De vraag
Als ik foto’s toon, deel van onze moes-, fruittuin en boomgaard, krijg ik wel eens deze vraag, hoeveel van wat teel je dan?
Exact plannen of gevoel
Mijn antwoord komt dan hierop neer: Ik tracht ongeveer te planten, zaaien wat wij per jaar kunnen wegwerken, consumeren. Het éne jaar levert dat wat meer boerenkool, het andere jaar wat meer bieten etc. etc. Wat we waarschijnlijk niet zelf weg kunnen eten delen we dan uit aan onze kinderen en kennissen. Soms plegen we ook wat ruilhandel en enige jam kunnen we verkopen aan wat liefhebbers. Zelf gebruiken ongeveer 1 pot jam gaat er per 1-2 weken door.
Vaker dezelfde groente maar anders klaar gemaakt
Zo eten we gemiddeld bijvoorbeeld 2 keer in de 3 weken bietjes, de hele zomer 4-5 komkommers per week, 1 keer per week pasta vaak met wat tomaten passata of tomatensoep. 's winters echt wel 2 dagen per week een stamppot. ook wel es preisoep, veel paprika's, als we die hebben, bijvoorbeeld met kip of in een stoofpot en ook regelmatig Hachee, hutspot alsmede 1 keer per 2 weken gemiddeld soms ook per 3 weken sperziebonen, prei, stoofperen, rabarber, appelmoes etc. etc.
Oftewel
Heb een al wel een aardig gevoel gekregen de afgelopen jaren hoeveel we dan zouden willen oogsten, c.q. zaaien. Bijvoorbeeld we poten zo'n 20-25 boerenkoolplanten en normaler wijze zaai ik er dan een kleine 30. 10-15 palmkool, 4-6 rode kool. Bietjes wil ik er rond de 140 zaaien tomaten zo'n 30-40 stuks. 2 komkommerplanten, stuk of 20 paprika’s verdeeld over 10 in potten en 10 in de grond. Rond de 150 pootaardappels, 3 zakjes plantuitjes 1 doosje winterwortel (tegenwoordig pillen), 2 doosjes doperwten, 1 doosje tuinbonen, rond de 120 sperziebonen, 150 preiplantjes en dan nog stuk of 25 mais, 3-4 zoete aardappels, 3-4 pompoenen, 5-7 courgettes en dan nog wel wat andere groentjes.
En dan ons fruit
Ook hebben we 2 bedden met aardbeien, 2 met frambozen, 1 met bramen 2 met 15 rabarberplanten, 6 laagstamfruit en 14 hoogstamfruit. De boomgaard levert nu sinds dit jaar zoveel dat we dat ook zijn gaan uitdelen en ruilen. Fruit veel om direct te ten, in te vriezen, drogen en jam maken.
Toch nog wel eens teveel en dan
Ook plantjes die we te veel hebben geven we vaak weg of ruilen we. En ja het is geen echte planning, meer een beetje gevoel van hoeveel, geen echte rekenkunde maar iets nadenken over wat je wilt telen en eten is wel makkelijker.
Eerdere Blogs van Lekker van Eigen Land
- Augurken
- Lekker van eigen land op de BBQ
- Bradertjes
- Onderhoud bessen struiken
- De solo-, bolknoflook
- Hoe vroeg is vroeg | Biologische Annabelle pootaardappelen.
- Wanneer poot ik de aardappel?
- Wat kan, mag je in maart al zaaien.
- Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
- De moestuin in Februari
Wil je meer van Lekker van Eigen Land lezen op Facebook klik dan hier
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in