Knoflook drogen en vlechten

13 Jan 2022 in Moestuinen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Knoflook drogen en vlechten


Knoflook is familie van de ui en een populair ingrediënt. 


De knoflookbollen die je in de winkel kunt kopen worden meestal in hun geheel gedroogd door middel van een speciaal droogproces. Knoflook die thuis gekweekt, geoogst en gedroogd is kan veel verser smaken en smaakvoller zijn dan knoflook uit de winkel.

Knoflook bollen leren vlechten

Wanneer knoflook oogsten

Je kunt op zijn vroegst eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Graaf de knoflook op in de moestuin wanneer de aarde droog is. Geef de knoflook voor het oogsten enkele dagen geen water.

Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.

Leren Knoflook vlechten streng maken

Vlecht je knoflookbollen aan elkaar.

Wil je dat op een mooie en kunstige manier doen? Maak dan een knoflookvlecht. Het vlechten van knoflook heeft meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk. Je kunt ook gemakkelijk een teentje of twee pakken wanneer je wat nodig hebt en de knoflook blijft langer vers doordat de lucht er beter omheen kan stromen. Knoflook vlechten kan eerst lastig lijken, maar wanneer je de basis onder de knie hebt maak je binnen de kortste keren mooie knoflookvlechten.

Je hebt de wortelpruik verwijderd, dan is het nu tijd om een mooie vlecht te maken. 

Knoflook leren vlechten


Bekijk hier deze vlechttechniek 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Maureen Avatar

Maureen 2 jaar geleden

Moet nog even wachten met oogsten maar dan ga ik deze knoop zeker proberen. 


Moestuinen

Basilicum kweken in potten

het zaairecept om je plant levend te houden


Moestuinen

Moestuin in potten: Tips en tricks

Moestuinieren in potten is helemaal in. Je hebt daar echt geen grote tuin voor nodig en je kan eigenlijk meteen starten.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox