Over de haagwinde en de heermoes


Door Marie MulLees ook mijn vorige blog: van spitsuur in de tuin tot blote grond

Van linke soep tot slakken met tarzangedrag
Wij tuinmensen weten natuurlijk als geen ander hoe je ons in een mum van tijd de gordijnen in kunt jagen. Ik hoef maar twee woorden te noemen en we zijn meteen alert en tot  de tanden toe bewapend.

Haagwinde  en Heermoes
Terwijl ik dit opschrijf zie ik jullie al met je hoofd knikken en een zorgelijke uitdrukking verschijnt op je gezicht. Het is die ene grote gemene deler die onmacht heet en ons bij tijd en wijle tot wanhoop drijft omdat zo’n ieniemienie-worteltje het weer van ons gaat winnen. Laat ik maar meteen beginnen bij de eerste, want die is wat mij betreft de ergste.
 

De haagwinde of de Convolvulus sepium, zoals haar Latijnse naam luidt, is een geniepige, sluwe dame. Ondergronds start ze met meterslange witte wortels die op spaghetti lijken en  misschien is die gelijkenis nog wel het meest sympathieke aan haar. Volkomen onschuldig steekt ze met 2 kleine blaadjes haar neus boven de grond, maarrrr…….. eenmaal boven neemt ze een enorme spurt om de top te bereiken. Daarbij schroomt ze niet om het met een ieder aan te pappen die in haar buurt komt. Ze vlijt zich tegen de buren aan, grijpt ze ongevraagd vast, omstrengelt ze met dikke lussen en dan is er geen ontkomen meer aan: ze worden bijna gewurgd als niet een hand met een vlijmscherpe snoeischaar daar onmiddellijk korte metten mee maakt. En waag het niet haar uit de grond te trekken en één millimeter wortel over het hoofd te zien. Ze zet het je betaald en komt in 100-voud terug. Omdat het mij al eerder was opgevallen dat zij volkomen gaaf en ongeschonden stond te groeien en bloeien, zonder enig gaatje aan blad of bloem, verdacht ik haar ervan dat zij met de slakken in mijn tuin een stille afspraak had gemaakt. Zoiets van: als je niet aan mij gaat knabbelen, bied ik je via mijn ranken onbeperkte toegang tot de meest malse en jonge dahliaknoppen die op dit veld staan. Nou, dat hoef je een slak natuurlijk geen twee keer te zeggen. Die begint zich onmiddellijk als een Tarzan te gedragen .

Deze  slak uit mijn tuin heeft even model gelopen, terwijl ik hem tekende!
Over de haagwinde en de heermoes

Hij klimt behendig de lianen in en eet zich vervolgens helemaal klem aan mijn dahlia’s. Na soms wekenlange afwezigheid is de ravage bij aankomst in mijn Franse tuin dan ook groot. Ik word verwelkomd door een kluwen van draden die zich om mijn dahlia’s gestrengeld heeft en door slakken die van dikte al waggelend hun weg vervolgen op zoek naar de volgende eetgelegenheid.

Over paardenstaart en een lange adem

Maar nu de heermoes, de Equisetum arvense. Het is een plant uit de paardenstaartfamilie en behoort tot de oudste levende plantensoorten. Zo’n ongeveer 400 miljoen jaar geleden waren het hele hoge bomen van 20 tot 30 meter hoog die in tropische moerassen leefden. Maar het weer veranderde, het werd kouder en de moerassen verdwenen. De groei van de bomen ging toen flink achteruit. Daarna volgde er een drogere, hete periode waardoor er woestijnen gevormd werden. De heermoes stierf bijna uit, slechts een aantal familieleden overleefden deze periode. Maar wat betekent eigenlijk die aanwezigheid van zoveel heermoes? Het is een aanwijzing dat je bodem verarmd is en te weinig mineralen bevat. De heermoes met z’n lange wortels haalt die mineralen metersdiep uit de grond en daar kunnen wij weer ons voordeel mee doen want inmiddels zitten die uitgetrokken planten boordevol mineralen. Zelf laat ik ze een poosje indrogen, knip ze fijn en maak er gier (tuinthee) van, die ik daarna weer gebruik als vloeibare tuinmest. Je kunt het ook gebruiken om schimmels en luizen mee te bestrijden. Heermoes is DE  grote leverancier van kiezelzuur, silicium. Een element dat ervoor zorgt dat planten beter groeien, dat hun celwanden steviger worden en daardoor beter bestand zijn tegen sommige plantenziekten. Hij behoort tot de oudste planten ter wereld en laat zich niet zomaar de nek omdraaien.

haagwinde,heermoes,bestrijden,verwijderen,tips

Hij heeft miljoenen jaren lang allerlei weersveranderingen en natuurrampen overleefd en is immuun voor luizen,  kevers en ander onzalig gespuis. Hij is daardoor niet alleen beresterk geworden maar heeft ondertussen ook een weerstand opgebouwd van heb-ik-jou-daar. Om van hem verlost te raken moet je over een hele lange adem beschikken. Regelmatig de plant uittrekken, lijkt op het eerste gezicht geen optie, want hij steekt elke keer weer de kop op. Blijf toch maar volharden want uiteindelijk put je hem uit. Hij moet namelijk elke keer weer nieuwe planten aanmaken,  dat kost niet alleen energie maar het zal hem ook verzwakken en op den duur de das omdoen.  Of je gaat over tot het gebruik van lavameel of kalk. Heermoes is een zuurminnende plant en dan is kalk taboe voor hem. Wel even opletten dat je het ook precies bij de heermoes doet,  want anders gaan andere zuurminnende planten in die omgeving ook ter ziele. Ook voor de mens is heermoes een heilzame plant. In de homeopathie wordt hij gebruikt bij pijnen tegen reuma, jicht, artrose, artritis en zenuwpijnen. Helpt ook nog tegen nier- en blaasziekten.

Om deze soep niet al te lang te maken ga ik in mijn volgende blog (no.7) het hebben over het  derde lastige onkruid, HET ZEVENBLAD.  Tot de volgende soep!

Lees mijn volgende blog: zevenblad bestrijden of opeten (klik hier) 

Tuintips, haagwinde, heermoes, bestrijden, verwijderen, voorkomen

 

 • Ontwerpt tuinen voor particuliere en zakelijke klanten
 • Auteur en illustrator van het boek 'Applaus voor de Dahlia'
  uitgegeven in samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden
 • Illustraties gemaakt voor de tijdschriften Groei & Bloei, Tuinieren en Seasons,
  maar ook voor het TV-programma 'Per seconde wijzer'
 • Ontwerpt stoffen en behang
 • Maakt beelden en poppen van papier-maché
 • Last but not least ben ik ook een gepassioneerd tuinierster
   

Ben je nu al nieuwsgierig? Bezoek mijn website www.colourandpencil.eu. Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen? Stuur een e-mail naar info@colourandpencil.eu en ik stuur je zo snel mogelijk een berichtje! 


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Han Vermaat Avatar

Han Vermaat 1 jaar geleden
Jammer dat je geen onderscheid maakt tussen naaktslakken en huisjesslakken. Wat je tekent is een gewone tuinslak (aardig dat deze even model wilde lopen), en deze is juist nuttig. Hij eet voornamelijk brandnetels, boterbloemen en plantaardig afval (zie https://home.hccnet.nl/pm.jansen/animals/tuinslak.htm, https://buitenleven.nl/nuttige-slakken/, https://www.biogroei.nl/plagen/slakken, https://marcsiepman.nl/artikel/ode-aan-de-slak/, https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/195049-de-gewone-tuinslak-is-een-landslak-en-een-huisjesslak.html, https://annetanne.be/kruidenklets/2011/04/04/cepaea-nemoralis/) en zal jouw dahlia's met rust laten. Deze zullen waarschijnlijk worden opgegeten door naaktslakken. Dahlia's zijn pas in 1872 in Nederland geïntroduceerd en zijn dus uitheemse planten. Uitheemse planten zijn van nature minder beschermd tegen inheemse 'plagen' als slakken.


Marie Mul Avatar

Marie Mul 1 jaar geleden
Dank voor je aanvullende informatie. Deze slak woont in mijn tuin in Frankrijk, daar heb ik veel last van huisjesslakken die veel tussen mijn dahlia's zaten.


Hansjepansje Avatar

Hansjepansje 1 jaar geleden
Heerlijk leesvoer, ik beleef er veel plezier aan! Dank je wel :-)
Maar wat doe je nu uitendelijk aan die ellendige haagwinde? Schrijf je daar nog eens wat over?


Afbeelding bij Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken
Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Afbeelding bij Nieuw: Rood siergrassen soort.
Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Afbeelding bij Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!
Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Afbeelding bij Hortensia soorten die lang bloeien
Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Akelei een echte tuinnomade
Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox