De solo-, bolknoflook




Nieuw voor mij

Van de week voor het eerst gehoord van deze knoflook en op zoek gegaan naar informatie. Wat ik heb gevonden is: Deze knoflook heeft slechts één teentje, onder een wit met paars gestreept velletje. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.

Enkelvoudig

Okay slechts één teentje, hoe je die dan gaat vermeerderen is de eerste vraag die bij opkomt maar dan lees ik daar ook: Het telen van deze knoflook. Breek de knoflookbol op in losse teentjes en plant de grote tenen met de platte kant naar onderen. Zorg dat de puntige bovenkant 2,5 centimeter onder het grondoppervlak komt. Poot je knoflookteentjes met zo'n 15 centimeter tussenruimte en zo'n 30 centimeter tussen de rijen.

Vermeerderen

Wat ik dan weer niet begrijp is, als deze knoflooksoort slechts een teentje heeft hoe kan ik dan de bol in verschillende teentjes splitsen? En dan zoek ik verder en vind dan dit: Een solo knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Het verschil met de andere knofloken is dat knoflook niet bestaat uit "rokken", maar is opgebouwd uit verschillende kleine "teentjes" die samen een bol vormen, verpakt in een papierachtig omhulsel.

Ik begrijp het nog niet helemaal

Dat zou dan weer een hoop verklaren. Het is dus als ik het goed begrijp, een knoflookvariant met dus wel meerdere teentjes, echter met het verschil, de verpakking, de schil. Bij een solo knoflookbol zijn de individuele teentjes zelf zonder schil. Ergens anders word die toch weer omschreven als: Deze knoflook bestaat uit een grote teen, een soort klein uitje, dat is tevens het grote voordeel want daardoor is deze soort knoflook erg makkelijk in gebruik en dat brengt mijn verwarring weer terug.

En dan

De smaak van deze solo knoflook komt aardig overeen met de gedroogde variant wordt gezegd. Qua formaat, uiterlijk en structuur wijkt deze singleknoflook echter wel af. Wat schuil gaat onder het wit met paars gestreepte huidje, is één enkele teen. Maar eens gaan zoeken waar ik die bol-, solo Chinese knoflook kan verkrijgen, wie weet wel bij de persoon waar ik mee in gesprek raakte over deze solo, bolvariant en dan maar door midden snijden, op water zetten, proberen en zelf ervaren.


Hoe verkrijg ik deze variant

Anders eventueel bestellen: Bijvoorbeeld de biologische `Solo Clove Garlic` die in de bergachtige omgeving van Yunnan provincie in China groeit. Dit product wordt zonder bestrijdingsmiddelen geteeld. De tenen zijn 3 tot 3,5 cm groot. ze worden geleverd in een papier zak. gewicht 250 gram. Heeft u zelf ervaring met en/of kennis van deze bolvariant wat betreft telen dan hoor ik dat graag van u via een reactie op dit bericht. Bij voorbaat dank alvast.


Eureka

En nu ik ze heb gekregen is het me duidelijk geworden. Geen echte tenen maar ook niet helemaal als een ui (een geheel). Zie afbeeldingen ter verduidelijking. Nu nog zien dat ik ze aan de gang krijgen als teelt. Dinsdag de 26e of woensdag de 27e maart (wortel zaai dag) ga ik ze op water zetten om wortels te krijgen.


Wil je meer lezen over het reilen en zelen van bij ons, lees mijn Facebook pagina

Eerdere Blogs van Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marian Van der burg Avatar

Marian Van der burg 9 maanden geleden
Ik ben ook benieuwd hoe dat gaat en eruit ziet.ik gebruik deze knoflook ook in de keuken .
Ik ga ze ook zetten .😁dank je voor je info
Groetjes Marian


Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox