarna kieming zal volgen. Het zaad kiemt gedurende een langere kiemperiode. In de volle grond zaaien kan ook, dan gewoon de winter erover laten komen, kieming vindt in het voorjaar plaats.


Onderhoud
Uitgebloeide bloemen verwijderen.
   


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marie Mul Avatar

Marie Mul 3 jaar geleden
Wat een plaatje Roel, die zou ik best in m'n tuin willen. Zowel blad als bloem zijn zeer aantrekkelijk!


Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variëteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox