De moestuin in Februari

31 Jan 2024 in Moestuinen
Afbeelding bij De moestuin in Februari


Kan je al aan de gang in februari?

Daar zijn de meningen zoals bij bijna alle onderwerpen, topics behoorlijk over verdeeld. De één zweert bij alles vroeg zaaien, zetten eventueel met de nodige hulpmiddelen en andere daarentegen zeggen zeker niet voor half, eind februari, of nog later.En weet je dan speelt ook nog in mee waar je woont, in het Oosten. midden of de kust in België of Nederland en wie weet wel in de Ardennen, oftewel wat gaat het weer in jouw regio waarschijnlijk doenHeb je een goed verlichte, warme plaats, binnen of ga je voor een in een kweekbak in de vensterbank, de schuur, in de kas et cetera, et cetera.

Dus.

Oftewel er is geen vaste procedure, agenda, kalender voor wat wel kan en wat niet. Daarom staan er achterop de zakjes zaad ook vaak een langere periode ingekleurd wanneer je kan zaaien etc. Wees je alleen bewust van wat je doe doet en zorg voor de binnen jouw mogelijkheden ideale omstandigheden. Hoeveel warmte heb je beschikbaar, de duur van het licht, let op de kiemtemperatuur en de juiste zaai zaaibodem.

Echt nog helemaal niets?

Wat je in elk geval wel kan doen in februari is je tuin helemaal klaar maken voor het seizoen dat eraan komt. Ook dit jaar ga ik weer zoveel mogelijk zaaien, poten naar de maanzaaikalender van Maria Thun.

Maria Thun.

Wat ik in elk geval doe als ik iets ga zaaien, poten, is kijken in de zaaikalender van Maria Thun en als het kan houd ik me daar dan aan. Dat is die voor Februari 2024

- Bloemdagen: de 3e, de 11e, de 19e en de 20e. Dit gaat om alle gewassen waar we de bloem van eten zoals artisjok, bloemkool en broccoli en kruiden: dille, kervel, basilicum, komkommerkruid en venkel.

- Bladdagen: de 4e en de 5e, de 12e en de 21e en 22e. Deze groep omvat: andijvie, sla, spinazie, snijbiet, meerdere koolsoorten ook de spruitjes, rabarber, koolrabi en witlof de tweede stap

- Vruchtdagen: de 6e t/m de 8e, de 15e, en de 23e t/m de 25e Hieronder rangschikken we alles wat we telen waar we de vruchten van eten: Augurk, alle bonen, doperwten, kapucijners, komkommer, mais, paprika, tomaat, peulvruchten, pompoenen, Spaanse pepers en tuinbonen

- Worteldagen: de 1e en de 2e, de 8e des middags en de 9e, de 16e t/m de 18e en de 26e t/m de 29e. Hier gaat het om alles waar we de knollen, wortels van eten: Aardappel, bietjes, bospeen en winterwortel, ui, venkel, knoflook, knolselderij, radijs, rammenas, koolraap, koolrabi, witlof (de eerste stap).

Hier van bij ons in Zuidwest Drenthe.

Zelf ga ik, denk ik, de tuinbonen midden februari voor telen in pootpotjes en wie weet ook al vast de doperwten, maar dan praten we denk ik meer over eind februari. Ook de paprika gaat waarschijnlijk in een warme overdekte plek op de vensterbank binnen de zaaigrond in perspotjes. Maar dan heb je het wat mij betreft denk ik wel gehad. Aardappels kan je al eventueel vast in lege eierdoosjes voortrekken (licht en niet te koud).Het beste resultaat verkrijg ik hier door vier weken voor het poten te beginnen op kamertemperatuur. Voordeel is ook dan bij het planten, tenminste als de uitlopers heel blijven ze direct door kunnen groeien. Uitlopers naar boven zodat ze de kortste weg naar het licht hebben.

Als je wilt gokken dan begin je al half/eind februari met bijvoorbeeld 10 aardappels, die je dan rond half/eind maart buiten kan uitpoten en dan oppassen voor eventuele vorst (dan echt wel het gedeelte boven de grond afdekken met stro of aanaarden) zodat je misschien met wat geluk eind juni al kan oogsten, maar dan moet alles wel een beetje mee zitten, zeker hier in Drenthe, aan de kust gaat dat meestal een stuk makkelijker zegt men.

moestuin-in-februari

En nog meer?

Ook kan je binnen vanaf half februari beginnen met het voortrekken van scheuten aan de zoete aardappel.

Plannen, indelen.

Mocht je dat nog niet gedaan hebben dan kan je prima je tuin (op papier) indelen in waar, op welke bed, je van plan bent wat te gaan zaaien, poten of zetten. Ook je huidige zaden, pootgoed inventariseren en wat je nog erbij wilt, bestellen of gaan halen in je (regionale) winkel. Ook kan je (ga ik zeker doen) al vast een voorraad papieren pootpotjes maken van oude kranten, heb er zeker wel weer 200-250 nodig denk ik nu, naast nog vele perspotjes. De bedden klaar maken door kalk of lavameel te strooien, de kas zo nu en dan te bewateren en als je dat nog niet gedaan hebt je druif te snoeien.

Hoe snoeien we druif.

Alhoewel het beste is om je druif in de winter te snoeien, kan het begin februari meestal nog wel, maar het is niet echt optimaal. (Hoe snoeien: De basis van de druivenstruik bestaat uit een paar lange hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee ogen, verdikkingen). Het zijn namelijk die zijtakjes waarop de druif in het voorjaar weer gaat uitlopen. Het meest optimaal is je druif voor de kerst in de juiste vorm te snoeien, doe je het te laat na half februari dan kunnen de takken al gaan bloeden.

moestuin-februari-zaaien-voorbereiden
Maar ik wil gewoon.

Als je het echt niet meer houdt en je betere omstandigheden hebt ga gerust je gang, maar realiseer je wel dat je de natuur en het weer niet helemaal kan afdwingen, wel helpen maar is dat voor jou de moeite en de energie waard? Tis aan jou. Realiseer je wel dat ook in februari, maart, april zelfs tot aan half mei de nachtvorst zeker aan de grond nog best wel voor komt in meer of mindere mate.

In elk geval heel veel plezier en mooie tuindagen gewenst,



Eerdere blogs van Lekker van Eigen land

Wil je meer weten, lezen over het reilen en zeilen van Lekker van Eigen Land kijk dan ook eens op mijn FB pagina


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


Moestuinen

Patisson een nichtje van .........

Een bijzondere variant van de courgette/pompoen ook wel de Turkse Pompoen genoemd


Moestuinen

Een moestuin beginnen in maart

Maart is een perfecte maand om je moestuin te gaan beginnen! Start nu en geniet nog dit jaar van je eigen oogst.


Door Feggies

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox