Zaad voor je tuin een gemeengoed? Of straks nog slechts een paar varianten te koop?


Afbeelding bij Zaad voor je tuin een gemeengoed? Of straks nog slechts een paar varianten te koop?


Aanbod

Na het pootgoed, tuinaarde, turf, meststoffen en andere aanverwante zaken voor je (moes)tuin, zie je steeds meer winkels, supermarkten, bouwmarkten etc. diverse zaden voor de moestuin te koop aanbieden.

Vragen

En dan zie je ook elk voorjaar op de social media de vragen opborrelen en meningen wel of niet onderbouwd voorbij komen of dit wel of geen goede zaden zijn. Kiemen ze wel etc.
Ik ben absoluut geen zaadkenner en pretendeer derhalve in het geheel ook niet dat ik de antwoorden op al die vragen heb of kan geven.

zaden, supermarkt, goed, slecht,kwaliteit, zaaien

Nou en geeft dat dan?

Is dat dan geen goede ontwikkeling, veel meer mensen worden zo gewezen op de mogelijkheid van zelf groente kweken doordat ze veel vaker in dit soort winkels komen dan in een speciaalzaak, of tuincentrum. Wat ik in elk geval constateer is dat al die extra verkooppunten leiden tot verschraling in het aanbod van variëteiten. Er staat vaak slechts een rek met daar in ongeveer 50% bloemen en 50% groente/kruiden zaden. En waar ik dan bang voor ben is dat hierdoor een aantal speciaalzaken langzamerhand ophouden te bestaan en het steeds moeilijker gaat worden om buiten het standaard assortiment vallende soorten te vinden.

Bijvoorbeeld tomaten: er schijnen meer dan 13.000 variëteiten te zijn echter wat je dan in zo’n rekje ziet zijn er misschien 3. Eén cherrytomaat vaak de Tiny Tim, een vlees variant en dan soms nog een andere

zaad, zaaien, supermarkt, kwaliteit, goed, slecht

Wat gaat dat opleveren?

Waar haal ik dan straks nog de Coeur de Boeuf, de chocolate cherry, de moneymaker of die andere tomaat die ik zelf wil kweken? En wat te denken van flespompoen, spaghetti pompoen, de Uchiki Kuri  of een andere die je gewoon lekker vindt en die het heel goed doet op jouw bodem en omgeving. edoch de super- bouwmarkt, winkel slechts 1 soort aanbied., dan word de spoeling wel erg dun Zo k:an ik nog wel even doorgaan, Bietjes, wij telen de plat Egyptische omdat die het hier uitstekend doet en wij die ook gewoon lekker vinden. Stokboon de Cobra, tuinbonen de Leidse hanger.


Groter beter, Europa

En aan de andere kant zie je door Europese regelgeving *) ook een verarming van zaad aanbieders. Daar is het namelijk zo dat het aanbod van originele ‘huis-tuin-en-keuken’ zaden aanzienlijk minder zal worden. De chemische- en voedingsmiddelen industrie die overblijven leveren voornamelijk zaden die een maximale opbrengst leveren bij industrieel gebruikt. De oude, en vaak veel smaakvollere, varianten zullen dan langzaam verdwijnen en zeer moeilijk verkrijgbaar worden. Kortom de invoering van die wet zal op termijn een bedreiging zijn voor de biodiversiteit binnen de EU waarbij de originele en inheemse soorten snel niet meer gekweekt kunnen worden. Ook is dit een bedreiging voor de kleinere zaadtelers die nu nog hun meestal biologische variëteiten te koop aanbieden en die dat dan niet meer zouden mogen.


Vergeten groentes in de toekomst

Gaat deze trend dan leiden dat onze achterkleinkinderen nog slechts 20-30 soorten kweken en de overige allemaal vergeten groentes zullen worden? Ik hoop toch van niet.

Ik moet er niet aan denken, vandaar dat ik mijn zaden en pootgoed koop, bestel bij regionale specifieke zaadhandels of kleinere biologische kwekers. U kunt daar ook een steentje aan bijdragen, door juist daar uw poot-, zaaigoed te halen, te bestellen.

Kijk eens rond bij u in de omgeving of zoek naar zaadhandel of plaatselijke kwekerijen op het wereld wijde web bij u in de buurt en soms is het verrassend wat u dan tegenkomt aan lokale ondernemers of net even verder weg

Oh ja voor pootaardappels en pootuien kan je meestal ook niet terecht bij die rekverkoop winkels en advies gaat helemaal niet lukken. En dan hebben we het nog niet over ff overleggen of iets dergelijks


De oude doos

Vrogger en dan ben ik weer die ouwe zeur ging ik met mijn opa, oom en later met mijn schoonvader nog naar een zadenhandel waar vaak (vond ik) een mannetje liep in een stofjas die heel veel wist van zijn  producten en dan vaak ook nog verschillende soorten zaden los verkocht, die verpakte in papieren zakjes waar met de hand op werd geschreven wat er in zat.

*) Zoals je wellicht verwacht is dit EU voorstel mede tot stand gekomen door een bijzonder sterke lobby van een aantal agrarische/chemiereuzen, Monsanto, Bayer en AstraZenecar.

Afbeeldingen behalve dien van de tomaten komen van Internet.

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Afbeelding bij GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?
Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox