Waarom je egels nooit meelwormen mag voeren en hoe je ze kunt bijvoeren voor de winterslaap


Door Tuindingen

Afbeelding bij Waarom je egels nooit meelwormen mag voeren en hoe je ze kunt bijvoeren voor de winterslaap


Let op geef nooit meelwormen aan egels

Egels zijn bijzondere bewoners van onze tuinen en kunnen af en toe wel wat hulp gebruiken, vooral in de periode voor hun winterslaap. Hoewel ze van nature een gevarieerd dieet hebben, zoals kevers, regenwormen en slakken, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet voeren als je ze wilt bijvoeren. Vooral meelwormen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de egel. In dit artikel leggen we uit waarom en geven we tips over hoe je egels op een veilige manier kunt bijvoeren.

Waarom mag een egel geen meelwormen?

Meelwormen-egelvoer-egel-bijvoeren-gezond-egelvoer-insectenvoer

Hoewel het misschien verleidelijk is om meelwormen aan egels te geven, zijn deze kleine insecten een slechte keuze. Meelwormen bevatten namelijk veel fosfor, wat bij egels kan leiden tot Metabolic Bone Disease (MBD). Dit is een aandoening waarbij de calcium- en fosforbalans in het lichaam verstoord raakt. Krijgt een egel te veel fosfor binnen, dan begint zijn lichaam calcium uit de botten te onttrekken, wat zorgt voor verzwakte en broze botten. Dit kan leiden tot ernstige misvormingen, breuken en uiteindelijk zelfs de dood.

MBD is een ernstige ziekte die moeilijk te genezen is. Eenmaal aangetast door deze ziekte, kan een egel niet zomaar herstellen door hem weer een calciumrijk dieet aan te bieden. Daarom is het van groot belang om meelwormen en andere fosforrijke voedingsmiddelen, zoals pinda’s en zonnebloempitten, te vermijden.

Wat kun je wel geven?

Als je egels wilt bijvoeren, is het belangrijk om te kiezen voor voeding die hun natuurlijke dieet zoveel mogelijk benadert. Kattenbrokjes zijn een goede keuze, vooral als deze een hoog percentage vlees bevatten. Hoe meer vlees er in de brokjes zit, hoe beter dit is voor de egel. Egels eten van nature geen groente of fruit, dus dat soort voedsel kun je beter vermijden.

Daarnaast is het essentieel om altijd vers water aan te bieden. Vermijd melk, omdat egels dit slecht kunnen verteren, wat kan leiden tot diarree en uitdroging.

Egels bijvoeren voor de winterslaap

In de maanden voorafgaand aan de winterslaap eten egels extra veel om een goede vetreserve op te bouwen. Door ze bij te voeren met eiwitrijk voedsel, zoals kattenbrokjes of speciaal egelvoer, help je ze om voldoende energie te krijgen voor hun winterslaap. Dit is vooral belangrijk als het voedselaanbod in je tuin schaars is, bijvoorbeeld door een tekort aan insecten.

Egelvoer-egelsvoeren-gezondheid-voedsel-voederstation

(Foto: egelopvang midden Nederland)

Egels die gezond en goed gevoed aan hun winterslaap beginnen, hebben een grotere kans om de winter door te komen. Zorg er dus voor dat je ze het juiste voedsel aanbiedt en dat ze altijd toegang hebben tot vers water.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een egel voederhuis maken
Egels

Een egel voederhuis maken

Van een plastic opbergbox een egel voederhuis maken


Afbeelding bij Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje
Egels

Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje

Nestmateriaal en belangrijke aandachtspunten bij de inrichting van het egelhuis.


Door Roel

Afbeelding bij Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken
Egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken

Verbeter de winterslaap en slaapplaatsen, het bijvoeren van egels, de voortplanting, milieu etc


Door Paula kok

Afbeelding bij Egelopvang huizen in Drenthe
Egels

Egelopvang huizen in Drenthe

Hollandscheveld Stichting Egelopvang 't Egelhuus


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox