Egelopvang in Noord-Holland

03 Apr 2020 in Egels

Door Roel

Afbeelding bij Egelopvang in Noord-Holland


Egelopvang in Noord-Holland

Bekijk hieronder de dichtstbijzijnde egelopvangcentra 

Egelbescherming Nederland (24 uur per dag bereikbaar) 
Bij spoed
Telefoonnummer 035-646 86 69 
Voor vragen stuur een email info@egelbescherming.nl
 

Opvangcentra voor egels in Noord-Holland

Vogel-en Zoogdierenopvang Stichting De Toevlucht

Bijlmerweide 1,
Amsterdam ZO

Telefoon: (020) 6001144
E-mail: info@toevlucht.nl
website www.toevlucht.nl  

Egels komen in heel Nederland, met uitzondering van Schiermonnikoog, voor. Hoeveel het er zijn weet niemand precies, wel dat er al jaren steeds minder zijn. Egels hebben het moeilijk, ze zijn vaak slachtoffer in het verkeer maar ook van bijvoorbeeld grasmaaiers en hondenbeten. Ook wordt hun leefgebied steeds kleiner en daarnaast zijn ze erg gevoelig voor droogte omdat dan hun hoofdvoedsel zoals regenwormen, slakken en insecten dan moeilijk te vinden zijn. Egels behoren tot de meest opgenomen patiënten van De Toevlucht.

Wanneer de opvang om advies vragen

  • het gedrag van de egel in uw tuin niet vertrouwd;
  • een egel overdag ziet rondlopen;
  •  een egel aanhoudend hoest, dan kan dat een (long)wormen infectie zijn;
  • per ongeluk een egel in zijn winterslaap verstoord hebt;
  • per ongeluk een nest jonge egels hebt verstoord.

Stichting Egelopvang Samen Prikken

Dorpsstraat 134
1721 BP Broek op Langedijk
Telefoon: 0226-427137  (9:30 t/m 13:00)
06-83366935  (na 13:00)

E-mail: egelopvangbroekoplangedijk@gmail.com

website: https://www.stichtingegelopvangsamenprikken.nl

Doelstelling
Stichting Egelopvang Samen Prikken heeft als doel egels op te vangen te verzorgen en ze daarna weer uit te zetten in de natuur.
Het belangrijkste onderdeel hiervan is de mensen om ons heen hierbij te betrekken,
wij selecteren tuinen op geschiktheid om de egels uit te zetten zodat ze een goede kans hebben om te overleven.

Hoe kunt u helpen?  
U kunt de egels helpen door bij te voeren met ongebrande pinda´s, droog egelvoer, te koop bij dierenwinkels of kattenvoer uit blik en water aan te bieden in een lage schaal. Ziet u de egel zich opwarmen in het zonnetje dan is het diertje ziek,  of zijn er kauwtjes of kraaien in de buurt dan is de toestand kritiek,  meteen doorsturen naar de egelopvang.  In de tussentijd het egeltje warm houden met een warme kruik  of een fles met warm water gewikkeld in een handdoek, tegen de stress het beestje bedekken met nog een handdoek.

Vogelasiel De Paddestoel

Jan Verfailleweg 620a
1783 BW 
Den Helder

Telefoon 0223 - 62 05 86
06 - 57072575 (na sluitingstijd)

Vogelasiel De Paddestoel wordt gedragen door o.a. onze groep vrijwilligers. Momenteel zijn er ongeveer 20 vrijwilligers actief bij het Vogelasiel, waarbij iedereen verschillende taken heeft. Zo zijn er vrijwilligers die vooral helpen met de dierverzorging, met het onderhouden van het pand, met de dier-administratie, met boodschappen doen en ga zo maar door. 

De meeste dieren die bij het vogelasiel binnenkomen worden gebracht door de Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon, Dierenambulance Schagen-Hollands Kroon en door particulieren. In alle gevallen stellen wij bij binnenkomst enkele vragen aan degene die het dier komt brengen. Het is van belang om te weten in wat voor soort situatie het dier gevonden is. Vaak kan er dan meteen vastgesteld worden wat de oorzaak is dat het dier wordt binnengebracht. Ook willen wij weten waar en wanneer het dier gevonden is. De vindplaats is interessant omdat we zo kunnen bedenken welke factoren hebben meegespeeld met het verslechteren van de toestand van het dier. Ook is het voor sommige diersoorten belangrijk om op de vindplaats uitgezet te worden.

Openingstijden (publiek)
Maandag t/m vrijdag
10.00 - 16.00 uur (pauze van 12:00 tot 13:00 uur)

E-mailadres: info@vogelasieldepaddestoel.nl
Website: www.vogelasieldepaddestoel.nl
 

Egelopvang in Haarlem

Stichting Egelopvang Haarlem e.o.
Van Oosten de Bruijnstraat 64
2014 VS Haarlem

Telefoon: 06 – 28 94 07 79

Stichting voor opvang van egels in nood
Jaarlijks vangen wij tussen de 300 en 400 egels op. Ziek, uitgeput, uitgedroogd, gewond en vaak onderkoeld komen ze binnen.
Met veel liefde, zorg en de nodige medicatie worden de egeltjes opgelapt om daarna weer uitgezet te kunnen worden.
De verblijfsduur per egel verschilt nogal. Sommigen kunnen na een paar weken alweer naar buiten, maar de ernstigere gevallen zijn soms wel een half jaar in de opvang.
Vooral schurft is een groot probleem in Haarlem en omstreken. Voor deze egels is een langdurige behandeling nodig voordat hun huidjes mooi hersteld zijn.
Als de egels hersteld zijn gaan ze eerst naar afgesloten tuinen, waar ze kunnen wennen aan het buitenleven. Als dat goed gaat, mogen ze de wijde wereld in.
De meeste egels komen in de herfst binnen: jonge egeltjes en babies die zich niet kunnen redden. Dit is dan ook de drukste tijd voor ons.

E-mail: egelopvanghaarlem@gmail.com
Website: www.egelopvanghaarlem.nl/

 

Vogelopvangcentrum Zaanstreek

Onze drie pijlers: opvangen, verzorgen en vrijlaten.
Voor zieke of verzwakte vogels, egels en hazen. 
Dieren kunnen 24 uur per dag gebracht worden, zowel overdag als 's nachts.
Bijna zestig jaar een begrip in de Zaanstreek.
Focus op een spoedige terugkeer naar de vrije natuur.

WILDOPVANG KROMMENIE
Busch 2
1562 HH
Krommenie

telefoonnummer: 075 - 621 37 37
website: www.egelopvangkrommenie.nl
 

Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet

Heeft als doel om wilde inheemse beschermde dieren die op wat voor manier dan ook in de problemen zijn gekomen op te vangen en te verzorgen.

Bij de Bonte piet loopt een egel adoptie plan, meedoen gaat als volgt
Adoptie kost 17,50 euro per egel en dit houdt in dat je je adoptie egel een naam mag geven, je krijgt regelmatig updates via Facebook en je bent altijd welkom om de egel te bezoeken. Voor een extra bedrag van 10,00 euro, totaal dus 27,50 euro mag je de egel ook uitzetten op een hiervoor geschikte plaats, bv in eigen tuin. Dit gaat in overleg met ons.  bekijk de spelregels

De Bonte Piet
Vogel- en Dierenopvang
Broerdijk 32A
1679 GK Midwoud

Telefoon: 0229 - 59 18 56
Spoed: 06 121 36 817

Email: info@debontepiet.com
Website: www.debontepiet.com

Egelopvang Dikke Prik

Barend en Marleen Landman

We zijn beiden begaan met alle dieren, maar onze specialisatie ligt bij de egels. Omdat egels een geheel andere verzorging behoeven dan vogels hebben wij toegelegd op de medische verzorging van deze stekeldieren.

We vangen inmiddels ruim 600 egels per jaar op. Educatie is voor ons heel belangrijk omdat er niet veel bekend is over egels, daarom hebben wij folders, flyers, educatieborden gemaakt om iedereen te informeren. Er zijn rondleidingen op afspraak mogelijk.

Westfriesedijk 35 bungalow 58, 
1749 CR, 
Warmenhuizen

Tel: 06-30084459 
Email: info@egelopvangwarmenhuizen.nl
Website: www.dikkeprik.com

Bekijk hier de egelopvangcentra voor de overige provincies in Nederland


 

Welke egels hebben hulp nodig

  • Een gewonde egel.
  • Een egel die onrustig, vaak in rondjes blijft lopen, zowel overdag als 's nachts, omvalt of schudderig loopt.
  • Een half verdronken egel.
  • Een egel die suffig blijft zitten, ook als hij wordt aangeraakt.
  • Een egel die gestrekt, met dichte ogen, blijft liggen. NB: al voelt hij koud aan, zolang hij slap is, behoeft hij niet dood te zijn.
  • Een egel die in een net verstrikt is.
  • Een egel die hoest of vieze ogen heeft.
  • Een egel in een verstoord winternest, waarin hij niet meer kan blijven.
  • Ook baby-egels hebben dringend hulp nodig als de moeder om de een of andere reden niet voor de jongen kan zorgen

Egel in Nood wat kan ik doen

Laat de egel in nood niet achter in een bos of op een ander plek, aangezien een egel niet van zon en licht houdt en dus zal wegkruipen onder de bosjes. Neem een egel in nood gelijk mee naar huis, gewikkeld in een doek, shawl of stuk krant. Plaats thuis de egel in een goed afsluitbare doos met luchtgaten.Leg een dubbelgeslagen handdoek in de doos en bij voorkeur een kruik of een, met warm water gevulde (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok. De kruik moet half worden gevuld met goed warm (maar niet kokend) water. Vouw de kruik boven het water dubbel zodat de lucht kan ontsnappen en draai dan de dop stevig dicht. Als er teveel lucht in blijft zitten is de kruik bol en rolt de egel er vanaf. Doe de handdoek er daarna goed omheen zodat de egel niet tegen het hete rubber aanligt. Voer de egel geen eten of drinken. U kunt er wel een klein bakje water bijzetten met een paar scheppen blikvoer voor katten of een handjevol kattenbrokjes. Laat de egel vooral met rust, de warmte en rust zullen het dier stabiliseren waardoor we het dier sneller op de opvang kunnen helpen.

egelopvanghuizen-in-Noord-holland-spoed-hulp-gewonde-egels

Gewonde egel gevonden wat kan ik doen om te helpen

Laat de egel in nood niet achter in een bos of op een ander plek, aangezien een egel niet van zon en licht houdt en dus zal wegkruipen onder de bosjes. Neem een egel in nood gelijk mee naar huis, gewikkeld in een doek, shawl of stuk krant. Plaats thuis de egel in een goed afsluitbare doos met luchtgaten.Leg een dubbelgeslagen handdoek in de doos en bij voorkeur een kruik of een, met warm water gevulde (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok. De kruik moet half worden gevuld met goed warm (maar niet kokend) water. Vouw de kruik boven het water dubbel zodat de lucht kan ontsnappen en draai dan de dop stevig dicht. Als er teveel lucht in blijft zitten is de kruik bol en rolt de egel er vanaf. Doe de handdoek er daarna goed omheen zodat de egel niet tegen het hete rubber aanligt. Voer de egel geen eten of drinken. U kunt er wel een klein bakje water bijzetten met een paar scheppen blikvoer voor katten of een handjevol kattenbrokjes. Laat de egel vooral met rust, de warmte en rust zullen het dier stabiliseren waardoor we het dier sneller op de opvang kunnen helpen.

Gevonden egel naar de opvang brengen in opvangcentra in Noord-Holland
 

Vervoerstips
Zorg dat de doos goed afgesloten is (voorzien van luchtgaten) zodat het dier er onderweg niet uit kan kruipen. Baby egels die nog niet behaard zijn en/of de oogjes nog dicht hebben, altijd warm vervoeren d.m.v. kruik. Bij gebrek aan een kruik eventueel een (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok ernaast leggen. Ook grotere of volwassen egels warm vervoeren, let in de zomer wel op de temperatuur in de auto, stop een keer onderweg om te kijken naar de egel, als het dier plat op zijn buik met de poten wijd ligt, is het te warm, ligt het half opgerold, dan is het goed. Aangezien egels wilde dieren zijn, zijn ze stressgevoelig, daarom is het belangrijk de egel zo rustig mogelijk te vervoeren, de egel moet zo min mogelijk zien of horen. De autoradio het liefst uit of heel zachtjes.
egel-is-gewond-opvang-bellen-voor-advies-Noord-holland

Interresante artikelen: 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Michiel Deckers Avatar

Michiel Deckers 8 maanden geleden
Ik heb ruimte in Amsterdam om een herstelde egel weer uit te zetten. Weten jullie waar ik mij kan melden om hier voor in aanmerking te komen.


Egels

Een egel voederhuis maken

Van een plastic opbergbox een egel voederhuis maken


Egels

Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje

Nestmateriaal en belangrijke aandachtspunten bij de inrichting van het egelhuis.


Door Roel

Egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken

Verbeter de winterslaap en slaapplaatsen, het bijvoeren van egels, de voortplanting, milieu etc


Door Paula kok

Egels

Egelopvang huizen in Drenthe

Hollandscheveld Stichting Egelopvang 't Egelhuus


Door Roel

Egels

Heb jij ooit eerder een egel met ballon syndroom gezien?

een opgeblazen egel zou niet lang in het wild overleven


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox