Rabarber.
Weer wat opgestoken. Vorig jaar in gesprek met een Engelsman die we kennen kwam zo maar rabarber ter sprake en dat bracht toen al bij mij naar boven dat er een bepaalde streek in Engeland bekend stond om zijn rabarberteelt. Nooit meer aan gedacht totdat ik vanmorgen wat rabarber voor hem plukte om te geven. Ben toen aan het zoeken gegaan en kwam tot deze info die ik wel leuk vond om te delen.
The trIangle
Ik het Verenigd Koningrijk bestaat dus echt een Rabarberdriehoek, niet te verwarren met de Bermuda driehoek. De rhubarb Triangle. Dit is een driehoek in West-Yorkshire, (Wakefield, Morley en Rothwell) en beslaat 23 km2. Van origine was deze driehoek vele malen groter en stond de naam voor het gebied tussen Leeds, Bradford en Wakefield. In Engeland is jonge, geforceerde rabarber uit Yorkshire een grote delicatesse die vaak in restaurants op de kaart staat. En decennia lang was de crumble de afsluiting van de Sundy Roast.Oud gewas.
Historie.
Rabarber was echter rond 4.000 voor Christus al bekend bij de Chinezen die zowel de wortels als de bladstelen als laxeermiddel gebruikten. In eerste instantie was het in Europa een sierplant. Medio 1600 gingen de Britten ze ook als groente/fruit eten. Het was op een gegeven moment, medio 19e eeuw, zelfs zo dat de rabarber na de oogst met een nachttrein naar Londen werd vervoerd. Ook was de prijs vastgesteld door de Britse overheid zodat elk Brits huishouden van de rabarber kon genieten. Dat is nu al lang niet meer zo.
Nederland.
In de lage landen werd rabarber rond begin 20e eeuw pas onderkent als eetbare groente. en hier is deze groente ook bekend om zijn compote die vroeger regelmatig bij het warme eten op tafel kwam.
Hieronder een beschrijving voor een echte authentieke Yorkshire Rubarb Crumble van een bekende Yorkshire TV kok: James Martin:
Ingrediënten
10 stelen rabarber• 8 eetlepels basterdsuiker
1 tl gemalen gember
110 g zachte boter
110 g Demerara suiker
200 g bloem
(Demerara suiker is een van nature fruitige rietsuiker met een lichte smaak van specerijen. De kristallen van deze suiker zijn iets groter dan bij kristalsuiker waardoor ze minder snel smelt het een fijne crunch behoudt)Bereiding
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C/160C
Snijd de rabarber in stukken van circa 7 cm en leg ze op een ovenschaal.
Besprenkel met 4 eetlepels water en de basterdsuiker.
Kook gedurende 10 minuten. Strooi de gember erover en meng goed.
Vul een ovenvaste schaal van ongeveer 4 cm diep met de rabarber.
Wrijf de boter door de bloem en meng de demerarasuiker erdoor om de kruimellaag te maken.
Strooi dit over de rabarber en bak 35-45 minuten, of tot de kruimellaag krokant en goudbruin is en de rabarbervulling zacht is geworden en borrelt.
Laat afkoelen en serveer als je dat wil met slagroom.
Wist je dat?
Rabarber is geen fruit, maar een steelgroente is de stelling.
Zijn/haar zoetzure smaak past prima in compotes eventueel met wat zoetstof, gebak, jam met bijv. aardbeien en toetjes. Vaak wordt best wel veel suiker aan veel van deze gerechten toegevoegd en de zure smaak van rabarber is dan een mooie tegenhanger.
Rabarber versterkt de maag, werkt laxerend en bevordert de spijsvertering door de vele vezels die het bevat. Tevens bevat het ijzer en vitamine C.
Volgens sommigen is rabarber heden ten dage ook al weer een vergeten groente. Hier dus niet.
Rozerode voetjes onderaan de rabarber steel duidt op zoeter dan de witte voetjes. Of het witte voetje van de steel is het zoetste en dus zeker niet weg snijden, maar gewoon gebruiken.
P.s. Een wit voetje halen heeft niets met rabarber van doen, maar slaat waarschijnlijk op vier witte voeten van paarden. Als je paard vroeger vier witte voeten had, hoefde je geen tol te betalen. Je stond dan dus in de gunst van de tollenaar of belastinginner.
Wij eten ook best wel eens rabarber taart.
Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land
Eerdere blogs van Lekker van Eigen Land
- Moestuin in mei
- Courgette een vrucht
- Wissel en combinatieteelt
- Moestuin in april
- Ratrace ook al in de moes-fruittuin
- Zelf je poot, zaaipotjes maken
- Je bodem, je basis, het fundament
- en moestuin beginnen, of ben je een beginnende moestuinder: Wat komt er allemaal bij kijken
- Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin
- Weeuwenteelt. Niet echt vergeten groente, maar wel vergeten moestuin.
- Zaad voor je tuin een gemeengoed? Of straks nog slechts een paar varianten te koop?
- Tomaten bewaren of bewaartomaat
- Hoeveel redenen heb je nodig om een moes- fruittuin te beginnen.
- zelfvoorzienend moestuinieren op 100 m2
- Tuinbonen zaaien
- Hügelkultur moestuinieren en waarom deze uitleg.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inRoel 1 jaar geleden
Interessant stuk. Weer wat geleerd. Dank voor het delen
Lekker van Eigen Land 1 jaar geleden
Dank voor je reactie en graag gedaan :-)