Super vroeg of wat later
Al in februari of toch beter eind maart, of nog wat later begin april?
ik zal niet zeggen dat het nu begin maart absoluut niet kan. Maar de kans op nachtvorst is afhankelijk van waar je woont nog reëel aanwezig en aardappel (de plant zelf) houdt daar absoluut niet van. Ook de vroege niet want
De Vroege jongens
Volgens mij, wat ik heb geleerd van een aardappelkweker hier in de buurt, betekent de term vroege aardappel niet dat je ze heel vroeg kan poten maar zijn ze vroeg in het jaar oogstbaar zodat je ze best wel vroeg kan oogsten en eten. Die poot je rond 1 april en dan zijn ze na ongeveer 90 of 100 dagen, dus begin juli, klaar om te kunnen rooien. Ze groeien snel vroege oogst, maar je kunt ze niet lang bewaren.
Late aardappel rassen
Die daarentegen hebben een groeiperiode van 5 tot 6 maanden Die aardappelen kun je dan , met de juiste omstandigheden circa 6-7 graden en echt vochtvrij bijv. in je kruipruimte, kelder en niet volledig luchtdicht of ingekuild wel met wat geluk tot het volgende voorjaar bewaren. De meeste telers zetten de late exemplaren wat later dan de vroege zo rond eind april opdat ze van af eind september kunnen gaan beginnen met oogsten
Half vroege aardappel rassen
En dan heb je daartussen inzitten de half-vroege die je meestal rooit na circa 110 dagen. Dus bedenk wat je wilt en het beste bij jou en je grondsoort (klei, leem, zand) past. Je kan zoveel kiezen
Toch eerder poten en dan vroeg aardappelen oogsten
Zou je echt vroeger willen beginnen dan zou je een broei-laag kunnen maken op je land bestaande uit een dikke laag 8-10 cm mest en daarop compost ook weer 8-10 cm zodat de grond daaronder eerder opwarmt en bij nachtvorst je bijna geen risico loopt. Of wat ook kan is de Ruth Stout methode en op je poters een dikke, zeer dikke laag stro leggen zodat je de plant pas eind april ziet verschijnen en dus door de stro word beschermd.
Variëteiten aardappelen
Wereldwijd zijn er om en nabij 4.000 aardappelrassen. Waarvan er ongeveer 200 die je in Nederland en België en Nederland ziet In principe worden ze ingedeeld in 4 soorten, verschijningsvorm al naar hun kookgedrag. Vastkokende aardappelen bijvoorbeeld de Nicola, Ballerina, Opperdoezer-ronde en dan de vrij vastkokende aardappelen: Bildtstar, Mozart, Platina, Agria.
Vast of kruimige aardappelen.
Dan heb je de min of meer kruimige aardappel zoals de Frieslander, Milva, Melody, Maritiema, Victoria en dan als laatste groep de zeer kruimige aardappelen: Eigenheimer, Irene, Doré.
Sinds een aantal decennia zie je in Nederland ook diverse buitenlandse piepers die als pootgoed worden aangeboden. Zelf gaan we voor de Rozenval (vroege) en de Annabelle super vroeg en als late de Nicola.
Vastkokende aardappelen worden meestal gebruikt om bakken, te koken, te wokken of voor in een salade. De kruimige varianten aardappelen zijn meer geschikt voor patat frites, stamppot of puree, Dat is de algemene aanname. Wij vinden een stevige aardappel echter ook heerlijk, iets meer bite in de stamppot. Alleen frites zijn echt lekkerder van een licht kruimige vinden wij.
Gezond of dikmaker, wel of niet eten?
De pieper heeft bij "velen" een slechte naam als voedingsmiddel de Koolhydraatbom, een dikmaker pur sang. In mijn beleving is de aardappel een gezonde knol die inderdaad wel koolhydraten edoch ook vezels, vitamines en mineralen bevat. Als je de aardappel vergelijkt met bijvoorbeeld pasta op rijst bevatten die twee bij gelijke porties 75% meer Kcalorieën, minder kalium en geen vitamine. Dus gewoon blijven eten, genieten van die knol vinden wij.
Aardappel planten verzorgen
En eenmaal goed aan het groeien hoef je in principe nog maar weinig meer te doen aan de aardappelplant, zolang je geen last krijgt van de Colorado kever, de aardappelziekte of Fytoftora.
Wist je dat wij als Nederlanders pas sinds de achttiende eeuw, de toen nog exotische aardappel, de andere stamppot vullende pastinaak gingen vervangen en zo langzaam aan ons basisvoedsel werd.
Voorkiemen aardappelen.
Ik laat mijn poters meestal 3-5 weken voorkiemen in eierdoosjes 10 aan de ene kant en 15 in het deksel. Ik koop ze bij een regionaal onafhankelijk tuincentrum, waar ik ze zelf mag uitzoeken en tellen. Ze worden dan bij de kassa gewogen. en dan r est alleen nog het afrekenen. Ideaal vind ik. En ook nog de goedkoopste heb ik ontdekt. Dit jaar dus 25 hele vroege de Annabelle (online besteld bij een andere zaadhandel, € 3,75 voor een kilo) de andere zijn 100 Roseval 5,00 de kilo en als late de Nicola 25 stuks ook € 5,00 de kilo.
Meer lezen kijk dan op mijn FB pagina of mijn eerdere blogs
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inMarian Van der burg 8 maanden geleden
Ik ben altijd later dan de anderen op onze volkstuin. Elk jaar zie ik dat het vriest als bij anderen t blad er al boven groeit .die hebben altijd wat vorstschade aan t blad. Maar het is niet te zien aan de aardappels en kunnen eerder dan mij aardappels van eigen land
Ik hoop komende week mijn aardappels te zetten