Wildplukkers - beroof de dieren niet onnodig van hun wintervoedsel

13 Oct 2022 in Dieren in de tuin

Door TuindingenWees bewust 

BERICHT VAN DE BOSWACHTERS:

Beroof de dieren in het bos niet van hun voedsel, zeker niet in de winter!

Met een dikke stok en een zware 'bigshopper' komt hij het bospad uit. Gezien zijn zware vracht heb ik hem even opgewacht. Het blijkt om zo'n 15 kilo (tamme) kastanjes te gaan. Geraapt en deels uit de boom geknuppeld met zijn dikke stok.

Verboden om zaden en vruchten in grote hoeveelheden in bos te zoeken en mee te nemen naar huis

Terwijl ik aan meneer uitleg waarom wij slechts het meenemen van een kleine hoeveelheid toestaan, komt een echtpaar aanlopen, beiden met een zware tas, óók tjokvol kastanjes. In de verte scharrelt iemand gebukt door het bos, hij heeft een bolderkar bij zich... Ik durf de stelling aan dat jaarlijks 90 procent van de tamme kastanjes in onze bossen hier worden geraapt door mensen. Nog diezelfde dag tref ik meerdere rapers, ver van de opengestelde paden in het bos.

Ook ontmoet ik een echtpaar met tassen vol mos en takken, en blijkt een oude beuk ontdaan te zijn van enkele tientallen tonderzwammen die op de stam groeiden. Vooral in de herfst lijkt het bos soms wel een tuincentrum, waar je vrachten eten en decoratiemateriaal kunt halen, maar dan zonder te betalen.

Pluk niet alles uit het bos kleine hoeveelheid is toegestaan

Een mevrouw plukte vorige week armenvol zaadbollen uit onze akkerrand, 'voor thuis, voor de vogeltjes'. Ik heb haar uitgelegd dat wij elk jaar voor een paar duizend euro die akkerranden inzaaien, als dekking en voedsel voor insecten, vlinders en vogels, zeker ook in de winter. En dat zo'n goed gevulde akkerrand erg belangrijk is voor heel veel vogels en muizen, en daarmee ook uilen en kiekendieven om de winter door te komen.

Winterdekking 

Onze laatste patrijzen vinden er hun voedsel en winterdekking. En daar zit de crux, met het massaal weghalen van voedsel uit de natuur duperen we dieren die het nodig hebben om de winter te overleven.

De weinige kastanjes die niet geraapt zijn, worden opgepeuzeld door eekhoorns, muizen en zelfs boommarters blijken er dol op. Zeker nu er nauwelijks eikels en beukennootjes zijn, krijgen zij een zware winter!

Wildplukken zoeken kastanjes beukennootjes paddenstoelen tamme kastanjes slecht voor wilde bos dieren

En daarom is onze stelregel: handjevol voor eigen gebruik wordt gedoogd en blijf sowieso op de paden! 

Deel het bericht door via sociale media kanalen.  

Kopieer onderstaande link

https://www.tuindingen.nl/blog/dieren-in-de-tuin/wildplukkers-beroof-de-dieren-niet-onnodig-van-hun-wintervoedsel{bron: bndestem}


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox