Zaad voor je tuin een gemeengoed? Of straks nog slechts een paar varianten te koop?

10 Feb 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Zaad voor je tuin een gemeengoed? Of straks nog slechts een paar varianten te koop?


Aanbod

Na het pootgoed, tuinaarde, turf, meststoffen en andere aanverwante zaken voor je (moes)tuin, zie je steeds meer winkels, supermarkten, bouwmarkten etc. diverse zaden voor de moestuin te koop aanbieden.

Vragen

En dan zie je ook elk voorjaar op de social media de vragen opborrelen en meningen wel of niet onderbouwd voorbij komen of dit wel of geen goede zaden zijn. Kiemen ze wel etc.
Ik ben absoluut geen zaadkenner en pretendeer derhalve in het geheel ook niet dat ik de antwoorden op al die vragen heb of kan geven.

zaden, supermarkt, goed, slecht,kwaliteit, zaaien

Nou en geeft dat dan?

Is dat dan geen goede ontwikkeling, veel meer mensen worden zo gewezen op de mogelijkheid van zelf groente kweken doordat ze veel vaker in dit soort winkels komen dan in een speciaalzaak, of tuincentrum. Wat ik in elk geval constateer is dat al die extra verkooppunten leiden tot verschraling in het aanbod van variëteiten. Er staat vaak slechts een rek met daar in ongeveer 50% bloemen en 50% groente/kruiden zaden. En waar ik dan bang voor ben is dat hierdoor een aantal speciaalzaken langzamerhand ophouden te bestaan en het steeds moeilijker gaat worden om buiten het standaard assortiment vallende soorten te vinden.

Bijvoorbeeld tomaten: er schijnen meer dan 13.000 variëteiten te zijn echter wat je dan in zo’n rekje ziet zijn er misschien 3. Eén cherrytomaat vaak de Tiny Tim, een vlees variant en dan soms nog een andere

zaad, zaaien, supermarkt, kwaliteit, goed, slecht

Wat gaat dat opleveren?

Waar haal ik dan straks nog de Coeur de Boeuf, de chocolate cherry, de moneymaker of die andere tomaat die ik zelf wil kweken? En wat te denken van flespompoen, spaghetti pompoen, de Uchiki Kuri  of een andere die je gewoon lekker vindt en die het heel goed doet op jouw bodem en omgeving. edoch de super- bouwmarkt, winkel slechts 1 soort aanbied., dan word de spoeling wel erg dun Zo k:an ik nog wel even doorgaan, Bietjes, wij telen de plat Egyptische omdat die het hier uitstekend doet en wij die ook gewoon lekker vinden. Stokboon de Cobra, tuinbonen de Leidse hanger.


Groter beter, Europa

En aan de andere kant zie je door Europese regelgeving *) ook een verarming van zaad aanbieders. Daar is het namelijk zo dat het aanbod van originele ‘huis-tuin-en-keuken’ zaden aanzienlijk minder zal worden. De chemische- en voedingsmiddelen industrie die overblijven leveren voornamelijk zaden die een maximale opbrengst leveren bij industrieel gebruikt. De oude, en vaak veel smaakvollere, varianten zullen dan langzaam verdwijnen en zeer moeilijk verkrijgbaar worden. Kortom de invoering van die wet zal op termijn een bedreiging zijn voor de biodiversiteit binnen de EU waarbij de originele en inheemse soorten snel niet meer gekweekt kunnen worden. Ook is dit een bedreiging voor de kleinere zaadtelers die nu nog hun meestal biologische variëteiten te koop aanbieden en die dat dan niet meer zouden mogen.


Vergeten groentes in de toekomst

Gaat deze trend dan leiden dat onze achterkleinkinderen nog slechts 20-30 soorten kweken en de overige allemaal vergeten groentes zullen worden? Ik hoop toch van niet.

Ik moet er niet aan denken, vandaar dat ik mijn zaden en pootgoed koop, bestel bij regionale specifieke zaadhandels of kleinere biologische kwekers. U kunt daar ook een steentje aan bijdragen, door juist daar uw poot-, zaaigoed te halen, te bestellen.

Kijk eens rond bij u in de omgeving of zoek naar zaadhandel of plaatselijke kwekerijen op het wereld wijde web bij u in de buurt en soms is het verrassend wat u dan tegenkomt aan lokale ondernemers of net even verder weg

Oh ja voor pootaardappels en pootuien kan je meestal ook niet terecht bij die rekverkoop winkels en advies gaat helemaal niet lukken. En dan hebben we het nog niet over ff overleggen of iets dergelijks


De oude doos

Vrogger en dan ben ik weer die ouwe zeur ging ik met mijn opa, oom en later met mijn schoonvader nog naar een zadenhandel waar vaak (vond ik) een mannetje liep in een stofjas die heel veel wist van zijn  producten en dan vaak ook nog verschillende soorten zaden los verkocht, die verpakte in papieren zakjes waar met de hand op werd geschreven wat er in zat.

*) Zoals je wellicht verwacht is dit EU voorstel mede tot stand gekomen door een bijzonder sterke lobby van een aantal agrarische/chemiereuzen, Monsanto, Bayer en AstraZenecar.

Afbeeldingen behalve dien van de tomaten komen van Internet.

 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


Moestuinieren

5 tips bij water geven in de (moes)tuin

Bij lang aanhoudende droogte, moet je de planten een handje geven en even water geven. In deze video geef ik je vijf tips bij geven van water.


Moestuinieren

Yorkshire Rabarber driehoek

In de U.K. Is er een specifieke driehoek waar voornamelijk rabarber wordt gekweekt. Bekend als de Rhubarb Triangle


Moestuinieren

De courgette een vrucht

Wat is een en hoe kweek je de courgette, herkomst, bemesting


Moestuinieren

Moestuin in Mei

Welke activiteiten in de maand mei en andere wetenswaardigheden in je moestuin


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox