Mollen in de tuin: vriend of vijand?

31 Oct 2023 in Dieren in de tuin
Afbeelding bij Mollen in de tuin: vriend of vijand?


We zijn opgegroeid met de gedachte dat we mollen moeten bestrijden. Mollen maken namelijk hoopjes grond op het gazon en dat is niet netjes. Maar is het hebben van hoopjes grond op het gras genoeg reden om een nuttig dier als de mol te bestrijden? 
Wacht even… nuttig?! Ja, mollen zijn ontzettend nuttig! Ze graven gangen in de grond waardoor water goed in de grond weg kan zakken. Én ze brengen daardoor ook nog eens zuurstof in de grond!

Mollen graven gangen omdat ze zoeken naar insecten, zoals wormen. Dus als je een mol in de tuin hebt is dat juist een goed teken! De bodem in jouw tuin is blijkbaar voedzaam. En de mol maakt de bodem alleen maar nóg beter. 

Dus, wat doe jij vanaf nu als je een mol ziet? Ga je hem bestrijden? Of ga je genieten van de prachtige natuur die zich blijkbaar onder jouw grond bevindt? 

Maar wat doe je dan met die hoopjes grond als je een mol hebt? Het is heel eenvoudig. Je pakt een hark of bezem en veegt de hoopjes uit elkaar over het gras. Het zakt gewoon tussen het gras. Dat is het. Dat is makkelijker dan mollen verjagen of bestrijden. Dus jij krijgt een betere bodem en hebt minder werk en de mol leeft gezellig verder. Wat wil je nog meer?

Mocht je toch van de mollen af willen, laat ze dan leven en verjaag ze liever met geluid. Je kunt bijvoorbeeld een leeg flesje rechtop in een molshoop zetten. Door het geluid van de wind in het flesje gaat de mol iemand anders blij maken. Tuinadvies-tuinontwerp-natuurlijke-tuininrichting

Ik ben Richard van de Polder. Fan van groen en Noorwegen, dol op tuinen en strijder voor een groene wereld. Ik help jou graag op weg naar een tuin die goed is voor jezelf, voor de natuur en daardoor goed is voor de wereld. Maar ik doe dat niet alleen, ik doe dat samen met jou! 

Bezoek mijn website voor meer inspiratie en groene verhalen;
tuinstudiovandepolder.nl/groene-verhalen/ 

Blog berichten van Tuinstudio Van de Polder


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marijs Avatar

Marijs 3 weken geleden
Je kan ook de haren van je hond die je nett hebt gekamd, bijhouden. Zoek in de molshoop het graafgat, en prop de haren erin . De mol zal verhuizen 😄


Dieren in de tuin

Pissebedden laat ze hun (nuttige) gang gaan

Ze hebben hun naam en hun uiterlijk niet mee, maar pissebedden zijn onmisbaar voor onze bodem. Ze recyclen plantaardig materiaal en dragen zo bij aan de koolstofkringloop. Gezond voor de ondergrond dus, en mogelijk zelfs gezond voor ons!


Door Jan de B

Dieren in de tuin

Grote hommels zitten verzwakt op de grond in het vroege voorjaar

Neem haar voorzichtig op met een papiertje en breng haar weer op krachten met een oplossing …


Door Roel

Dieren in de tuin

Dieren van Cortenstaal

Het perfecte materiaal voor de metalen dieren voor in de tuin is cortenstaal. Van nieuw staal naar oranje naar bruin.


Dieren in de tuin

Wildplukkers - beroof de dieren niet onnodig van hun wintervoedsel

BERICHT VAN DE BOSWACHTERS: Beroof de dieren in het bos niet van hun voedsel, zeker niet in de winter!


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox