Pissebedden laat ze hun (nuttige) gang gaan

21 Apr 2023 in Dieren in de tuin

Door Jan de B

Afbeelding bij Pissebedden laat ze hun (nuttige) gang gaan


Pissebedden zijn nuttig 

Je bent ze waarschijnlijk al wel eens tegengekomen bij het optillen van een (bak)steen of een vochtig object, je vond ze misschien eng of vies of je hebt je zelfs afgevraagd wat de natuur wilde met het creëren van deze beestjes?

Nuttig-pissebedden-biodiversiteit-bodemleven-natuurtuin

Ze hebben hun naam en hun uiterlijk niet mee, maar pissebedden zijn onmisbaar voor onze bodem. Ze recyclen plantaardig materiaal en dragen zo bij aan de koolstofkringloop. Gezond voor de ondergrond dus, en mogelijk zelfs gezond voor ons!

Veertien poten, dus een insect kan het niet zijn. Een spinachtige is de pissebed evenmin. Familie van de duizendpoot dan? Nee: te weinig poten. Om de achter-, achter-, achterneef van de pissebed te achterhalen, moet je verder kijken dan je eigen achtertuin. Langs de kust, dáár vind je zijn verwanten.
Ze zijn een onderorde van terrestrische isopod schaaldieren, die in de evolutie functioneren om zware metalen zoals kwik, cadmium en lood te elimineren, die enorm schadelijk zijn voor mensen en die bijdragen aan het reinigen van de bodem en grondwater. 

Pissebed-bodemleven-bodemdieren-nuttige-insecten-ecosysteem-tuinieren

Ze zijn enorm belangrijk en hebben een bijzondere functie in het ecosysteem!

In achter-/voortuinen komen vooral de ruwe pissebed en de rolpissebed voor. De eerste onderscheidt zich door ruwe bobbeltjes op de rugsegmenten; de tweede doet zijn naam eer aan en kan zich tot erwtgrootte oprollen als er gevaar dreigt.
Beide soorten leven in de bovenste laag van de bodem: de strooisellaag. Ze eten rottend hout en bladeren en zijn belangrijk voor de recycling van verschillende nutriënten. Zo dragen ze bij aan de koolstof- en stikstofkringloop. Wanneer er niet voldoende dood materiaal aanwezig is, eten ze ook wortels van levende planten.

❗️Maak ze niet dood, vertrap ze niet, maar laat ze hun (nuttige) gang gaan❗️

Geef dit ajb door! 🙏


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Bene A Avatar

Bene A 7 maanden geleden
Heel leuk geschreven artikel. Leest als een verhaaltje! Zonet mijn vrouw kunnen overtuigen om de pissebed buiten te zetten ipv te vertrappen 👍🏼


Joop Avatar

Joop 11 maanden geleden
Leuk dat er over geschreven word veel mensen weten niks van kleinedieren


Thijs de Graaf Avatar

Thijs de Graaf 1 jaar geleden
Leuk artikel. Goed, dat er op het nut van deze beestjes gewezen wordt. Prachtige foto's.
Naast de genoemde pissebedden zijn bij ons nog twee soorten algemeen. De Mospissebed (Philoscia muscorum) uit de familie Philosciidae en de Kelderpissebed (Oniscus asellus) uit de familie Oniscidae.
Wat betreft de rolpissebed is het bij ons alleen de Gewone oprolpissebed (Armadillidium vulgare). Want het is een hele familie Namelijk de familie Armadillidiidae (Oprolpissebedden).
Bij de vijver is nog de Zoetwaterpissebed (Asellus aquaticus) uit de familie Asellidae (Waterpissebedden) te vinden. Een echte waterliefhebber zoals zijn verwanten bij de kust.
Op mijn website heb ik wel wat over deze pissebedden geschreven, maar als je door dit artikel echt geinteresseerd bent geraakt raad ik je de website van Jan van Duinen aan. Dan gaat er een wereld voor je open: https://www.janvanduinen.nl/isopoda.php
Met vriendelijke groet, Thijs de Graaf


Lidia Avatar

Lidia 1 jaar geleden
Pissebedden zijn een onderdeel van mijn tuin, er wonen hier velen families met hun jonkies. Ik koestert ze.


Dieren in de tuin

Pissebedden laat ze hun (nuttige) gang gaan

Ze hebben hun naam en hun uiterlijk niet mee, maar pissebedden zijn onmisbaar voor onze bodem. Ze recyclen plantaardig materiaal en dragen zo bij aan de koolstofkringloop. Gezond voor de ondergrond dus, en mogelijk zelfs gezond voor ons!


Door Jan de B

Dieren in de tuin

Grote hommels zitten verzwakt op de grond in het vroege voorjaar

Neem haar voorzichtig op met een papiertje en breng haar weer op krachten met een oplossing …


Door Roel

Dieren in de tuin

Dieren van Cortenstaal

Het perfecte materiaal voor de metalen dieren voor in de tuin is cortenstaal. Van nieuw staal naar oranje naar bruin.


Dieren in de tuin

Wildplukkers - beroof de dieren niet onnodig van hun wintervoedsel

BERICHT VAN DE BOSWACHTERS: Beroof de dieren in het bos niet van hun voedsel, zeker niet in de winter!


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox