Laten we eens beginnen met een volkswijsheid
“Maart roert zijn staart. Hiosgtoriek.net: “Net zoals een staart van een koe of paard alle kanten op kan waaien, weet je in maart ook niet altijd wat je qua weer kan verwachten. Of eigenlijk wel: je moet voorbereid zijn op wisselvallig weer.” De maand is genoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand, buienmaand, guldenmaand, windmaand, dorremaand. De koudste dag in maart was in 1971, in Wageningen. Daar zakte het kwik die dag tot een waarde van -18,7 De eerste week van maart 1971 was een hele koude. In 2013 op 5 en 6 maart lagen de temperaturen tussen 15 en 18 graden. Sneeuw is ook mogelijk in maart en niet alleen natte sneeuw. Dus ja het kan alle kanten op.
Het eeuwige dilemma.
Oftewel Is yoghurt om te eten of te drinken? Ook zo’n vraag waarop meerdere antwoorden op mogelijk zijn evenals wat kan ik al zaaien, zetten, voorkiemen in maart. Buiten, binnen, koude bak, kas of in de schuur? Wel/niet verwarmd, genoeg licht etc. etc. En wat is dan wijsheid? Er zijn op het wereldwijde web vrij veel zaaikalenders te vinden. En het staat ook vaak achterop de zaadzakjes en toch is er geen exacte datum waarop je bijvoorbeeld de sla kan zaaien. Dit ook omdat het mede afhankelijk is van de weersverwachting en waar je woont. Aan de kust of in het binnenland of in het oosten van het land, dat wil nog wel eens wat graden schelen zeker in de nacht en de kans op nachtvorst dus.
De overheersende twijfel?.
Maar elk jaar weer de vragen op de “social media” en ga zo maar door. De ratrace, het gek laten maken door resultaten van anderen, geduld kweken en ga zo maar door. Wat doe ik bij Lekker van Eigen Land. Zelf maak ik gebruik van mijn aantekeningen, ervaring, de beschikbare momenten, de weersverwachting langere termijn en herinneringen van de afgelopen jaren en dan daarna voor de invulling op welke dag de maanzaaikalender van Maria Thun.
Wat kan in principe hier in Drenthe al wel in maart gezaaid worden.
In de volle grond: bietjes, diverse soorten sla, radijs, tuinbonenwortel en de winterwortel.
In de schuur, koude kas, in elk geval onder glas: andijvie, , basilicum, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, koolrabi, palmkool, prei, radijs, rucola, rodekool, romanesco, savooiekool, spitskool, spruitjes en diverse slasoorten.
Binnen verwarmd: Aubergine, paprika, pepers en tomaat.
En als ik er aan toe kom en aan denk ik dat eind maart de eerste aardappels in mijn geval de Annabelle (1-2 regels) de grond in gaan. Ze worden momenteel voor gekiemd in de bijkeuken.
Maanzaaikalender van Maria Thun
- Worteldagen: 8-10 maart, 17-18 maart en 27-28 maart.
- Bloemdagen: 1 maart, 9 maart, 17 maart tot en met 19 maart en 28 maart.
- Bladdagen: 2 tot en met 4 maart, 11 maart, 19 maart, 20 en 21 maart en ook de nog 31ste.
- Vruchtdagen 5-7 maart, 15-17 maart en 24-25 maart.
De hoeveelheid daglicht in maart is op de 1e 10 uur en 55 minuten en de 31e al bijna 13 uur. Houdt daar ook rekening mee. Wat de verwachte temperaturen worden kan ik niet en ga ik dan ook niet voorspellen.
In elk geval veel moestuinplezier gewenst in maart
Wil je meer weten of lezen over moe tuinieren volg Lekker van Eigen Land op Facebook
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in